Over de plas – The Storm Coaster

Over de plas – The Storm Coaster

Op 17 februari van dit jaar opende er een nieuwe mega-mall in Dubai. Op zich niks speciaals, ware het niet dat er aanpalend aan deze mall een mysterieus cilindervormig glazen gebouw opgericht werd, van 50 meter hoog. In dat gebouw ingebouwd: The Storm Coaster! 

The Storm Coaster Experience begint niet met een coaster maar wel met het zogenaamde ‘Sky Deck’: je stapt een panoramische lift in die je tegen een adembenemende snelheid tot op een hoogte van 500 meter boven Dubai brengt – of dat is uiteraard wat men je wil doen geloven. Tijdens de lift krijg je via panoramische schermen een prachtig uitzicht over Dubai. Plots breekt er echter een flinke storm los: je maakt een echte tornado mee!  

Na deze spectaculaire voorshow ga je samen met elf anderen in een “speciaal voertuig” zelf de storm beleven: het is tijd voor de eigenlijke achtbaanrit. En die begint na een korte bocht uit het station al meteen met een unieke LSM-lancering op een verticaal stuk achtbaanspoor: een wereldpremière! Bij het bovenkomen pal onder het dak van het gebouw krijg je vooral voorin een flinke portie airtime te verwerken. Een groot deel van de 670 meter lange hemelsblauwe track volgt vanaf dan grofweg de contouren van het cilindervormig gebouw, waar het spoor in grote helixen langs kronkelt, met onderweg verschillend gebankete bochten en kleine drops. De lay-out doet hierdoor soms een beetje aan de Revolution in Bobbejaanland denken, met dat verschil dat je hier in wijzerzin rond het gebouw cirkelt in plaats van in tegenwijzerzin. Verder houdt de vergelijking met “onze” Revolution wel vrij snel op. In het gebouw van The Storm Coaster valt door het veelvuldig gebruik van glas en met leds verlichte driehoekige glaspanelen zeer veel daglicht binnen. Daardoor zijn er behalve die steeds verkleurende panelen geen bijkomende stormachtige of andere effecten tijdens de rit, wat toch een beetje een gemiste kans is om de rit nog unieker te maken…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.