Onbekend? Onbemind! Fraispertuis City

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #1 (April 2016) / Onbekend? Onbemind! Fraispertuis City
Onbekend? Onbemind! Fraispertuis City

Van vissers tot cowboy’s

Fraispertuis City heeft eigenlijk een heel speciale geschiedenis. Het duo Michel en Simone Fleurent startte in 1966 een klein hotelletje: ‘the Auberge de la Roche des Fées’. In de rustige omgeving, vlakbij het dorpje Fraispertuis, creëerden ze zo een oase aan rust waarbij hun klanten volledig konden genieten van de natuur. Twee jaar later, in 1968, kocht het ambitieuze duo een visvijver. Hierdoor kregen hun klanten de mogelijkheid om te vissen en was het zelfs mogelijk om hun eigen vangst te verorberen in het hotel! Michel Fleurent had wel meerdere out-of-the-box ideeën die hij wou doorvoeren. Zo zou hij erg gepassioneerd zijn geweest door het Wilde Westen en wou hij dolgraag starten met een attractiepark. En zo geschiedde, want in 1971 werd hun eerste echte attractie gebouwd: ‘The Far West Train’, een treinritje rondom het huidige domein. Deze eerste attractie werd al snel vergezeld door meerdere attracties waaronder een log flume, een achtbaan enzovoort. Pas enkele jaren geleden, in 2009, koos het park om meerdere thema’s te introduceren, waarbij het piratenthema de rechterhelft van het park domineerde.

Ondanks deze geschiedenis bleef het park gedurende lange tijd erg onbekend bij zowel het grote publiek, als bij de pretparkfans. Pas bij de investering in de achtbaan ‘Timber Drop’, een S&S El Loco achtbaan, kreeg het parkje eindelijk wat aandacht. Het park bleef voornamelijk onbekend door zijn kleine oppervlakte en afgelegen locatie, maar wij merken dat het park steeds populairder wordt. Waarom? Dat zal je snel ontdekken!

Cowboy’s, indianen… Piraten?

Wanneer je voor de eerste keer in het park bent, merk je pas op hoe klein de oppervlakte is. Best gek voor een attractiepark dat dit seizoen vijftig kaarsjes mag uitblazen. Betekent dit dat het park daarom niet de moeite is? In tegendeel! Fraispertuis City is inderdaad een klein pretpark, maar bezit een heel opvallende sfeer die je niet onmiddellijk ergens anders kan vinden. Voor dergelijk park weten zij hun beperkt aantal attracties zeer gedetailleerd aan te pakken qua theming. Ook de overheersende Western invloed kan zeker geen kwaad. Je kan denken dat dit wat cliché kan aanvoelen, maar het is zeker een ander kaliber dan wij in België of Nederland gewoon zijn. Dit maakt het park net zo uniek!

Zo investeert het park jaarlijks in de vernieuwing van hun thematisering: oude, niet realistische rotssculpturen worden vervangen door nieuwe, prachtige exemplaren. Ook het gehele Westerndorp gaat jaarlijks op de schop waardoor het er steeds realistischer uitziet. Je mag wel niet verwachten dat het thematisch niveau tot de Europese top hoort, maar wel dat het prima gedaan is voor dit park.

Opvallend genoeg week het park in 2009 voor het eerst af van hun vertrouwde thema. Sinds de introductie van het Piratenthema, merken wij dat de aandacht naar theming nog meer gestegen is. Elke investering die daarop volgde, wordt tot in de puntjes uitgewerkt. Je zou kunnen denken dat het park, met dergelijk kleine oppervlakte, als een warboel zou aanvoelen met wat andere theming. In de praktijk valt dit reuze mee en zorgt het nieuwe gebied net voor wat ademruimte. Mensen die dus niet echt dol zijn op cowboy’s en indianen, kunnen nog altijd rondkuieren en meezingen met een stel piraten.

Howdey partner, hold on tight for the wildest ride in the wild!

Zijn de attracties dé reden om het park te bezoeken? Neen, dat denken wij niet, al heeft het park wel enkele uitblinkers wat menig bezoeker wel kan overtuigen voor een bezoekje. De grootste publiekstrekker blijft ‘Timber Drop’, de grootste achtbaan van het park en ook de grootste investering die het park tot op heden heeft geïnvesteerd (4 miljoen euro). Deze Europese recordhouder voor ‘steilste drop op een achtbaan’ is zowel door zijn looks als intensiteit zeer opvallend. Het was dan ook voor vele pretparkliefhebbers bizar dat dergelijk klein park investeerde in zulke achtbaan. De attractie wierp wel zijn vruchten af, want het bezoekersaantal steeg fors. Ook was deze achtbaan de reden dat het park door pretparkfanaten werd ontdekt.

Buiten ‘Timber Drop’ heeft het park ook een erg interessante Splashbattle van Mack Rides: ‘Pirate Attack’. Andere attracties, waaronder ‘Le Cactus’, een kantelende freefall toren zoals in Tripsdrill, zijn zeker ook de moeite waard. De visuele eyecatcher van het park is toch wel ‘Le Grand Canyon’, een Franse Soquet achtbaan. Onder de fans wordt deze bouwer wel vaker ‘Suck-It’ genoemd, door hun ruwe ritervaring en niet-gebankte bochten. Toch heeft deze versie zijn charmes, mede door de mooie rotsformaties rond deze baan. Deze achtbaan wordt dit seizoen ook flink aangepakt en wordt helemaal opgesmukt.

Roadtripping is the way to go!

Het park is klein, maar gezellig en biedt genoeg attracties aan die de moeite zijn. Het park is wel best ver van ons verwijderd en ligt erg afgelegen in de bossen van de Vogezen. Een enkele trip naar het park is onbegonnen werk en niet echt de moeite. Je kan het al raden: je kan het beste dit park combineren met andere parken in de buurt. Uit onze ervaring kunnen we jullie aanraden het park te combineren met Europa-Park of Walygator Parc. Beiden parken liggen op een redelijk kleine afstand van Fraispertuis City, waardoor de drempel om het park te bezoeken verkleint. Dagvullend is het park net niet, maar je kan er voor zijn omvang wel een aantal uren in vertoeven (zonder re-rides meegerekend). Ondanks de parking van het park soms druk kan ogen, schieten de wachtrijen erg goed op en zorgt de drukte ook voor een erg aparte maar aangename sfeer!

See you soon folks!

Het park is echt leuk en je hoeft daarom niet van een Western thema te houden. Dat in combinatie met een belachelijk lage inkomprijs, maakt dat Fraispertuis City zeker en vast de moeite waard is. Het park belooft ook nog een mooie toekomst te hebben doordat zij jaarlijks investeren en steeds verbeteren. Hou dit park zeker in het oog en vergeet dit zeker niet op jouw to-do lijstje te zetten, want het is echt een must voor elke pretparkfanaat. Ons zou het niet verbazen als dit park nog zal scoren onder het publiek!