Hotel: Tropical Islands

Hotel: Tropical Islands

Uiteraard vind je in Tropical Islands ook enkele glijbanen terug, waaronder de hoogste glijbaan van Duitsland. Die staan echter in een redelijk klein hoekje verstopt, en hoewel deze glijbanen zeker niet slecht zijn, is dat duidelijk niet waar het park het van moet hebben. Vorig jaar werd een buitengedeelte geopend met de naam Amazonia. Hierbij is wel wat meer gedacht aan het nodige vertier. Naast een wildwaterbaan is er ook een lang stromingskanaal en een bad met heel veel effecten ingebouwd waar men zich wel de nodige tijd kan vermaken.

De kern van Tropical Islands ligt echter bij het vakantiegevoel. Wanneer je binnenkomt voel je al meteen de temperatuur en de vochtigheid die je doen denken aan de tropen. Na het inchecken, mag je dan ook daadwerkelijk een tropisch paradijs betreden. Gebouwen in de stijlen van Bali, Thailand, Maleisië en diverse andere tropische bestemmingen zijn terug te vinden doorheen het hele park. Daarbij mag zeker ‘s werelds grootste indoor-jungle niet vergeten worden, die centraal ligt in de gigantische hal.

Vlakbij de ingang vinden we een romantische lagune die gevoed wordt met watervallen die vanuit de jungle komen. Een zandstrand omringt de lagune en naast enkele kleine activiteiten om kinderen bezig te houden, zijn er ook twee jacuzzi’s.

Aan de andere kant van de hal vinden we de Zuiderzee: een gigantisch zwembad dat niet alleen omringd wordt door een zandstrand, maar ook door een heus terras waar zonaanbidders aan hun trekken kunnen komen. Want zomer of winter, hier schijnt de zon permanent door een transparant deel van het dak aan de zuidzijde van het park.

Aan de oostkant vinden we het tropische dorp met veel horeca en daarachter een speciaal kindergedeelte. Daarmee is eigenlijk alles aanwezig voor een geslaagde mini-vakantie.

Overnachting algemeen

Uiteraard zou het geen vakantie zijn als je niet ook kon overnachten in Tropical Islands. Het park blijft zelfs voor overnachtingsgasten 24/7 open, waardoor je ook in het holst van de nacht nog een plons kunt wagen. Er zijn vele mogelijkheden om te overnachten. De goedkoopste begint bij een tent in speciaal daarvoor aangelegde camps. De duurste zijn de luxe lodges. Wij besloten te overnachten in een luxe tent, omdat dit – volgens de website van het park – de enige overnachtingsmogelijkheid was met twee aparte bedden. Bij de overnachting was ook de toegang tot Tropical islands voor twee volle dagen inbegrepen. Boek je minstens zes weken op voorhand, dan is het een pak goedkoper dan menig ander hotel.

Alle gasten kunnen gratis parkeren vlakbij het gebouw. Bij binnenkomst mochten we – na een snelle check-in – het park al in. De sleutel van onze tent mochten we later ophalen. Net zoals bij de meeste hotels zijn de kamers/tenten pas later in de middag klaar. Wel kregen we – zoals alle bezoekers – al een armband. Deze geeft toegang tot een persoonlijke kluis om je spullen in op te bergen en er kan binnen het park overal mee betaald worden. Hoeveel er precies besteed kan worden verschilt. Kinderen kunnen een eigen armband krijgen die een limiet tot 35 euro heeft. Daggasten kunnen tot 100 euro besteden en overnachters zelfs tot 250 euro. Is dat te weinig? Dan kun je aan een automaat het saldo weer opladen.

Na ons te hebben omgekleed, konden we ons prima de nodige uurtjes vermaken in het tropische paradijs dat Tropical Islands is. Rond 15:00 uur besloten we de sleutel van onze tent op te halen en deze te bezoeken. Nou ja, “tent”. Waar de gewone tenten daadwerkelijk ook tenten zijn (en nog best grote tenten ook) is de luxe versie al eigenlijk meer een blokhut die hier en daar wat afgewerkt is met een tentzeil en waarvan de ingang eigenlijk nog het meeste van een tent weg heeft.

