Het verhaal achter: HEX – The Legend of the Towers

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #4 (Oktober 2017) / Het verhaal achter: HEX – The Legend of the Towers
Het verhaal achter: HEX – The Legend of the Towers

De legende

De legende vertelt het verhaal van de Graaf van Shrewsbury. Hij leefde in het kasteel van Alton Towers vele jaren geleden en stond bekend als een gierig en nors man. Toen hij op een avond op weg was naar het kasteel in zijn koets, stopte een oud vrouwtje hem en vroeg naar een aalmoes. De graaf weigerde, gierig als hij was, en stuurde het vrouwtje weg. Hierop sprak ze een vloek uit over de graaf en zijn familie: “Voor elke tak die van de oude eik valt, zal een lid van je familie sterven, totdat er niemand over is.” IJdel als de graaf was, negeerde hij deze woorden en reed verder naar het kasteel.

Niet veel later brak er een zwaar onweer uit. Hierdoor brak er daadwerkelijk een tak af van de oude eik, waarna een familielid onder onverwachte en mysterieuze omstandigheden om het leven kwam. De graaf nam de dreiging nu toch serieus en liet alle takken van de eik vastleggen met zware ketenen opdat er nooit meer een tak zou kunnen afbreken.

De legende in de realiteit

Wat precies waar is van het verhaal zal nooit achterhaald worden, zoals altijd bij legendes . Wel staat er een grote, oude eik waarvan de takken jaren geleden vastgeketend werden. De kettingen zijn zelfs deels in de takken ingegroeid. De eik is terug te vinden op het domein van ‘The Chained Oak’ niet ver van het pretpark, waar nu een hotel is.

In de originele legende is het onzeker wie er precies overleden is. Het is echter bekend dat de zoon van de graaf om het leven is gekomen doordat er tijdens een onweer een tak van een boom op hem is gevallen. Deze legende lijkt zodoende meer waarheid te bevatten dan sommigen denken.

De aanpassingen voor Alton Towers.

Wie de attractie betreedt, krijgt het verhaal van ‘The Chained Oak’ te horen in een versie die voor de attractie is aangepast. Volgens het verhaal van Hex neemt de graaf de tak mee naar een geheime ruimte in het kasteel waar hij experimenteerde met de zwarte magie die nog in de tak zou zitten. Volgens het verhaal zou deze geheime ruimte per toeval zijn ontdekt bij het renoveren van het kasteel, nadat deze tweehonderd jaar niet meer betreden was. Wanneer je als toeschouwer plaatsneemt, laat de tak zijn magie werken en lijkt het kasteel ondersteboven gedraaid.