Onbekend? Onbemind! Le Parc du Petit Prince

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #5 (December 2017) / Onbekend? Onbemind! Le Parc du Petit Prince
Onbekend? Onbemind! Le Parc du Petit Prince

In 1943 verscheen ‘Le Petit Prince’ (‘De Kleine Prins’) voor het eerst. Dit boek werd geschreven door de Franse schrijver en luchtvaartpionier Antoine de Saint-Exupéry, die zelf ook de tekeningen verzorgde. Het werd het meest verkochte en vertaalde Franstalige boek aller tijden. Miljoenen lezers beleefden reeds de avonturen van de Kleine Prins die de lezer diverse levenslessen bijbrengt terwijl hij verschillende planeten bezoekt om uiteindelijk op de aarde uit te komen. Sinds 2014 kunnen de liefhebbers van dit inspirerende verhaal ook terecht in het hartje van de Elzas, in het Franse plaatsje Ungersheim, vlakbij de Duitse en Zwitserse grens. In Le Parc du Petit Prince wordt door middel van een aantal klassieke en minder klassieke pretparkattracties de wereld van de Kleine Prins tot leven gebracht.

Op de plek van Bioscope

Het park opende op de locatie van een ander voormalig park. Van 2006 tot 2012 was hier Bioscope gelegen, een park dat in het teken stond van milieubewustzijn. Het was eigendom van Compagnie des Alpes, de pretparkgroep die nu nog onder meer Bellewaerde, Parc Astérix en de meeste Walibi-parken bezit. Het park had een aantal attracties waarbij de bezoekers vooral zelf aan de slag moesten gaan. Zo was er een attractie waarbij je met een kanon ballen van een bepaalde kleur in de overeenkomstige afvalcontainer moest schieten of kon je echte ‘bio-detectives’ worden door bedreigde diersoorten terug te vinden aan de hand van sporen of geluiden.

Bioscope viel ook op door zijn bijzondere architectuur en landschapsvormgeving, waarvoor respectievelijk Frédéric Jung en Pasodoble verantwoordelijk waren. Met de aanleg van het terrein heeft men een meteorietinslag proberen na te bootsen. Dit verwijst naar de bekende meteoriet van Ensisheim, die in 1492 in deze regio insloeg. Rond het middelpunt van die inslag zijn er daarom meerdere concentrische cirkels aangelegd, gescheiden door waterpartijen. Door middel van houten bruggen staan de cirkels met elkaar in verbinding. Deze landschapsinrichting is bewaard gebleven bij de vormgeving van Le Parc du Petit Prince, nadat Bioscope de deuren moest sluiten wegens tegenvallende financiële resultaten. Het verhaal van de meteoriet bleef bewaard, maar werd uitgebreid. De planeet van de Kleine Prins, planeet B612, is geland op exact dezelfde locatie. In het middelpunt van het park is daarom nu een standbeeld van de Prins op zijn planeet te bewonderen.

Showroom voor Aerophile

De meest opvallende wijziging aan het landschap na de overname is de toevoeging van drie opvallende luchtballonnen. In het achtergrondverhaal van het park gaat het om drie satellieten die een baan maakten rond B612 en zo de impact van de landing op aarde hebben afgezwakt. Dat deze drie objecten de skyline van het park sieren, hoeft niet te verwonderen. Le Parc du Petit Prince is namelijk een project van de Franse Aerophile-groep. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kabelballonnen. Dit zijn heliumballonnen die wel de hoogte in kunnen, maar met een kabel in de grond verankerd zijn. Aerophile levert zulke luchtballonnen over de hele wereld. Een bekende klant is Disney: de PanoraMagique-ballon in Disney Village is een voorbeeld. In Le Parc du Petit Prince zijn er maar liefst twee van deze ballonnen te vinden. Een ritje is netjes in de entreeprijs inbegrepen. Als de weersomstandigheden het niet toelaten, stijgen de ballonnen niet op. In dat geval krijg je echter als bezoeker een mooie tegoedmunt, die je kan besteden in het park of gewoon kan bijhouden als souvenir.

De twee ballonnen, die elk tot 150 m hoog stijgen, staan in het teken van twee figuren die de Kleine Prins tegenkomt op weg naar de aarde. De eerste stelt de planeet voor waarop de Lantaarnopsteker woont. Deze man had vroeger veel tijd om te ontspannen, maar de dagen werden steeds korter op zijn planeet waardoor hij nu elke minuut de lantaarns moet aan- en uitdoen. De tweede ballon stelt de planeet van de Koning voor. Zijn bevelen moeten steeds opgevolgd worden, maar hij eist enkel dingen die zijn onderdanen in staat zijn om te doen.

Een derde attractie van Aerophile in het park is de Aérobar du Buveur. Deze stelt de planeet van de Drinker voor, die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt… voor zijn drinkgedrag. Je kunt een drankje of een kleine versnapering kopen voordat je plaatsneemt aan de ronde tafel van de bar, die tot een hoogte van 35 m wordt opgetild. Je gids laat je hierbij graag de omgeving zien en toont je de Elzas, de stad Mulhouse of het Zwarte Woud. In het Franse Futuroscope staat overigens een vergelijkbare attractie.

