Top 5: Unieke waterattracties

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #3 (Augustus 2017) / Top 5: Unieke waterattracties
Top 5: Unieke waterattracties

5 – Vonkaputous – Linnanmäki

Wie dacht dat je enkel in de warme streken van Europa kletsnatte waterattracties kan tegenkomen, is er nu al aan voor de moeite: voor de eerste attractie op de lijst gaan we helemaal naar het hoge noorden, namelijk richting Finland. In de hoofdstad Helsinki kan je al sinds jaar en dag Linnanmäki bezoeken, een typisch Scandinavisch pretpark bekend om zijn compacte structuur en ligging op een heuvel. Eén van de vele achtbanen die je hier kan doen is Vonkaputous, een watercoaster van Premier Rides. Het was de eerste achtbaan van deze Amerikaanse fabrikant in Europa, en hoewel het niet hun eerste watercoaster was, is het ondertussen wel de enige die nog overblijft. Dit kan je over een groot deel van het park zeggen, maar de hele constructie is een gek zicht: logge boten rijden over iele coastertrack die nog het meest doet denken aan die van een Zierer Tivoli. Na een kort, maar spannend achtbaanstuk zakt de track van de coaster in een bak met water. Hoewel de wagentjes niet loskomen van de track, remt deze wel volledig af door middel van het water.

Wanneer een wagentje zijn splash maakt, word het water niet ver geschept – doorzichtbare muren houden het grootste deel van het water tegen en kaatsen zelfs een deel terug richting de boot. Als resultaat is Vonkaputous één van de natste waterattracties van Europa, en dat in een streek waar je het helemaal niet zou verwachten.

4 – Kongo River – Zoo Safaripark Stukenbrock

Iedereen die Rollercoaser Tycoon heeft gespeeld, zal op een bepaald punt wel eens een Dingy Slide gebouwd hebben. Dit attractietype deed een beetje vreemd aan in het spel: het leek nog het meest op de combinatie van een waterglijbaan als Bellewaerdes Big Chute en een boomstammenbaan. Iets dat een waterpark misschien zou bouwen, maar dan met op het einde van de rit een zwembad. Tot je in Zoo Safaripark Stukenbrock komt en alles je duidelijk wordt. Van Egdom bouwde hier in 1994 al zijn eerste en enige ‘Dingy Slide’: een boomstammenbaan met rubberen, bewegelijke boten en een vaargeul met de structuur van een zwembadglijbaan.

Er zijn twee minpuntjes: de attractie is niet heel erg nat, zeker niet vergeleken met sommige andere rides op deze lijst, en beide liftheuvels zijn zo traag dat ze ongeveer 90% van de ritduur beslagen. Hetgeen dat volgt op de liften maakt echter alles goed: de bootjes varen soepel doorheen de halfopen buizen en de drops voelen extreem ongecontroleerd en spannend aan. De minimalistische boot maakt wat evengoed een standaard flume-beleving had kunnen zijn tot een veel leukere attractie, niet zuinig op airtime en verraste bezoekers. Een onverwachtse topper in een parkje waar je niet veel van hoort!

3 – Waterchute – Wicksteed Park

Ook niet de natste attractie, maar desalniettemin een must voor alle liefhebbers van waterattracties. Deze splash opende in 1926 en is daarmee ondertussen de oudste ‘Water Chute’ in de wereld. De attractie is, zoals je kan verwachten van een attractie uit die tijd, simpel maar doeltreffend. Je wandelt naar het instapstation, dat bovenaan de drop gelegen is. Daar kan ongeveer tien man per rit in de boot stappen, die vervolgens de heuvel afrijdt en een splash maakt in het water. Als dat eenmaal gebeurd is, wordt de boot door middel van een kabel teruggetrokken. De Waterchute van Wicksteed Park werd ontworpen en gebouwd door de oprichter van het park, Charles Wicksteed.

De attractie kan je perfect vergelijken met een groot uitgevallen, prehistorische Nautic Jet zoals Sunkid ze tegenwoordig nog bouwt. Helemaal uniek is de attractie niet: in Kingston-upon-Hull, ook in het Verenigd Koninkrijk, vind je namelijk een vergelijkbare attractie in het East Park, een gewoon stadspark.

2 – River Quest – Phantasialand

Eén van de meest geliefde waterattracties van Europa, en een hele bijzondere. River Quest wordt vaak beschreven als een ‘slechte rapid, maar geniale waterattractie’. Met zijn verticale liften en drie drops is River Quest namelijk verre van wat je van een rapid river zou verwachten. Zoals bij andere Rapids van Hafema kan je andere boten niet inhalen en zijn er geen golfslagbaden, en ook gewone golven zijn zo goed als afwezig. Wat de attractie echter wel goed doet zijn de diepe drops die de ronde bootjes maken. River Quest voelt nog het meest aan als een spillwater waar ronde boten op geplaatst zijn.

Ook heel apart is de extreme compactheid waarmee de attractie gebouwd is. Als vervanger van de Gebirgsbahn moest het parcours voor de ronde boten op een extreem specifieke en niet al te grote oppervlakte gebouwd worden, in tegenstelling tot andere rapid rivers die doorgaans heel wat plek mogen en kunnen innemen. Daarom werd de beslissing gemaakt in de hoogte te gaan werken, in plaats van in de breedte, en het resultaat mag er zijn: River Quest is met zijn elf meter hoogteverschil na vijftien jaar nog steeds de hoogste attractie in zijn soort op het continent en zal dat waarschijnlijk altijd blijven. Het was ook het eerste grote project in Phantasialand dat bewees dat opgelegde beperkingen voor de bouw van attracties vaak originele en hoogstaande attracties als resultaat geven. Ohja: bij elk ritje River Quest heb je ongeveer vijftig procent kans om er half verzopen uit te komen. Dolle pret!

1 – PULSAR – Walibi Belgium

Wie had gedacht dat een Belgische attractie met onze – niet al te officiële – ‘eerste plaats’ zou gaan lopen? Toch is het zo. Zelfs nu al het gedoe rond de meest besproken nieuwigheid in ons land sinds Vertigo al is geminderd, zijn we nog steeds heel enthousiast over de nieuwste attractie van Walibi Belgium en met veel redenen. Het is de eerste waterachtbaan met lancering, een innovatie die niet veel mensen zagen aankomen en nog steeds uniek is. Iedereen kent de werking van PULSAR ondertussen al wel, dus daar moeten we geen uitgebreid verslag over maken. PULSAR staat in deze lijst omdat het één van de meest spannende, heftigste waterattracties is van Europa, die op veel buitenlandse fans hun verlanglijstje staat – niet alleen bij de fans van een goede splash, maar ook bij de fans van een stevige achtbaanervaring.