In het archief – Saltair en de wooden reverser

In het archief – Saltair en de wooden reverser

Elke zichzelf respecterende pretparkliefhebber zal wel al iets gehoord hebben over de rijke geschiedenis van Coney Island in Brooklyn (New York, Verenigde Staten). Ook in dit magazine hebben we het al vaker gehad over deze plek. Coney Island was de thuisbasis van drie grote originele parken die allen geopend werden rond de overgang naar de 20e eeuw: Steeplechase Park (1897), Luna Park (1903) en Dreamland (1904). Wat Coney Island voor het huidige pretparklandschap heeft betekend, kan moeilijk overschat worden. Wat vermoedelijk minder bekend is onder onze trouwe lezers, is dat er een vergelijkbaar park bestond aan de westelijke zijde van de Verenigde Staten. Lees verder en ontdek waarom het grote Saltair aanschouwd werd als het Coney Island van het westen (van de VS).

Saltair Pavilion

Het originele Saltair werd opgeleverd in 1893 als een samenwerkingsverband tussen een Amerikaanse kerk en een spoorwegmaatschappij (de Los Angeles Railway). De locatie werd opengesteld voor het publiek op 30 mei 1893. Het was echter al op 14 januari 1893 dat de inwoners van Salt Lake City het volgende konden lezen in de Desert Evening News: “FOR SALTAIR! To the Lake in Twenty Minutes and Back in Sixteen. THE NEW BATHING RESORT. A Detailed Description of Its Magnificent and Costly Buildings. MAMMOTH DANCING HALL. Spacious Promenades, Elegant Parlors, Club and Bath Rooms, Pure Water and a Sandy Shore! The fact is Salt Lake will soon have another big bathing resort open to her citizens and the traveling public.” 

Het resort, samen met het iconische paviljoen, Saltair Pavilion geheten, betrof een ontwerp van lokale architect Richard K.A. Kletting. Restanten van de ongeveer 2.000 pijlers, bedoeld om de hele constructie boven water te houden, kunnen vandaag de dag nog steeds bewonderd worden. Het hele project werd gestart en afgewerkt in slechts 6 maanden. De totale kostprijs bedroeg ongeveer 250.000 dollar. Saltair, in sommige gevallen ook als SaltAir geschreven, bevond zich aan de zuidelijke zijde van het Great Salt Lake in Utah (Verenigde Staten), op ongeveer 24 km rijden van Salt Lake City. Initieel was dit in de eerste plaats bedoeld als badplaats. Salt Lake City en Saltair waren overigens rechtstreeks verbonden met elkaar door middel van een treinspoor. Saltair was zeker niet het eerste resort dat aan de oevers van het Great Salt Lake werd opgetrokken, maar werd in een paar jaar tijd veruit het meest succesvolle…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.