In de details: Verdwenen kerst

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #5 (December 2017) / In de details: Verdwenen kerst
In de details: Verdwenen kerst

Kerst in Bellewaerde Park

Vanaf 2005 opende Bellewaerde Park als eerste (deels) zijn deuren voor winterplezier. De themadelen Canada en India waren afgesloten tijdens deze periode. Daartegenover stonden wel extra attracties zoals een schaatsbaan, een spiegelpaleis en een circus. Enkele bestaande attracties kregen een kerst-metamorfose. De overgang van 2009 tot 2010 was de laatste keer dat het park zijn deuren opende tijdens de winter.

Kerst in Walibi Belgium

In 2014 deed Walibi Belgium ook een eerste poging tot een soort winter opening. Vijf kinderattracties en een kleine kerstmarkt waren open voor het publiek, samen met Aqualibi. Ouders mochten gratis binnen en enkel de kleinsten betaalden een meerprijs van 5 euro. De formule bleek geen succes waardoor de winteropening niet herhaald werd het jaar nadien. Vóór 2014 werd het treintje uit Walibi Playland al eens voor een jaar verplaatst naar Aqualibi, ook zonder succes. Daarnaast waren er eens plannen voor een grote winteropening die er, ondanks de publicatie in hun brochures, nooit kwam.

Noël au Parc Astérix

Ook het paradepaardje van Compagnie des Alpes was vroeger tijdens de kerstperiode open voor elke bezoeker. 26 attracties, waaronder Tonnerre de Zeus en La Trace du Hourra, waren open. Het park voegde een schaatspiste van 250m² toe aan de beleving, net als een winterparade en een speciale schaatsshow. De formule bleek geen succes te zijn en daardoor werd de algemene opening tijdens deze periode stopgezet. Er zijn wel nog steeds winteropeningen maar deze zijn enkel via een bedrijf te bezoeken of als Premium Pass abonnementhouder.

Kerstmarkt & Belle’s Christmas Village in Disneyland Parijs

In Disney Village kan je met kerstmis kraampjes vinden die allerlei winterse lekkernijen verkopen. Dit was anders in 2009 toen er tussen Disney Village en de ingang van de parken een lokale kerstmarkt werd georganiseerd. Onafhankelijke uitbaters verkochten er lekkers, warme winterkledij of het typische speelgoed van op een kerstmarkt. Andere jaren kon je in het park, vlakbij de bekende windmolen in Fantasyland, Belle’s Christmas Village bezoeken. Het kleine reuzenrad aan de achterkant van de molen zat, toen deze nog niet verwijderd was, vol met kerstcadeautjes.