Niet te missen… – Gerstlauer Monsters

Niet te missen… – Gerstlauer Monsters

Achtbaanbouwer Gerstlauer was in de Lage Landen in eerste instantie redelijk berucht omwille van enkele vrij ruwe Eurofighter-achtbanen. Tegelijk was de bouwer toch ook geliefd om haar meer familiale Bobsled-baantjes, die eigenlijk variaties zijn op de klassieke wildemuis-achtbanen maar dan met meer uiteenlopende elementen. Echter heeft deze fabrikant zich zwaar herpakt en ontplooid tot een duizendpoot in de achtbaanindustrie, die met zeer verschillende en originele, sterk op maat van de pretparken uitgewerkte concepten uitpakt. Met onze redactie trokken we de voorbije jaren door Noord-Europa en Azië om enkele van de allergrootste en meest fantastische custom achtbanen van deze polyvalente bouwer te ontdekken: ziehier de Gerstlauer Monsters! 

Fluch(t) von Novgorod – Hansa-Park (Duitsland) – 700 m | 40 m | 100 km/u | 1 inversie | 97° | 2009 

Fluch(t) von Novgorod of kortweg Novgorod is een first-gen Eurofighter met een twist. De rit begint middenin een middeleeuws aandoend gebouw met een stuk darkride bestaande uit fysieke decors en projecties, gevolgd door een ultrakrachtige indoor lancering naar 100 km/u in 1,4 seconden, waarna je naar buiten wordt gekatapulteerd tot op de maximale hoogte van 40 m. Na de enige inversie – een heartline roll – rijd je weer een ander gebouw binnen, waar je verticaal omhoog wordt getrokken, ook weer begeleid met een geprojecteerde ridder op het plafond die je toespreekt. Na de typische meer-dan-verticale drop van 97° volgt nog een tweede, dit keer volledig overdekt achtbaangedeelte. Hoewel zeker niet de soepelste achtbaan uit deze lijst is het wel een zeer unieke en grote baan met indrukwekkende statistieken, zeker voor haar tijd. 

Takabisha – Fuji-Q Highland (Japan) – 1000 m | 43 m | 100 km/u | 7 inversies | 121° | 2011  

Twee jaar na Novgorod installeerde Gerstlauer een Eurofighter-model met nog indrukwekkender statistieken, dit keer voor het Japanse Fuji-Q Highland, een pretpark gelegen op de heuvels rond de beroemde Mount Fuji. Hoger, sneller en langer dan wat Gerstlauer tot dan toe ooit gedaan had, met maar liefst 7 inversies en een beyond vertical-drop van maar liefst 121°. Het moet wel gezegd dat het eerste gedeelte van deze drop nog vrij gecontroleerd verloopt en deze meer-dan-verticale drop dan ook eerder een gimmick is dan een werkelijk nuttige toevoeging. Marketingtechnisch zijn die graden natuurlijk wel een cadeautje. Toch kan deze baan haar mannetje staan als één van de vier extreme achtbanen van Fuji-Q en misstaat deze niet naast enkele van ’s werelds meest intense achtbanen zoals Do-Dodonpa, Eejanaika en Fujiyama. In dit rijtje is het niet het meest extreme, maar wel het meest soepele exemplaar. In 2019 mocht Gerstlauer trouwens nog een kopie van deze baan neerzetten in Nickelodeon Universe Theme Park in New Jersey vlakbij de stad New York, genaamd TMNT Shellraisers (gethematiseerd naar de Teenage Mutant Ninja Turtles). Men deed er just for the record nog een half steiltegraadje bovenop (121,5°!) zodat men in Jersey het steilste exemplaar in handen had. De rest van de baan is vrijwel identiek aan deze in Japan…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.