Op de werkvloer: Stuntman in Bobbejaanland

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #3 (Augustus 2017) / Op de werkvloer: Stuntman in Bobbejaanland
Op de werkvloer: Stuntman in Bobbejaanland

Athos en Cipriana Folco, broer en zus afkomstig uit een circusfamilie, startten reeds in 1953 met een paardenstuntshow waarin zijzelf en drie witte paarden, de hoofdrol speelden. Ze werden beroemd met een act waarin ze rechtstaand oversprongen van paard tot paard in galop.  

In de jaren ‘70 ruilde Athos’ zoon Gianluca de paarden in voor motoren en auto’s, waarbij hij zich specialiseerde in stunts voor de destijds enorm populaire Italiaanse misdaadfilms. Zijn leuze was: “Er is geen type voertuig dat ik niet op twee wielen gezet heb, geen auto die ik niet beschadigd of afgebroken heb.”  

De derde generatie Folco’s, opgeleid door Gianluca, specialiseerde zich verder in de wereld van two-wheeling, backflips, drifts en near-crashes en groeide ondertussen uit tot een begrip in de spektakelwereld van pretparken, films en evenementen.  

We spraken onlangs met Nicolao, een dertigjarige held uit Milaan die je deze zomer tot en met 27 augustus tweemaal per dag aan het werk kan zien op z’n motor in de Arena achteraan in het park. Ook Bobbejaanland ruilt dus deze zomer zijn paarden in voor motoren met veel meer pk’s.

Dag Nicolao, hoe lang doe je deze job al?

Ik ben sinds mijn 14e beginnen trainen om met motors te rijden, en heb in mijn jeugdjaren verschillende nationale kampioenschappen gereden in Italië. Daarna heb ik eerst nog een ‘gewone’ job gedaan maar sinds m’n 25ste ben ik het Folco-team als professioneel stuntman komen versterken en ben ik aan het werk in verschillende pret- en themaparken in de hele wereld. Zo heb ik bijvoorbeeld twee jaar in stuntshows gewerkt in Movieland Italië en daarna ook in Global Village in Dubai en in het Binhai Aircraft Theme Park in China.

Welk soort stunts voer je zoal uit?

Mijn specialiteit zijn stunts met de motorbike, maar ik bestuur verder ook stuntcars, jetski’s en boten.

Hoe ziet een gewone werkdag er uit voor jou?

’s Ochtends doe ik meestal wat conditietraining, wat hardlopen of fietsen. Daarna warm ik op voor de show en oefen ik meestal nog enkele stunts voor de shows die later op de dag zullen plaatsvinden. Uiteraard is het leukste moment van de dag de shows zelf, telkens opnieuw een enorme adrenalinekick.

Is de show ‘Wicked Wheels’ in Bobbejaanland een bestaande pretparkshow?

Elke show wordt op maat van het park gemaakt, en dus ook deze. Uiteraard komen sommige stunts wel terug in de verschillende shows, maar deze worden telkens aangepast aan het verhaal en het park zelf. In dit geval was het een speciale uitdaging om onze stunts aan te passen aan de geringe afmetingen van het Arenatheater in Bobbejaanland, wat soms extra moeilijkheden opleverde. De samenwerking met de Vlaamse presentator Thomas Van Goethem verloopt dan weer erg vlot en hij doet de communicatie met de bezoekers, zodat wij ons kunnen concentreren op de stunts.

Welke stunts doe je het liefste?

Ik hou vooral van de stunts met de motor in het algemeen. Ik hou van het maken van grote sprongen met de motor, of het rechtopstaan op m’n zitje terwijl ik blijf rondrijden.

Wat zijn de gevaarlijkste stunts die je ooit hebt gedaan?

Een sprong van een hoog dak, en ook een stunt op het water met een wakeboard dat in brand stond.

Heb je al de tijd gehad om de rest van Bobbejaanland te verkennen? Wat is je favoriete attractie?

Om heel eerlijk te zijn hou ik niet zo erg van rollercoasters. Ik ben wel al rond het park gewandeld maar heb nog geen attracties getest. Misschien doe ik dat nog wel in de komende weken. Ik hou vooral van het bekijken van shows en stunts. Maar aangezien we de enige show in het park zijn… (lacht).

Laten we het er dus op houden dat Wicked Wheels je favoriete attractie is. Wat geeft je het meeste voldoening in je job?

De meeste voldoening ervaar ik wanneer de mensen met een blij gevoel mijn show verlaten, met het gevoel dat ze iets nieuws en spectaculairs hebben gezien, iets anders dan het gewone, wat ze nog nooit eerder hebben meegemaakt. De emoties van het publiek, daar doe ik het voor. Ik hoop dan ook dat iedereen komt kijken deze zomer!

Bedankt Nicolao, en nog veel succes deze zomer. Geniet van je verblijf in België en in Bobbejaanland!