In het archief: De bewogen geschiedenis van Walygator Parc

In het archief: De bewogen geschiedenis van Walygator Parc

Het begon allemaal in 1983, toen Didier Brennemann en Gérard Kleinberg het toen nog jonge Europa-Park in Duitsland bezochten en op het idee kwamen om in de Franse Elzas een gelijkaardig pretpark op te starten. Op 8 februari 1985 worden de plannen voor een ‘smurfenpretpark’ op het Franse televisiejournaal uit te doeken gedaan. Het park zou oorspronkelijk ‘Le Nouveau Monde des Schtroumpfs’ gaan heten. De werken gingen van start in 1987. Twintig maanden bouwen en een budget van 720 miljoen Franse frank (of ongeveer 110 miljoen euro) later, was het park op 9 mei 1989 klaar voor haar officiële opening onder de naam ‘Big Bang Schtroumpf’!

De twee achtbanen van het park waren voor die tijd niet min: ‘Comet Space’, een tot op heden zeer soepele Vekoma looping/corkscrew, en de houten achtbaan ‘Anaconda’ (oorspronkelijke naam: Diplodocus), destijds de hoogste (36m), langste (1.200m) en snelste (90km/u) houten achtbaan van Europa!

Op dat moment was er nog niet veel concurrentie voor wat Europese houten achtbanen betreft, met voornamelijk heel oude banen die nog in gebruik waren in klassieke stadsparken als bijvoorbeeld Blackpool Pleasure Beach, Wiener Prater en Tivoli Gardens. De Anaconda is ondanks haar best indrukwekkende statistieken en prachtig uitzicht echter geen toonbeeld van soepelheid en heeft de twijfelachtige eer van verschillende keren de laatste plaats te bezetten in Mitch Hawkers’ Wooden Rollercoaster Poll, in het dubieuze gezelschap van bijvoorbeeld Coaster-Express (Warner Bros Madrid), The Bandit (Movie Park) en de Magnus Colossus (Terra Mítica).

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #5 2017. Klik hier om dit nummer te bestellen.