Gelukkig zijn er ook parken waar wandelen niet zo’n beproeving is en de attracties niet zozeer tegen elkaar gebouwd staan, maar eerder op en onder elkaar. Soms lijkt het wel een mirakel wat sommige parken voor elkaar krijgen met hun attracties en hun kleine oppervlakte. Zodoende introduceren we graag enkele compacte parken die in staat zijn een architect hoofdpijn te bezorgen.
5) Adventure Island – Verenigd Koninkrijk
Dit charmante kustparkje in Southend-on-Sea ziet plaatsgebrek niet zozeer als een belemmering, maar eerder als een uitdaging. Gelukkig weten ze wel goed hoe met de beschikbare oppervlakte om te gaan. In het park staan vijf coasters, waarvan er één gedeeltelijk en één helemaal over een dak is gebouwd. Een bootjesglijbaan rust op het spookhuis en de attractie ‘Crooked House’ is zo compact gebouwd dat het voor zwaardere mensen afgeraden is om de attractie te betreden.
Het park wordt in tweeën gedeeld door een pier, waar je met een tunnel onderdoor kan lopen. Op de oostzijde van het park staan twee grote achtbanen, respectievelijk kopieën van Falcon in Duinrell en Orca Ride in Boudewijn Seapark, die verweven zijn met molens of andere attracties rakelings passeren. Om het geheel nog drukker te maken, is er amper een attractie te ontdekken zonder een in het oog springend kleurenschema.
Net als alle andere parken op deze lijst ontbreekt het allesbehalve sfeer in Adventure Island: operators laten nooit een achtbaantrein uit het station vertrekken voordat ze hebben gevraagd of iedereen er klaar voor is. Vergeet daarom zeker niet je enthousiasme mee te nemen voor een bezoekje aan Adventure Island!
4) Joyland – Verenigd Koninkrijk
Twee achtbanen, enkele molens en rondritjes, het klinkt niet als een gigantisch aanbod. Meer zelfs: de achtbanen van Joyland zijn erg klein en alle attracties zijn gebouwd voor kinderen. Het wordt pas het vermelden waard als je erbij in beschouwing neemt dat het hele park, gebouwd aan de dijk van Yarmouth, ongeveer dezelfde footprint heeft als Revolution in Bobbejaanland, weliswaar zonder Hall 2000.
Blikvanger van het parkje is een grote, groene berg waarrond het enige pad loopt. Op en in de berg bevindt zich de kinderachtbaan Spook Express, en eronderdoor lopen twee rondritjes. Rond het pad liggen attracties op elke vrije vierkante meter, waarvan de interessantste ongetwijfeld ‘Tyrolean Tubtwist’ is. Deze kleine, bizarre coaster is de laatst overgebleven ‘Virginia Haspel’ ter wereld. In het parcours van deze spinning woodie glijd je met ronde tonnetjes door een goot. De vele krappe bochten in de wilde muis-achtige lay-out zorgen ervoor dat je stevig doordraait.
De drukte van het park wordt nog meer geaccentueerd door de kleurrijke aankleding, drukbevolkte paden en talloze stickers die over het hele park kleven (bij sommige attracties krijg je namelijk een sticker, met daarop het nummer van je onridefoto). Er kan letterlijk geen kikkermolen meer bij.
3) Pleasure Beach, Blackpool – Verenigd Koninkrijk
Wie kent de Pleasure Beach van Blackpool nu niet? Met zijn tien achtbanen, waarvan 5 historische woodie’s, is het een must-do voor elke pretparkfan. Maar het is ook één van de meest bekende compacte parken op deze planeet. De achtbaanspaghetti is iedereen wel bekend – ‘je kan er geen foto van één achtbaan nemen zonder er een tweede en een derde mee te hebben’ is een vaak gemaakte uitspraak – maar minder bekend, doch evenzeer ontzagwekkend, zijn de lange darkrides die niet meteen groots ogen vanaf de buitenkant gezien. Eenmaal je aan je ritje in Alice in Wonderland, het spookhuis of Wallace and Grommit begint, zal je er vast en zeker over verbaasd zijn hoe lang deze attracties duren.
