In het archief – De gruwel van de Six Flags Haunted Castle-brand

In het archief – De gruwel van de Six Flags Haunted Castle-brand

Een brand valt gelukkig genoeg slechts zelden voor in een attractieparken, maar als het gebeurt is het vaak een drama. De grote brand van Phantasialand uit mei 2001, of de brand van Piraten in Batavia en het naastgelegen Scandinavisch themagebied in Europa-Park van mei 2018 zitten nog altijd vers in het geheugen van menig pretparkfan. Met de huidige nationale wetgeving in West-Europese landen en zelfs Europese regelgeving zijn dergelijke onfortuinlijke gebeurtenissen gelukkig zeer zeldzaam. Pretparken zijn genoodzaakt om maatregelen te treffen om de kans op brand zo sterk mogelijk te reduceren en om, in het uitzonderlijke geval dat brand alsnog zou ontstaan, hier zo snel mogelijk tegen op te kunnen treden. In 1984 waren vergelijkbare voorzieningen nog niet aan de orde. Iets wat op tragische wijze duidelijk werd gemaakt door de brand op 11 mei van dat jaar in Six Flags Great Adventure, in de Amerikaanse staat New Jersey. 

De attractie 

Oorspronkelijk gekend als ‘Haunted House’ zag de voorloper van deze attractie het levenslicht in oktober 1978 als een tijdelijke toevoeging voor het Halloween-seizoen van dat jaar. Het was bedoeld als een soort van test met het oog op de bouw van een grotere attractie in het daaropvolgende jaar. Haunted House bestond uit vier tegen elkaar geplaatste, aluminium semi-trailers van de Toms River Haunted House Company, een bedrijf van George Mahana, die deze aan de binnenzijde had voorzien van griezelscenes. Six Flags Great Adventure, dat de attractie huurde, zorgde dan weer voor de bouw van een spookhuisfaçade in houten, gelijkend op die van een wit huis met twee verdiepingen, met bosgroene dakpannen en luiken. Het geheel werd omsloten door een smeedijzeren hek en poorten. 

Initieel was voorzien dat de eigenaar van de vier semi-trailers zijn materiaal definitief terug zou nemen na het Halloween-seizoen van 1978. Omwille van het onverwachte succes van Haunted House en de positieve reacties van de bezoekers nam het bestuur van Six Flags Great Adventure evenwel de beslissing om van de attractie een permanente beleving te maken. De attractie kreeg een nieuwe locatie in het park en werd zelfs uitgebreid. De lay-out van het nieuwe Haunted Castle bestond immers uit maar liefst twee sets van acht opleggers die in spiegelbeeld waren opgesteld. De zeventiende trailer werd in het midden van de opstelling geplaatst en fungeerde niet alleen als controlekamer waar de verscheidene lichten, geluiden en effecten werden geregeld, maar ook als omkleedruimte voor de acteurs en actrices. Tijdens rustige periodes werd slechts één kant van de attractie gebruikt. Op drukke momenten kon het park er dan weer voor kiezen om beide helften te gebruiken en op die manier de capaciteit van de attractie te verdubbelen, ongezien voor een spookhuis! …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.