In de rand – Daementia, hét fan-made horrorhuis

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #4 (Oktober 2018) / In de rand – Daementia, hét fan-made horrorhuis
In de rand – Daementia, hét fan-made horrorhuis

Oktober. De dagen beginnen te korten, de bladeren vallen van de bomen, het wordt kouder en de vakantiedagen zijn voorbij. Maar het goede nieuws is dat we mogen beginnen aftellen naar een speciale periode die steeds groeit in België: Halloween. En dat is niet langer enkel voor de pretparken een belangrijk evenement. 

Het vanuit de Verenigde Staten overgewaaide Hallow’s Eve vindt steeds meer zijn plaats in Europa en vele pretparken voeren hiervoor grote drukbezochte evenementen. Maar meer en meer worden er ook particuliere halloweenevents opgestart.  

Daementia: House of Madness 

Het event dat ons opviel bestaat in de huidige vorm sinds 2016 maar is sinds vorig jaar de ‘talk of the town’ door bezoekers uit heel Vlaanderen aan te trekken en daardoor op een bezoekersaantal van 1200 personen verdeeld over 3 avonden uit te komen. 

We hebben het hier over Daementia in Beselare, dichtbij het pretpark Bellewaerde. 

Het verhaal 

Beslam Asylum, in de volksmond beter gekend als ‘House of madness’, rust aan de voet van de Beselaarse kerk. De beruchte kliniek interneert patiënten met een zware geestelijke stoornis, vaak onhandelbaar voor andere psychologische instellingen. 

Bij avondval wordt jammerend gemompel er afgewisseld met huiveringwekkend gekrijs. Eeuwenoude schaduwen komen tevoorschijn en dwalen als doelloze gevangenen langs openstaande ramen en deuren. Alsof er zich binnen de muren een onuitgesproken geheim verschuilt… 

Wat kan je verwachten? 

Het thema wijzigt elk jaar en dit jaar stelt het, zoals je kan lezen, een psychiatrische instelling voor uit de vroegere jaren, een echt asylum. Daardoor krijgt het event dit jaar de ondertitel House of Madness. 

De sfeer zal reeds buiten opgebouwd worden door gebruik te maken van laaghangende mist en donder- en bliksemeffecten. Binnen kan je je verwachten aan muziek-, licht- en schrikeffecten, inclusief meer dan 30 acteurs. De toegang is steeds in groepjes van 4 à 6 personen. 

Er zijn twee soorten acteurs. Als eerste de ‘actor scare’. De actor scare is een centraal personage dat in het verhaal past, bijvoorbeeld in de vorm van een personeelslid, een beruchte dokter of een geïnterneerde patiënt. Hun doel is om te interacteren met de bezoekers en hen in het verhaal op te nemen. 

De tweede soort acteur is de ‘Jack in de box scare’. Deze acteurs verstoppen zich in donkere hoekjes om op het gepaste moment tevoorschijn te komen. Let op, dit hoeft niet altijd een hoekje te zijn. 

Aangezien Daementia op het moment van schrijven nog steeds in opbouw is, en sommige scenes nog openstaan voor wijzigingen, kan er niet meteen een lengte of doorlooptijd vastgepind worden. Geschat wordt dat het gehele doorloopspookhuis ongeveer 300 meter lang zal zijn en een doorlooptijd zal hebben van 20 à 25 minuten. 

Wanneer? Waar? 

Daementia is in oktober 3 avonden geopend. 

Therapy 1 

  • Vrijdag 26 oktober 2018 
  • Van 19.30 uur tot 21.00 uur (toegankelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar) en  
  • Van 21.30 uur tot 00.00 uur (aanbevolen minimum leeftijd: 12 jaar) 

Therapy 2 

Zaterdag 27 oktober 2018 

  • Van 18.00 uur tot 20.30 uur en van 21.00 uur tot 00.00 uur (Aanbevolen minimum leeftijd: 12 jaar) 

Therapy 3 

  • Woensdag 31 oktober 2018 
  • Van 18.00 uur tot 20.30 uur en van 21.00 uur tot 00.00 uur (Aanbevolen minimum leeftijd: 12 jaar) 

 Daementia: House of Madness is te vinden in de Geluwestraat 14 te Beselare.
Parkeermogelijkheden zijn er aan OC de Leege Platse, op het marktplein en in de nabijgelegen straten: Geluwestraat, Beselarestraat, Wervikstraat.
De inkom bedraagt sinds dit jaar €2. 

Website: www.daementia.be  

Interview 

Om meer te weten te komen over Daementia hebben we contact opgenomen met de initiatiefnemers, de broers Sam en Tom Clauw en goede vriend Bjorn Deruyter. We worden met open armen ontvangen tijdens de opbouw van het spookhuis. 

BSM: Heren, goedemiddag. Stel jullie eens even voor aan onze lezers. 

Sam: Ik ben Sam Clauw en heb 33 lentes op de teller staan. Ik ben een stille genieter, supporter van Club Brugge, ecologisch tuinier en heb een zwak voor droge humor. Ik ben trotse papa van twee zoontjes samen met mijn vrouwtje. Mijn hobby’s zijn vooral pretparken bezoeken en natuurlijk Halloween vieren. 

Tom: Ik ben Tom Clauw, 30 jaar en de broer van Sam. Ook ik ben trotse papa, maar in tegenstelling tot Sam van een zoon en een dochter. Net als mijn twee partners in crime ben ik trotse bewoner van het heksendorp Beselare. 

Bjorn: Mijn naam is Bjorn Deruyter, familievriend en zoals Tom ook 30 jaar oud. Ik heb zelf geen kinderen, maar ben wel gelukkig samen met mijn vriendin. Mijn hobby’s zijn voetbal, rally en lekker eten maken en proeven. 

BSM: We zitten hier middenin de opbouw van Daementia. Het ziet er momenteel al fantastisch uit, maar hoe ben je op het idee gekomen om zelf een spookhuis te bouwen?  

Tom: Voor mij is alles begonnen met…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Oktober 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.