China Light – Zoo Antwerpen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #5 (December 2017) / China Light – Zoo Antwerpen
China Light – Zoo Antwerpen

China Light Zoo is al bekend als een echte winterse trekpleister voor Antwerpen. Tijdens de eerste editie in 2015 kwamen er meer dan 100.000 bezoekers over de vloer. Het jaar daarop was dat zelfs 140.000. Vandaar kon een derde editie niet uitblijven en kan je ook dit jaar een magisch verlichte wandeling beleven. Natuurlijk komen die figuren niet zomaar in de zoo terecht. Negentig Chinese lichtkunstenaars werken samen om China Light tot een goed einde te brengen. In de Chinese provincie Sichuan gaan ze aan de slag om de beesten en andere vormen manueel te buigen en lassen in de juiste vorm. Eens dat voltooid is, wordt het staal richting Antwerpen gestuurd met 27 containers. Daar komt het samen met het staal dat lokaal wordt verwerkt. In totaal goed voor maar liefst dertig ton! Nadat het staal klaar is, is het tijd voor de lichtjes en de stof. 24.000 meter gekleurd satijn geeft de juiste look and feel aan de constructies. Daarop worden dan nog wat kleuren geschilderd ter afwerking, zodat ook overdag de beelden best te smaken zijn. In totaal dus goed voor 38.500 uren vakmanschap. Uiteraard zijn de figuren op hun mooist in het donker, dus we beginnen onze wandeling zodra de nacht gevallen is.

Wanneer je onder de mooi verlichte ingang binnenwandelt, word je begroet door 500 rode lampionnen. Dit plein is zonder ticket toegankelijk en je kan alvast één beeld zien dat er voor het derde jaar op rij bij is: de Draak! Daarna is het wel tijd om je ticket te scannen, om zo binnen te wandelen tussen de eerste taferelen. Hier valt een prachtig ronddraaiend werk op, geïnspireerd door een koivijverE en eerste blikvanger waar je gerust even bij stil kan staan. Verder wandelend zal je zien dat de haan een figuur is die vaak terugkomt. Logisch, gezien 2017 in China het jaar van de haan is.

Na de grote Boeddha en enkele prachtige pauwen is één van de eerstvolgende highlights het Terracotta leger achteraan het park. Een twintigtal beelden staat rondom een trotse keizer. Hier staat ook één van de twee podia. Af en toe wordt hier namelijk de pauwdans opgevoerd, een traditioneel spektakel om te bidden voor vrede en geluk. Vervolgens wandel je verder richting een tweede grote scène: de onderwaterwereld. De topper hier is een vier meter hoge walvis in een prachtige weerspiegeling van de zee. Vlakbij is er het tweede podium, waar de maandans wordt opgevoerd, ter ere van de onsterfelijke godin van de maan. De laatste scène is zeker een apotheose: de levensboom. Mensen die de film Avatar gezien hebben, herkennen wellicht diezelfde uitstraling. Door lichtjes die van kleuren veranderen, speelt deze scène met de geest, om je zo onder te dompelen in een ware zen-modus.

De sterkte van dit evenement is de mooie afwerking en de volledigheid van de route. Tussendoor wandel je onder verlichte bogen, waar soms ook kinetisch sterk gewerkt wordt. De figuren stralen de rust uit van de beleving, gesterkt door de Chinese klanken van de muziek. De Zoo kiest dus voor een topper en verwacht wordt dat de kaap van 100.000 bezoekers weer vlot overstegen zal worden.