Over de plas – Gold Reef City

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #5 (Oktober 2020) / Over de plas – Gold Reef City
Over de plas – Gold Reef City

Afrika. Het is op het eerste gezicht misschien niet meteen het continent waar je als achtbaanliefhebber veel te zoeken hebt. Afrika heeft op het moment van schrijven weliswaar 92 werkende achtbanen staan, maar het grote merendeel stelt niet erg veel voor. Bovendien is Afrika reusachtig en moeilijk te bereiken en te bereizen, zo wil het vooroordeel toch. Toch is er één pretpark op het hele continent wat op menig bucketlist van pretparkfans staat, en het staat dan nog in het meest Europees aandoende land van het continent. Het is toevallig ook het enige pretpark met meer dan drie achtbanen op het continent. We hebben het hier over het legendarische Gold Reef City Theme Park, een groot pretpark gebouwd op een oude goudmijnsite in Johannesburg met maar liefst zes achtbanen!

We schrijven het jaar 1886, toen er voor het eerst goud ontdekt werd in de bodem ten zuiden van Johannesburg en waardoor er een enorme goldrush op gang kwam. Die resulteerde in een ongekende bloei en uitgroei van het onooglijke stadje wat Johannesburg toen was, tot de grootste metropool van Zuidelijk Afrika: met 4,4 miljoen inwoners (8 miljoen als je de metropolitan area meetelt). De goudmijn die zich op de site van het huidige pretpark bevindt, sloot 49 jaar geleden in 1971 en werd daarna omgevormd tot toeristische attractie.

Goldrush en Gumboot Dancers
Het hart van het huidige Gold Reef City is een (nagebouwd en dus wellicht wat geromantiseerd) Victoriaans stadje ten tijde van de goldrush van 1886. Hier staat de originele mijnschacht Nr. 14 die dateert uit 1887 waarmee het goud uit deze mijn naar boven werd gehaald. In het “stadje” kan je gratis met paard en kar een ritje maken door de gezellige straatjes, begeleid door een sympathieke man die je uitleg geeft over het park en haar geschiedenis. Verschillende keren per dag kan je er ook de typische gumboot dancers aan het werk zien. Gumboot dance is een ritmische dans met zang en percussie uitgevoerd door kleurrijk uitgedoste mijnwerkers met mijnwerkershelm op en rubberlaarzen aan (vandaar de naam gumboot) – een apart spektakel! Je kan er verder enkele typische mijnwerkers-huisjes bezoeken en ook de wat chiquere woning zien van de manager van de goudmijn. Een gedeelte van de oude goudmijn is nog steeds toegankelijk en kan je bezoeken tijdens de Mine Tour, iets wat we niet deden tijdens ons bezoek. Ons bezoek aan deze parel dateert overigens alweer van 2004, maar gek genoeg zijn we de coasterbingo nog niet verloren; de laatste nieuwe achtbaan dateert namelijk van dat jaar en er zijn sindsdien niet veel grote nieuwe attracties bijgekomen. We kunnen dus niet echt spreken van een park dat veel investeert, maar anderzijds houden ze hun achtbanen goed in stand en is het onderhoud ook goed te noemen.

We overlopen de achtbanen even en starten daarbij met de meest unieke en ongetwijfeld tot de verbeelding sprekende achtbaan van het park waar je mogelijks al eens van gehoord hebt: de Tower of Terror.

Horrorachtbaan pur sang
De legendarische Tower of Terror is vooral beroemd geworden bij pretparkliefhebbers om haar ongeëvenaarde intensiteit. Voor de diepst onder de grond duikende dive coaster moet je sinds 1998 naar het Engelse plaatsje Alton Towers, maar voor de meest intense moest je toch echt wel in Zuid-Afrika zijn. Zo trekt Oblivion “slechts” 4,5G en de Tower of Terror maar liefst 6,3G! 6,3G, daarin weegt een volwassen man van 80 kilogram tijdelijk een halve ton!

Voor de thematisering van de baan werd een echte mijntoren van een op 5 kilometer afstand gelegen goudmijn naar het park verplaatst en heropgebouwd, wat een …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #5 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.