Over de plas – Privéfeestje met achtbaan in Brazilië

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #2 (Augustus 2019) / Over de plas – Privéfeestje met achtbaan in Brazilië
Over de plas – Privéfeestje met achtbaan in Brazilië

Privéfeestje met achtbaan

Tijdens de voorbereiding van een trip naar Brazilië was ik naar goede gewoonte op zoek naar mogelijks interessante pretparken in dit land. Ik vond op de meest bekende achtbaandatabase van het internet terug dat er zich alleen al in Braziliës 22 miljoen inwoners tellende mega-metropool São Paulo zowaar zes-en-twintig pretparken bevonden en indien we de omringende gelijknamige provincie meetellen zelfs 46, veel meer dan in pakweg Orlando of Los Angeles. Hoe kan dat?

Ondanks het grote aantal parken kunnen de meeste lezers wellicht geen enkel pretpark in São Paulo opnoemen. Misschien hebben sommigen al wel eens gehoord van Hopi Hari, een vrij groot pretpark gelegen op een invalsweg buiten São Paulo. Dit is een park dat zich – net als het Land Van Ooit destijds – als een eigen land wil voordoen, met onder andere een eigen taal, een eigen munteenheid en paspoorten en een immigratieloket in plaats van tickets en kassa’s. Er bevinden zich in dat park ook vier achtbanen, waaronder Katapul, een Schwarzkopf shuttle-loop (die ooit nog haar rondjes draaide in Alton Towers) en Montezum, een 42m hoge woody.

“Infantiele buffetten”

Maar de grootste hoeveelheid achtbanen en pretparken die je terugvindt in en rond São Paulo zijn geen traditionele parken zoals wij ze kennen in Europa, maar wel zogenaamde “Buffets” of “Buffets Infantís” (zogenaamde buffetten of kinderbuffetten).

Het blijkt namelijk een typisch Braziliaans fenomeen te zijn: veelal begoede families vieren de verjaardagsfeestjes van hun kinderen in een gethematiseerde privéfeestzaal. Hier worden uitgebreide feestmaaltijden aangeboden, aangevuld met een reeks mechanische attracties, spellen en animaties. Deze buffets bestaan in alle maten en soorten in de stad, en in veel gevallen hoort daar dus één of zelfs twee achtbanen bij! Hoe leuk kan het zijn, een privé-pretpark aangepast aan jouw favoriete thema en wat enkel voor jou en je vrienden en familie toegankelijk is tijdens jouw feest, met daarbij inbegrepen een aantal attracties waarop je je onbeperkt kan uitleven? Dat lijkt voor velen een droom.

Het exclusieve karakter van deze parken maakt het anderzijds voor pretparkfans erg moeilijk om…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Augustus 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.