Overnachting in tenten

De luxe tenten staan steeds per drie of vier bij elkaar en delen een kleine “patio” die als ingangszone voor de tenten dient. Beide types tenten – zowel de gewone als de luxueuze – zitten met koordjes dichtgeknoopt en onderaan zit er een hangslot. Waterdicht is het systeem niet: een smal persoon kan nog wel onder het zeil door kruipen. Er wordt daarom wel geadviseerd om kostbare spullen te allen tijden in het kluisje te bewaren. Ietwat onhandig hierbij was dat die kluisjes precies aan de tegenovergestelde kant van het park liggen, wat toch wel een wandeling van bijna 400 meter is.

Bij het boeken werd al aangegeven dat de tenten geen elektriciteit, noch airco hadden. Hier hadden we geen probleem mee. Toen we de tent binnenkwamen bleek er echter welgeteld één stopcontact te zijn dat een schemerlampje van stroom voorziet. In de avond is dit zeker nodig, want anders is de tent te donker om iets te zien. We vragen ons af of het stopcontact volwaardige stroom levert en er dus een stekkerdoos op aangesloten zou kunnen worden om toch stroom te hebben. Dit hebben we echter niet geprobeerd – wie neemt immers een stekkerdoos mee naar een waterpark?

Het gebrek aan airco was iets waar we in eerste instantie wel wat problemen mee hadden verwacht. Volgens de site van het waterpark wordt het gebouw voortdurend op 27 graden gehouden. Overdag steeg het kwik echter tot ruim boven de 30 graden, omdat de zon fel door het doorzichtige dak scheen. Dat zorgde voor de nodige benauwdheid, ondanks dat ons dak van hout was. In de avond koelde het echter snel af tot temperaturen waarbij slapen prima ging.

Van de bedden verwachtten we niet veel luxe. In de gewone tenten hadden we al gezien dat de bedden niet meer dan matrassen op de grond zijn. Bij de luxe versie zijn er echter twee volwaardige bedden aanwezig. De matrassen zijn dezelfde als in de gewone tenten, maar ze zijn eigenlijk wel prima zo. Ze zijn wat dunner dan in een gemiddeld hotel, maar zeker niet slecht.

Verder is de inrichting eenvoudig. Aan het einde van de tent is er een plank tussen de twee bedden in gemaakt waar het schemerlampje op staat en daar hebben we alles mee gehad. Wie wat creatief is kan aan het dak nog handdoeken hangen om te drogen.

Niet ver van de tenten, direct aan de rand van het kamp, was – zoals op de meeste campings – een sanitair blok met toiletten, douches en EHBO. Deze waren proper en we zagen geregeld iemand het blok schoon maken, zodat alles ook schoon bleef. Behalve de gasten in de tenten zijn er ook diverse lodges die hier gebruik van moeten maken. Toch leek het alsof er weinig mensen gebruik van maakten. De capaciteit was in elk geval ruim voldoende.

Eerder haalden we aan dat de luxe tenten de enige optie zijn voor twin-bedden. Helemaal correct is dat niet. Diverse lodges en ook gewone tenten hebben de optie. Dat is echter heel wisselend en je kunt geen voorkeur aangeven. Daar waar er twin-bedden (of matrassen, in het geval van tenten) zijn, staan die ook tegen elkaar aan. Waarom er niet meer twin-bedden worden aangeboden, werd ons in de loop van de avond duidelijk. Zodra de daggasten naar huis zijn, blijven er namelijk hoofdzakelijk verliefde koppeltjes over, die dromerig door het landschap lopen, of in een hoekje staan te zoenen. Er zijn ook wel enkele gezinnen met kinderen en wat groepjes, maar die vormen een opmerkelijke minderheid. Aan de reacties van het volk om ons heen te zien, is een overnachting in Tropical Islands in elk geval een absolute aanrader als je punten wilt scoren bij je romantische wederhelft.

