Op de werkvloer: Stuntman in Bobbejaanland

Op de werkvloer: Stuntman in Bobbejaanland

Athos en Cipriana Folco, broer en zus afkomstig uit een circusfamilie, startten reeds in 1953 met een paardenstuntshow waarin zijzelf en drie witte paarden, de hoofdrol speelden. Ze werden beroemd met een act waarin ze rechtstaand oversprongen van paard tot paard in galop.  

In de jaren ‘70 ruilde Athos’ zoon Gianluca de paarden in voor motoren en auto’s, waarbij hij zich specialiseerde in stunts voor de destijds enorm populaire Italiaanse misdaadfilms. Zijn leuze was: “Er is geen type voertuig dat ik niet op twee wielen gezet heb, geen auto die ik niet beschadigd of afgebroken heb.”  

De derde generatie Folco’s, opgeleid door Gianluca, specialiseerde zich verder in de wereld van two-wheeling, backflips, drifts en near-crashes en groeide ondertussen uit tot een begrip in de spektakelwereld van pretparken, films en evenementen.  

We spraken onlangs met Nicolao, een dertigjarige held uit Milaan die je deze zomer tot en met 27 augustus tweemaal per dag aan het werk kan zien op z’n motor in de Arena achteraan in het park. Ook Bobbejaanland ruilt dus deze zomer zijn paarden in voor motoren met veel meer pk’s.

Dag Nicolao, hoe lang doe je deze job al?

Ik ben sinds mijn 14e beginnen trainen om met motors te rijden, en heb in mijn jeugdjaren verschillende nationale kampioenschappen gereden in Italië. Daarna heb ik eerst nog een ‘gewone’ job gedaan maar sinds m’n 25ste ben ik het Folco-team als professioneel stuntman komen versterken en ben ik aan het werk in verschillende pret- en themaparken in de hele wereld. Zo heb ik bijvoorbeeld twee jaar in stuntshows gewerkt in Movieland Italië en daarna ook in Global Village in Dubai en in het Binhai Aircraft Theme Park in China.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2017. Klik hier om dit nummer te bestellen.