Onbekend? Onbemind! – De concurrentie van Europa-Park

Onbekend? Onbemind! – De concurrentie van Europa-Park

Europa-Park is een van de meest geliefde en drukstbezochte pretparkresorts van Europa. Een verblijf kan er al snel als een korte vakantie voelen. Maar waarom zou je je beperken tot het bezoeken van het park zelf of waterpark Rulantica? Ook in de buurt van Europa-Park, in de Elzas en de streek rond het Zwarte Woud, zijn interessante daguitstappen te maken voor de liefhebber van pretparken en attracties. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste rechtstreekse ‘concurrenten’ van Europa-Park, en hoe ze zich staande weten te houden tegenover de gigant in Rust.

Cigoland (Kintzheim, Frankrijk)

Feit: Europa-Park heeft vijf speciaal ingerichte locaties voor ooievaarsnesten voorzien, verspreid over het park en de hotels. Daarnaast zien een aantal vogels het wat avontuurlijker en claimen ze zelf een geschikt plekje in het resort. Mochten deze sierlijke vogels toevallig je belangrijkste reden zijn om een bezoekje aan Rust te brengen, is er een veel beter alternatief voorhanden! Op amper 40 kilometer rijden van Europa-Park vind je namelijk Cigoland, een gezellig familiepark in de Elzas. De ooievaar (in het Frans ‘cigogne’) is het symbool bij uitstek van deze grensstreek en net daarom was het zo schrijnend dat de populatie van deze vogels in de jaren 70 van vorige eeuw zo aan het slinken was, tot er minder dan tien ooievaarskoppels overbleven. Reden genoeg voor Jean Pierre Willman om daar iets aan te doen: in de beginjaren was het park dat hij oprichtte vooral een kweekcentrum voor ooievaars, dat ertoe heeft bijgedragen dat de populatie in stand werd gehouden.

Tegenwoordig is het park nog steeds in familiehanden en blijven de ooievaars de spotlights opeisen. Een van de populairste attracties van het park is Le Monorail de la Cigogne, een elektrisch aangedreven monorail, gebouwd door de Franse fabrikant Soquet. Individuele gondels, in de vorm van een nest met een vliegende ooievaar erboven, leggen een parcours van een kilometer af, terwijl je kunt luisteren naar een lokaal sprookje over de ontstaansgeschiedenis van de dieren. Ook in Le CigoPanoramique, een Flying Wheel van Metallbau Emmeln, is het al ooievaar wat de klok slaat. De toren is vormgegeven als een bakstenen schoorsteen met – uiteraard – een nest erbovenop en ook op elk van de gondels die in twee groepjes van drie verticaal ronddraaien zit een gebeeldhouwde ooievaar te broeden. Neem ook de tijd voor een klein museumpje waar je alles over de zwart-witte vogel te weten komt…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.