De dag nadien was het heerlijk – en toch ook wel bijzonder – ontwaken in een tropisch landschap. We genoten van een goed ontbijt – waar we later nog op terug komen – en brachten onze kamersleutel terug naar de receptie. Net als bij de meeste hotels was de check-out ook hier uiterlijk om 11u00. Desondanks mochten we wel de hele dag nog in het park verblijven.

Verblijf in Lodge

Hoewel we zelf in een luxe tent verbleven, hebben we ook goed gekeken naar de lodges. Er zijn twee types. De goedkope versies hebben doorgaans airco (niet allemaal) en een mini-koelkast. Ze hebben echter geen eigen toilet of douche en de gasten moeten daarvoor gebruik maken van de sanitaire voorzieningen doorheen het park – die wel altijd dichtbij zijn. De duurdere premium-variant heeft altijd een airco, maar ook een eigen bad en douche. Naast een mini-ijskast beschikken ze ook over een waterkoker waar gratis koffie en thee mee gezet kan worden en is er een TV aanwezig.

De lodges staan verspreid over het gehele park en gaan allemaal volledig op in de theming. Als je er een beetje op let vind je de lodges vaak op de gekste plaatsen, netjes ingewerkt zodat ze bijna niet opvallen in het landschap. Hierbij liggen de premium lodges natuurlijk op de meest bijzondere locaties en staan ze vaak alleen terwijl de goedkopere avonturen-lodges vaak in de vorm van rijtjeswoningen of flats gebouwd zijn. Dat klinkt nu misschien wat on-charmant, maar juist door de perfecte inwerking in het thema zijn ze dat zeker niet. De lodges vormen eigenlijk het overgrote deel van de theming van Tropical Islands.

Het meest opvallende hierbij is dat er boven de kluisjes/kleedruimtes een volledig piratendorp is gebouwd dat helemaal uit lodges bestaat. Het thema is prachtig uitgewerkt, maar juist omdat er enkel lodges zijn, zal de gewone bezoeker dit dorp helaas niet snel te zien krijgen. Ook voor wie niet blijft overnachten (of een andere plek heeft om te overnachten) is het zeker aan te raden om het piratendorpje binnen te wandelen om de details te zien.

Andere overnachtingsmogelijkheden

Hoewel de tenten en lodges wellicht het meest tot de verbeelding spreken, zijn er nog andere mogelijkheden om te overnachten. Achter de shopping-boulevard van Tropical Islands bevindt zich nog een hotel. Het valt bijna niet op vanuit het park. Het betreft hier echter een design-hotel en heeft niet de ‘Robinson Crusoë’-vibe die de rest van het park uitstraalt.

Buiten het park zelf is er nog een gewone camping, een vakantiepark en een plaats voor mobilehomes. Je moet echter het gebouw uit om deze te bereiken, wat ongetwijfeld – zeker in de winter – enorme afbreuk doet aan de beleving. Daarnaast is het ook onpraktisch om steeds te moeten omkleden en de afstand te lopen of rijden.

Ontbijt en Horeca

Het ontbijt is voor alle gasten die in het gebouw overnachten hetzelfde. Ik mocht mijn reisgezel citeren toen hij sprak: “Dit is waarschijnlijk het meest uitgebreide ontbijtbuffet dat ik al gezien heb.” Klein is het buffet zeker niet; je zou bijna denken dat er geen einde aan komt. Op het buffet vinden we vele soorten broodjes, broodbeleg, groenten, fruit en hartige hapjes terug. Op één van de stations staat zelfs iemand verse eitjes te bakken. Spiegelei? Omelet? Alles kan. Hoewel warme dranken te verkrijgen zijn aan het buffet, is er nog een apart drankenbuffet voor koude dranken en staat er een automaat die ter plekke vers sinaasappelsap perst. Geen van beiden zijn we normaal grote ontbijters, maar hier hebben we ons enorm te goed aan gedaan.