In de wereld van de Saint-Exupéry

Verder opende Le Parc du Petit Prince in 2014 vooral met een aantal kleinere attracties, waarvan een aantal opgeknapte Bioscope-attracties. In het erg vermakelijke Courrier Sud moeten de bezoekers de post naar het juiste continent brengen door op gekleurde vakken te gaan staan die overeenkomen met de lokale gebouwen, dieren of gebruiksvoorwerpen. Vol de Nuit (net als Courrier Sud ook de naam van een roman van de Saint-Exupéry) is een kleine funhouse waarin een nachtvlucht voor piloten wordt gesimuleerd. Nog attracties uit het openingsjaar zijn een zweefmolen van Zierer, de kinderdraaimolen Aérousel en een groot doolhof. Ook staan er veel speeltuigen in het park. In 2015 werd een trampolinehal en een kleine parktrein toegevoegd.

2017: op weg naar een ‘echt’ pretpark

Tot voor kort hadden achtbaanfans niet veel te zoeken in Le Parc du Petit Prince. Er was al wel La Tyrolienne, een soort kabelbaantje dat een parcours aflegde. Op Coaster-Count is deze telbaar als ‘onbepaalde achtbaan’, zoals ook het kabelbaantje in de speeltuin van De Kaasboerin in het Belgische Postel. De attractie is echter enkel toegankelijk voor kinderen van 5 tot 14 jaar. Dit jaar opende het park Le Serpent, de eerste zuivere achtbaan van het park. Het is een standaardachtbaan van Zierer, maar wel met een erg knappe trein in de vorm van een slang. Deze gele slang is het eerste dier dat de Kleine Prins in de woestijn tegenkomt wanneer hij op aarde aankomt en de slang helpt hem later om terug te keren naar zijn planeet B612. Hoewel dezelfde achtbaan ook terug te vinden is in andere parken, weet deze versie te overtuigen door de mooie aankleding en een bijzondere verrassing tijdens de rit.

Naast de achtbaan opende het park dit jaar ook een andere attractieklassieker: de boomstambaan. Atlantique Sud werd gebouwd door de Franse attractiebouwer Soquet en de boten zijn vormgegeven als vliegtuigjes. Die leggen een eerder kort parcours af, met één afdaling van 10 meter hoog. De attractie verwijst naar de Aéropostale, de luchtvaartmaatschappij waarvoor schrijver Antoine de Saint-Exupéry vloog en waarmee hij de transcontinentale post vervoerde. Blikvanger van het gebied is een rood dubbeldekker-vliegtuig, waar je ook in kunt gaan.

Wie niet in de rij wil staan en toch verkoeling nodig heeft, kan zich verfrissen in de waterspeeltuin La Rosée du Désert. Meteen daarnaast bevindt zich het gebouw van Planète Sous-marine 4D, een oud interactief theater van Alterface, vergelijkbaar met Desperados City in Bobbejaanland vroeger. Deze attractie uit het Bioscope-tijdperk werd dit jaar geüpdatet en kreeg een film waarin de Kleine Prins en zijn vos de hoofdrol spelen. Als bezoeker neem je plaats op een onderwaterscooter om het op te nemen tegen vreemde machines die het leven onder water bedreigen.

Andere vormen van ontspanning

Le Parc du Petit Prince biedt niet alleen attracties aan. Ook de liefhebbers van fauna en flora komen hier aan hun trekken. Wie het boek ‘De Kleine Prins’ een beetje kent, weet dat hij zeker vossen en schapen mag verwachten in het park. Ook een rozentuin mag niet ontbreken, waar onder andere de roos van de Kleine Prins onder haar stolp te bewonderen is. Daarnaast is er ook een vlindertuin in het park.

Ook entertainment is er ruim voldoende. In de 3D-cinema (jawel, zonder bijkomende effecten in de zaal) speelt een film van het Belgische nWave Pictures, die ook in Bellewaerde te zien is. In deze film gaat de Kleine Prins samen met zijn vos op zoek naar zijn roos. Les Questions Astronomiques is een 25 minuten durende show waarin de Turkse astronoom uit het verhaal de bezoeker meevoert doorheen het heelal. Naast nog enkele andere voorstellingen is er ook een poppenkastshow met in de hoofdrollen de Kleine Prins en een zwaluw, de officieuze mascotte van de Elzas.

Praktisch

Het seizoen van Le Parc du Petit Prince loopt van eind maart tot begin november, maar enkel in juli en augustus is het alle dagen open. Tijdens de laatste dagen van het seizoen wordt Halloween gevierd in het park. Wie teleurstellingen wil vermijden, kijkt best de website van het park na op de dag van het bezoek. Daar kun je terugvinden of de luchtballonnen die dag opstijgen of niet.

Le Parc du Petit Prince ligt vlakbij het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland en dat is voor Vlamingen niet meteen bij de deur. Voor wie op vakantie in de buurt is, kan het echter zeker de moeite lonen om het park te bezoeken. Wie graag meerdere achtbaancredits scoort op één trip, kan in de buurt ook Cigoland en Fraispertuis City aandoen. Ook Europa-Park, waar velen toch al meerdere dagen naartoe gaan, ligt maar op een uurtje rijden met de auto.