De Pretparktoerist: Sicilië

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #4 (Oktober 2018) / De Pretparktoerist: Sicilië
De Pretparktoerist: Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en één van de vijf autonome regio’s van Italië. Er wonen zo’n 5 miljoen inwoners verspreid over een oppervlakte van 25 000 km². Het eiland heeft een rijke geschiedenis met invloeden uit verschillende culturen. Er is veel te zien en te beleven, dus op één plek blijven is geen aanrader. Ideaal maak je er een rondreis zodat je het eiland in al zijn facetten kan zien.  

Etna 

Eén van die facetten is natuurlijk de prachtige natuur. Die uit zich onder meer in prachtige stranden waar je dankzij het heldere water bovendien ook heel mooi kan snorkelen. Het bekendste natuurfenomeen van Sicilië is echter de Etna. 

Een bezoek aan één van de meest actieve vulkanen van Europa is een absolute must bij een reis naar het eiland. De Sicilianen zijn trots op hun vuurspuwende berg, die ze liefkozend ‘Mamma Etna’ noemen. De Etna is op verschillende manieren te bezoeken. Door een gids te boeken, kun je in besloten kring of in grotere groepen de berg bezoeken: vaak komt de gids je met de auto oppikken in het hotel om de tocht naar boven aan te vatten. Onderweg kom je de laatste bewoonde dorpen tegen vooraleer je het door lavagesteente gedomineerde landschap binnenrijdt.  

De gidsen zetten je gewoonlijk af op zo’n 2000 meter hoogte aan Rifugio Sapienza, waar souvenirwinkels, een hotel en restaurants te vinden zijn. Er is ook een parking, dus je kunt evengoed zelf met de wagen komen, of – voor de sportievelingen – met de fiets: op Rifugio Sapienza lag al meerdere keren de finish voor een rit in de Ronde van Italië. Er is ook een 7D-bioscoopervaring te beleven, waar verschillende zintuigen worden geprikkeld tijdens een virtuele vulkaanuitbarsting. 

Vanuit Rifugio Sapienza vertrekt ook een kabelbaan, die bij de uitbarstingen van de Etna in 2001 nog vernield werd en dus enkele jaren buiten gebruik was. De gondels van de kabelbaan brengen de toeristen tot een hoogte van 2400 meter, waar de reis wordt verdergezet in avontuurlijke 4×4-bussen. Op 3000 meter hoogte kun je al prachtige wandelingen maken met schitterende uitzichten over het haast buitenaardse vulkaanlandschap, waar je de warmte van de grond onder je voeten zelfs kunt voelen. Wandelaars met een goede conditie en de juiste uitrusting kunnen nog verder de hoogte in om de top te bereiken.  

Vanuit Sicilië kun je ook een uitstap maken naar de Eolische Eilanden waar je de Stromboli, die andere bekende vulkaan, kunt gaan bekijken. De frequente kleine Stromboliaanse uitbarstingen maken zo’n tocht gegarandeerd tot een heel avontuur. 

Palermo 

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, is…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Oktober 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.