De overige horeca van het park mag er uiteraard ook zijn. Er is een food court die voor ieder wat wils biedt. Deze zit ondergronds, onder de Jungle en is – buiten het kinderland – het enige gedeelte dat niet helemaal in de Jungle-sfeer past. Verder zijn er diverse restaurants die in het thema passen. Zo is er een wok, een Aziatisch restaurant, een beach bar en zelfs een à-la-carte-restaurant. In het kindergedeelte is er – geheel in stijl – een restaurant speciaal voor kinderen. Daar bovenop zijn er nog diverse plekken voor lekkerbekken, waaronder een zaak gespecialiseerd in Frozen Yoghurt, waar je zelf je potje kunt vullen met diverse smaken en toppings: zo veel als er in past. Voor wie het liever wat luxueuzer wilt valt er ook een dinnershow te boeken.

Onze lunch nuttigden we bij restaurant Sawadee, waar in de ochtend ook het ontbijt geserveerd wordt en waar zich een voortreffelijke cocktailbar op de bovenverdieping bevindt. In dit buffetrestaurant mag je zoveel nemen als je wil. Afgerekend wordt uiteindelijk aan de hand van het gewicht dat je hebt opgeschept. De prijs is – zoals we in Duitsland gewend zijn – zeer schappelijk en voor de kwaliteit hadden we best nog wel eens terug willen komen.

Voor het diner hadden we vouchers bij de boeking besteld. Deze konden we bij diverse restaurants kwijt. We besloten het chiqueste restaurant van het park te proberen: ‘Tropical Garden’, gelegen naast de receptie van het wellness center.

De lounge voor het restaurant straalt helaas weinig gezelligheid uit, het restaurant zelf daarentegen maakt qua sfeer zijn naam waar. Zonder de illusie van een tropisch eiland te verbreken, heeft men toch een exclusieve en chique sfeer weten te creëren. Met de (goedkope) vouchers mochten we uiteraard niet à-la-carte bestellen, maar konden we wel kiezen uit een menu. We gingen voor hoofdgerecht en dessert (je kan ook kiezen voor voorgerecht en hoofdgerecht).

De portie van het hoofdgerecht was wat aan de kleine kant. Gelet op wat andere gasten kregen, zou ik dit restaurant aanbevelen zonder voucher. De à-la-carte-gerechten leken zeker niet klein. Let wel op dat dit restaurant dan wel in een hogere prijsklasse valt dan de andere restaurants in het park.

Het dessert was volledig naar wat we van een restaurant van deze klasse mogen verwachten: voortreffelijk. Er wordt in dit restaurant duidelijk met veel verse ingrediënten gewerkt en men is niet bang om wat exclusievere dingen – zoals sinaasappelkaviaar – te serveren. Hoewel het hoofdgerecht vrij klein is met diner-voucher, is dit restaurant zeker een aanrader als je à la carte wilt eten.

In het park zijn ook een aantal bars aanwezig. Die sluiten echter al vrij vroeg op de avond. De bar die het langst open blijft, bleek meteen ook de beste bar (tenminste: van de bars die we hebben kunnen testen). Deze ligt op de bovenverdieping van het Sawadee Restaurant in het Tropendorp. Een terras kijkt uit over de jungle en het dorp. De goede, handgemaakte cocktails passen helemaal in het plaatje. Een mooie afsluiter alvorens in onze tent te verdwijnen.

Conclusie

Tropical Islands als dagbestemming is leuk, maar een overnachting maakt deze bestemming pas echt de moeite waard. Zeker als koppel is dit romantiek ten top, maar ook met een stel vrienden zal het ongetwijfeld een fantastische ervaring zijn.