Nog ongelofelijker is dat Blackpool blijft investeren in nieuwe attracties zonder afscheid te nemen van de huidige klassiekers. Ook voor volgend jaar staat er een mega-attractie op de planning, welke volgens de geruchten een Megacoaster zou worden.
2) Phantasialand – Duitsland
Met zijn toprides en prachtig uitgewerkte themagebieden is het zonder twijfel het best gethematiseerde park van deze lijst. Nog knapper is dat deze themagebieden zo dicht tegen elkaar staan dat er nauwelijks plek is voor een overgang.
De kleine oppervlakte van Phantasialand is volgens veel fans eerder een zegen dan een vloek. Het dwingt het park tot een extreme vorm van creatief denken, en elke vierkante meter krijgt een perfecte invulling. Zo heeft Phantasialand met River Quest waarschijnlijk de hoogste rapid river ter wereld in huis: want als je niet in de breedte kan werken, moet het wel in de hoogte. Het resultaat is een topattractie, en het is slechts één van de velen.
Toch is ‘compactheid’ niet het eerste dat er bij je opkomt als je Phantasialand hoort, en dat heeft ongetwijfeld alles te maken met de aankleding wat het park grootser doet lijken dan wat het is, althans in oppervlakte. Kers op de taart worden ongetwijfeld Taron en Raik, de twee nieuwe achtbanen die het park dit jaar zal openen. Taron heeft zelfs volgens het park het wereldrecord omdat de track zichzelf het vaakste kruist, namelijk 116 keer. We geloven Phantasialand op hun woord, want we hebben geen zin om het na te tellen.
1) Gröna Lund – Zweden
Het sterkste staaltje creatief plaats opvullen vind je volgens ons echter een pak noordelijker, namelijk in Stockholm: Gröna lund heeft weinig plek en heeft daar helemaal geen problemen mee. Net als veel Scandinavische pretparken is het niet alleen een attractiepark, maar ook een evenementenlocatie en bijgevolg in het centrum van de stad gebouwd met nog minder uitbreidingsmogelijkheden dan een olieraffinaderij in een natuurgebied.
Achter de inkom van het park ligt een kinderzone, maar het is pas als je de straat die het park in tweeën deelt oversteekt dat je wel écht onder de indruk moet zijn. De Schwarzkopf-coaster ‘Jetline’ staat centraal en omarmt een groot stuk van het park. Buiten deze wijde bocht zijn alle drops en helixen op een kleine oppervlakte gebouwd met de typische Schwarzkopf-stijl. De achtbaan rust op een ware berg van metaal, want de supportconstructie van Jetline is voorzien op zware thematisatie die nooit gebouwd is. De oplossing van Gröna lund op deze ongebruikte balken is even simpel als gestoord: er gewoon nog een coaster op bouwen, welke Vilda Musen is geworden; een Gerstlauer die zich tussen de track van een Schwarzkopf door wringt. De lay-out van deze familie-achtbaan ontwerpen was zo ingewikkeld dat de wagentjes moesten herontworpen worden om door bepaalde bochten te geraken!
Dat is niet alles, ook de suspended coaster Kvasten weet zich tussen de warboel te persen. De kers op de taart is de in 2011 geopende houten achtbaan Twister. Deze coaster heeft allerminst indrukwekkende statistieken, maar werd desondanks meteen één van de topattracties van het park en misschien wel één van de beste achtbanen in zijn soort van Europa. Ohja, omdat er eigenlijk geen plaats meer was voor een houten achtbaan, is Twister gewoon op het dak van het spookhuis gebouwd en werd er tot tijdens de persopening aan gewerkt om de achtbaan door de keuring heen te krijgen. De waarschuwing ‘armen en benen binnenhouden’ zouden we zeker in dit park in gedachten houden.