Top 10: Nieuwe attracties in 2018

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #5 (December 2017) / Top 10: Nieuwe attracties in 2018
Top 10: Nieuwe attracties in 2018

Deze top tien bevat niet alle knappe projecten die normaal gezien volgend jaar met onze eigen ogen kunnen gaan bewonderen, maar ook onze selectie uit het flinke aanbod kaskrakers in een eigenzinnige volgorde!

10 – Eurosat 2.0 – Europa-Park

Foto: Europa-Park

De meeste parken zouden het na een project van het kaliber ‘Voletarium’ eventjes rustig aan doen, maar het grootste pretpark van Duitsland denkt daar anders over. 2017 was het jaar waarin enkele klassiekers – Old 99 en Universum der Energie – een hoognodige update kregen én het jaar waarin we afscheid namen van dé cult classic onder de attracties van het park: de indoorachtbaan Eurosat. De haast legendarische status die de achtbaan de laatste dertig jaar verworven heeft als ‘de moshpit onder de rollercoasters’ zorgde vreemd genoeg voor meer populariteit bij de fans, en de teleurstelling was ook groot toen bekend werd gemaakt dat de baan zoals we ze altijd kenden zal verdwijnen.

Maar er is ook goed nieuws: Eurosat komt terug als Eurosat 2.0, met een nauwelijks aangepast baanverloop, nieuw thema en dubbel laadstation waarvan er één voor VR gereserveerd zal zijn. Of ook de nieuwe versie van de coaster een legendarische status zal krijgen is nog maar de vraag, maar we zijn er alvast van overtuigd dat Universum der Energie een meer memorabele darkride zal worden.

9 – Wood Express – Parc Saint Paul

Foto: Parc Saint Paul

Misschien wel de meest onverwachte nieuwigheid in dit lijstje, maar zeker en vast welgekomen. De traditie vraagt dat als een coaster nog maar een beetje van hout is gemaakt, deze een plaatsje in onze jaarlijkse top tien verdient. Parc Saint Paul zet met Wood Express een grote stap van een bonte verzameling kermisattracties naar een goed uitgewerkt familiepark. Het meesterschap van de Gravity Group garandeert bijna dat de beperkte statistieken van deze houten coaster – net geen vijftien meter hoog, een topsnelheid van zo’n 62 kilometer per uur – een averechts effect zullen hebben op je verwachtingen. De enige reden waarom Wood Express niet hoger staat in de lijst, was omdat er gewoonweg zoveel interessante projecten zijn voor volgend jaar.

8 – Gerstlauer Bobsled – Walibi Belgium

Foto: Walibi Belgium

De officiële naam van deze nieuwe achtbaan is nog niet bekend, dus houden we het eventjes op de modelnaam dat we allemaal leerden liefhebben. De zogenaamde Bobsleds of Schlitten-achterbahnen zijn familiecoasters met een pittig karakter en heerlijke lay-outs vol airtimeheuvels, pittige wilde muis-bochtjes en onverwachte drops. Met Pulsar heeft Walibi al bewezen dat ze attracties ook stijlvol kunnen thematiseren: we verwachten wederom een coaster die niet alleen een plezier is om op te zitten, maar ook om naar te kijken!

Hierbij ook nog een eervolle vermelding naar Les Turbines d’Avion, een gelijkaardige coaster die volgend jaar moet openen in Jardin d’Acclimatation. Over deze achtbaan is minder bekend. We weten dat het gaat over hetzelfde type achtbaan als in Walibi, maar we gaan ervan uit dat we ook hier een toppertje mogen verwachten.

7 – Yukon Quad – Le Pal

Intamin, meerdere lanceringen, één kilometer achtbaantrack en speciale treintjes: allemaal dingen waar we grote fan van zijn. Yukon Quad in het Franse Le Pal zal dit alles combineren in een pittige coaster met twee bandenlanceringen. De enige reden waarom deze achtbaan niet hoger in de lijst staat, is omdat we exact dezelfde coaster al sinds 2013 kunnen uittesten in Djurs Sommerland in Denemarken. Dat doet echter geen afbreuk aan het grootse project voor dit kleine parkje aan de andere kant van Europa.

6 – Secret Weapon 8 – Alton Towers

Je weet dat het een ultravet jaar is als Alton Towers eindelijk een houten coaster bouwt en die haalt de top vijf van dit lijstje net niet. Fans smeken, roepen en bidden al jaren om een houten coaster in dit Britse park maar Merlin Entertainments, de parkengroep die Alton Towers uitbaat, bleef te zwaar gekant tegen het idee van een houten coaster, met als redenering dat dit niet is wat de bezoeker verwacht van een modern park. Dat het park uiteindelijk het licht heeft gezien, bewijst de fraaie houtconstructie die ondertussen in het park rechtstaat.

Het project is nog steeds in een dikke, ondoorzichtige laag van mysterie gehuld. Vandaar de naam Secret Weapon, een term die het park zelf gebruikt wanneer unieke attracties worden aangekondigd. Er wordt verwacht dat het niet zomaar een houten coaster wordt, maar dit zal de tijd ons leren.

