Onbekend? Onbemind! – Jaderpark

Onbekend? Onbemind! – Jaderpark

Dierenparken in Duitsland die van twee walletjes eten en ook attracties aanbieden: ze zijn niet op één hand te tellen. Jaderpark hoort intussen ook al 25 jaar in dat rijtje thuis. Hoewel het niet zo gek ver van de grens met de Nederlandse provincie Groningen ligt, geniet het park geen grote bekendheid in ons taalgebied. Toch blijft het park jaar na jaar investeren en weet het vriend en vijand te verrassen met themazones die van wijdverspreide attractietypes toch unieke belevenissen maken. In dit jubileumjaar pakt het park uit met zijn grootste investering ooit: de boomstamattractie Okavango River.  

Vele parken in Duitsland zijn vernoemd naar de plaats waar ze zich bevinden. Dat geldt ook voor Jaderpark, want dat ligt in de Noord-Duitse gemeente Jade, in de toepasselijk genaamde Tiergartenstraße. De gemeente is genoemd naar de gelijknamige rivier, die enkele tientallen kilometers noordelijker in de Jadeboezem stroomt, een zeearm van de Waddenzee. Als je de entreepoort van het park bereikt, krijg je al meteen een mooi voorsmaakje van het nieuwe, stijlvolle Jaderpark dat de laatste jaren steeds meer hoogwaardige bouwwerken en decoraties plaatst. Enkele jaren geleden gooide het park het verouderde naambord ‘Tier- und Freizeit-park Jaderberg’, een tweedimensionale afbeelding van de parkmascotte en de logo’s van de sponsorende drankenfabrikanten, definitief aan de kant. Ze maakten plaats voor een elegant naambord in bruintinten, geflankeerd door zuilen waarop gebeeldhouwde pauwen rusten.  

De eerste attracties  

Op de poort is ‘Anno 1995’ te lezen. In dat jaar kon Werner Ludewigt een oude dierentuin redden van de ondergang. Ludewigt, afkomstig uit het nabijgelegen Oldenburg, was een kermisexploitant en reisde eerder rond met attracties als de achtbaan Vierer Bob en de Wikinger-schommelboot, beide gebouwd door Zierer. In 2005 overleed hij op 78-jarige leeftijd, maar de familie Ludewigt blijft het werk van haar pater familias verderzetten…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.