Opinie – Beauty and the Beast: Hansa-Park versus Heide Park

Opinie – Beauty and the Beast: Hansa-Park versus Heide Park

Wanneer pretparkfans uit de Lage Landen de dichtstbijzijnde toppers in Duitsland bezocht hebben – meestal Europa-Park, Phantasialand, Movie Park Germany en misschien Tripsdrill – begint het vaak te kriebelen om een beetje verder te gaan kijken naar wat voor beauties het Duitse themaparklandschap nog meer te bieden heeft. In het meest noordelijke gedeelte van Duitsland liggen nog twee grote kleppers van themaparken op de fan te wachten, die vaak in één adem genoemd worden: Hansa-Park en Heide Park. Zijn deze parken het bezoeken waard en vooral, zijn ze elkaar waard? Een vergelijkende studie – niet zonder enige persoonlijke mening uiteraard! 

Beauty 

Beide parken hebben een speciale locatie. Heide Park ligt middenin de Lüneburger Heide, een reusachtig natuurpark met vooral veel bos, heide en heuvels tot 170 meter hoog. Heide Park zelf ligt voornamelijk rond een groot meer, wat natuurlijk prachtige plaatjes en uitzichten oplevert. Vanuit de hoge attracties en achtbanen heb je ook schitterende vergezichten over de bossen en de heide die rond het park gelegen zijn. Gek genoeg heeft het park zelf niet heel veel schaduw, ondanks de omringende bossen en de schaduwrijke parking. Heide Park heeft wel zijn panoramatoren gesloopt, waardoor je het weidste uitzicht nu slechts kortstondig en in lichtjes zenuwachtige toestand kunt bewonderen vanuit de vrijevaltoren Scream. 

Hansa-Park ligt dan weer op zo’n 200 meter van het Oostzeestrand in het Noord-Duitse Sierksdorf, een populair vakantieoord voor Duitsers. Ondanks dat het park met de rug naar de zee ligt, heb je hier vanuit de hogere attracties ook fantastische vergezichten. Dus ben je meer een zeemens, zal Hansa-Park hier de ‘Beauty’ zijn, ben je een bosmens, wordt het toch eerder Heide Park.  

Verder hebben beide parken gezellige dorpjes in Duitse stijl, naar goede Duitse pretparktraditie. Bij Hansa-Park is het allemaal iets beter opgepoetst en beter bijgehouden. Al bij al vinden we dat beide parken elkaar waard zijn op dit punt. 

Stand: 1 – 1 dus! 

The Beast

Elk van beide parken beschikt over een stevig arsenaal aan achtbanen: Heide Park heeft er maar liefst negen, Hansa-Park moet het met zeven stuks stellen. Als we één ‘Beast’ moeten uitkiezen uit elk van beide parken, ligt de keuze bij Heide Park wellicht voor de meesten op Colossos: Kampf der Giganten. De gigantische houten achtbaan van Intamin uit 2001 was met haar 110 km/u gedurende 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Ook haar hoogte van 50 meter en lengte van 1344 meter zijn indrukwekkend te noemen. De baan was echter tussen 2016 en begin 2019 gesloten en haar toekomst was lang onzeker, maar nu rijdt dit beest weer als een soepele trein, voor sommigen zelfs iets te soepel. Sinds 2019 raas je op het eind van het circuit door een reusachtig houten monster heen, wat een beetje doet denken aan Wicker Man in zusterpark Alton Towers, waar Heide Park duidelijk zijn inspiratie haalde voor deze herthematisering. Vermeldenswaardig is de trompe-l’oeil waarbij het kortstondig lijkt alsof je op een doodlopend spoor terecht ben gekomen, voordat je door het monster wordt opgeslokt…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.