5 – Valkyria – Liseberg

Je weet dat het een ULTRAvet jaar is wanneer de hekkensluiter van deze top vijf een B&M is. Nochtans kijken we heel erg uit naar Valkyria. B&M divecoasters zijn ondertussen niet zo zeldzaam meer in Europa, maar weten steeds te verrassen door hun aangename, genietbare rit met veel herhalingswaarde. Het wordt trouwens de eerste B&M voor Zweden, een land dat zich steeds meer als achtbaanautoriteit in Europa laat gelden, nadat ze vorig jaar al de eerste RMC op ons continent openden. Valkyria wordt de grootste divecoaster van Europa en zal pal tussen legendarische achtbanen als Balder, Helix en Lisebergbanan gebouwd worden. Liseberg heeft een reputatie als thrillparadijs hoog te houden en we zijn ervan overtuigd dat Valkyria zijn werk in bevredigende mate zal uitvoeren!

4 – Icon – Pleasure Beach, Blackpool

1994 – dat is de laatste keer dat Blackpool Pleasure Beach de achtbaanwereld in haar ban kreeg, door de bouw van wat toen de grootste achtbaan van Europa was: the Big One. Niet geheel toevallig was 1994 ook het jaar dat Alton Towers hun eerste gerealiseerde SW-attractie opende: de niet minder legendarische Nemesis. Na drieëntwintig jaar gaan deze twee grote Britse parken voor een re-match. Als het atypisch is voor Alton Towers om een houten coaster te bouwen, is het voor Blackpool atypisch om met een moderne topcoaster het jaar te starten. Toch doen ze precies dat, en gelijkwaardig aan Liseberg drie jaar geleden: een Mack Megacoaster met meerdere lanceringen. De achtbaan is genoodzaakt zich tussen, over en onder andere attracties door te wringen, wat de beleving alleen maar heftiger zal maken. Reken daarbij dat de lay-out doet denken aan het beste van Blue Fire en Helix gecombineerd, en je hebt een project om te smullen.

3 – Avalon – Toverland

Als we enkel de achtbanen zouden bespreken, zou Fenix misschien minder hoog eindigen in onze top tien – maar het spreekt in Toverlands voordeel dat ze meteen investeren in een volledig themagebied inclusief eetmogelijkheden en een bootjesattractie die tevens zal dienen als hun eerste darkride. Bovendien kunnen we gewoon niet negeren dat Fenix er prima uitziet, met zijn majesteuze lay-out die het nieuwe themagebied zeker en vast zal domineren. Het gebeurt niet vaak genoeg dat we meerdere B&M’s in één jaar mogen verwelkomen in Europa, maar wat is het heerlijk als het wel gebeurt!

2 – Parc Spirou

Net als vorig jaar eindigt er een heel pretpark op de tweede plaats van de top tien. Dit keer in het zuiden van Frankrijk, een streek waar er nog potentieel over is voor een grootschalig themapark. Dat moeten tenminste ook de bezielers van Parc Spirou gedacht hebben, want hun plannen voor een pretpark rond Belgische stripfiguren zijn niet van de minste. Wanneer Parc Spirou opent, zal het park meteen drie achtbanen hebben, net als enkele cinema’s, darkrides en nog meer van dat leuks. De achtbanen zijn niet mis: een kinderachtbaan, een Zierer ESC – zoals Force One in Schwaben Park – en de eerste Zierer Tower Speed Coaster van Europa. Interessant is dat het park ook grootse uitbreidingsplannen heeft, met andere thema’s dan Robbedoes en Kwabbernoot – zoals Lucky Luke. Zou Dalton Terror een Frans broertje krijgen? Enkel de tijd zal het leren!

(Honorable mention)

XX – F.L.Y. – Phantasialand

Oh F.L.Y., we zouden je zo graag op de eerste plek zetten! Het enige probleem: we hebben nog nooit een bevestiging gekregen dat de voltooiing van dit project van Phantasialand effectief gepland staat voor 2018. Voor de pretparkfans die het afgelopen jaar onder een steen hebben gewoond: Phantasialand (bekend van pareltjes als Taron en Chiapas) bouwt momenteel aan een prototype van Vekoma, dat niet alleen de langste flying coaster ter wereld zal worden, maar ook de eerste met een lancering. Veel meer hoeven we daar niet over te zeggen!

1 – Hyperion – Energylandia

Nee hoor, Energylandia betaalt de Brakesection-redactie niet om elk jaar in de top tien opgenomen te worden; het gebeurt gewoon. Dit keer heeft het Poolse pretpark er niet eens 142 attracties voor nodig en is ééntje genoeg: Hyperion, een achtbaan van het kaliber waar Europese pretparkfans al jaren naar snakken. Het wordt de hoogste achtbaan met een kettinglift van Europa, net enkele meters hoger dan Shambhala in PortAventura, en zal niet alleen airtimeheuvels maar een heel breed scala van vinnige elementen bevatten. Al dat leuks aan een zeer hoge snelheid zal zeer waarschijnlijk inslaan als een bom bij de coasterfanatici. We verwachten niet minder dan dat Polen the place to be is in het komende achtbaanjaar!