Top 5: Compacte pretparken

Top 5: Compacte pretparken

Gelukkig zijn er ook parken waar wandelen niet zo’n beproeving is en de attracties niet zozeer tegen elkaar gebouwd staan, maar eerder op en onder elkaar. Soms lijkt het wel een mirakel wat sommige parken voor elkaar krijgen met hun attracties en hun kleine oppervlakte. Zodoende introduceren we graag enkele compacte parken die in staat zijn een architect hoofdpijn te bezorgen.

5) Adventure Island – Verenigd Koninkrijk

Dit charmante kustparkje in Southend-on-Sea ziet plaatsgebrek niet zozeer als een belemmering, maar eerder als een uitdaging. Gelukkig weten ze wel goed hoe met de beschikbare oppervlakte om te gaan. In het park staan vijf coasters, waarvan er één gedeeltelijk en één helemaal over een dak is gebouwd. Een bootjesglijbaan rust op het spookhuis en de attractie ‘Crooked House’ is zo compact gebouwd dat het voor zwaardere mensen afgeraden is om de attractie te betreden.

Het park wordt in tweeën gedeeld door een pier, waar je met een tunnel onderdoor kan lopen. Op de oostzijde van het park staan twee grote achtbanen, respectievelijk kopieën van Falcon in Duinrell en Orca Ride in Boudewijn Seapark, die verweven zijn met molens of andere attracties rakelings passeren. Om het geheel nog drukker te maken, is er amper een attractie te ontdekken zonder een in het oog springend kleurenschema.

Net als alle andere parken op deze lijst ontbreekt het allesbehalve sfeer in Adventure Island: operators laten nooit een achtbaantrein uit het station vertrekken voordat ze hebben gevraagd of iedereen er klaar voor is. Vergeet daarom zeker niet je enthousiasme mee te nemen voor een bezoekje aan Adventure Island!

4) Joyland – Verenigd Koninkrijk

Twee achtbanen, enkele molens en rondritjes, het klinkt niet als een gigantisch aanbod. Meer zelfs: de achtbanen van Joyland zijn erg klein en alle attracties zijn gebouwd voor kinderen. Het wordt pas het vermelden waard als je erbij in beschouwing neemt dat het hele park, gebouwd aan de dijk van Yarmouth, ongeveer dezelfde footprint heeft als Revolution in Bobbejaanland, weliswaar zonder Hall 2000.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2016. Klik hier om dit nummer te bestellen.