Het verhaal achter: Frontierland in Disneyland Paris

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #2 (Juni 2017) / Het verhaal achter: Frontierland in Disneyland Paris
Het verhaal achter: Frontierland in Disneyland Paris

Het Frontierland themagebied in Parijs is het grootste van alle Disneyparken. Grotendeels komt dit doordat het hele rivierengebied met het eiland van Big Thunder Mountain nogal veel plaats in beslag neemt. Velen zijn al in Disney geweest, maar lang niet iedereen kent het verhaal dat de makers gebruikten om dit gebied vorm te geven: het verhaal van het dorpje Thunder Mesa.

Wie Frontierland vanuit Main Street betreedt, gaat door een groot houten poortgebouw: ‘Fort Comstock’, genoemd naar een zilvermijn in Virginia City in de staat Nevada. Het fort bewaakt de toegang tot Thunder Mesa. Het is een oud houten gebouw dat gebouwd werd door de vroegste bewoners van Thunder Mesa als verdediging tegen aanvallen van Indianen, de ‘Shoshone’-stam. De tipi’s van deze indianen zijn terug te vinden in de groene omgeving voor de poort.

De oude verkenners die het dorp gesticht hebben waren boeren, stropers en smokkelaars. De eerste winkel werd gesticht door Tobias Norton en zijn zonen en kreeg de passende naam ‘Tobias Norton & Sons Frontier Traders’.

Henry Ravenswood was de eerste die in 1795 goud vond in ‘Big Thunder Mountain’. De goudkoorts sloeg toe en al snel werd de ‘Thunder Mesa Mining Company’ opgericht. Duizenden mensen kwamen op dit nieuws af in de hoop rijkdom te vergaren in de goudmijn. Zo groeide het kleine stadje enorm snel. Tobias Norton en zijn zonen kregen steeds meer concurrentie. Desalniettemin waren het ook voor hun goede tijden in de handel, want naast nieuwe winkels kwam er natuurlijk ook steeds meer vraag naar voedsel en andere handelswaren. Rond deze tijd werd ook het ‘Thunder Mesa Mercantile Building’ geopend om op deze vraag in te spelen. In 1858 opende er zelfs een heus saloon. Miss Diamond Lill opende ‘The Lucky Nugget Saloon’ in het westen van Thunder Mesa. Dit saloon werd op Boot Hill gebouwd, niet ver van Ravenswood Manor, het huis waar de inmiddels steenrijke Henry Ravenswood woonde. Mijnwerkers en handelaren vestigden zich voornamelijk aan de oostelijke kant van het stadje, maar trokken geregeld naar The Lucky Nugget Saloon om te ontspannen. Ook een Steakhouse werd geopend om het rijke volk van een meer chique eetgelegenheid te voorzien. Het waren daadwerkelijk gouden tijden voor Thunder Mesa.

Rijkdom en roem trekt uiteraard gespuis aan, zo ook in Thunder Mesa. Vogelvrij verklaarden en desperado’s kwamen graag in het ‘Last Chance Café’, dat een toepasselijke naam had. Het boeventuig was echter niet de reden dat het dorpje er uiteindelijk weer op achteruit ging.

Big Thunder Mountain was oorspronkelijk terrein van de Indianen en wordt beschermd door hun vogel-god. Wanneer iemand de rijkdommen van de berg probeert te stelen, slaat de god met zijn vleugels. Hij doet het dan donderen en bliksemen en de aarde zal beven onder de voeten van de indringers. In 1860 voelden de mijnwerkers de woede van de vogel-god. Thunder Mesa Mining Company werd geraakt door donder, bliksem en een aardbeving tegelijk, wat het leven kostte aan Henry Ravenswood en zijn vrouw. Uit veiligheidsoverwegingen werd de mijn gesloten.

Met het sluiten van de mijn kwam er ook een einde aan de goudkoorts in Thunder Mesa. Mijnwerkers, goudzoekers en opportunisten verdwenen langzaam uit het dorp, om hun geluk elders te zoeken. Het typische dorpsleven werd weer belangrijker en de mensen zochten werk in boerenbedrijven. Zo werd onder andere de ‘Cottonwood Creek Ranch’ opgericht. Tot op heden leven de bewoners er nog in vrede. Soms geven ze een feestje waarbij iedereen samen komt voor een grote barbecue. Bezoekers worden hartelijk welkom geheten, maar wie de oude mijnschachten waagt te bezoeken, zal de toorn van de oude indianengoden leren kennen. De eigenlijke bewoners blijven dan ook ver van de berg vandaan.

Wat met Phantom Manor?

Ravenwood Manor is wat we nu kennen als Phantom Manor. Wat er na de dood van Henry en zijn vrouw gebeurd is, blijft een raadsel. Sommige bronnen beweren dat de makers twee verschillende verhalen voor Phantom Manor geschreven hebben, andere bronnen beweren weer dat dit onzin is en er nooit een officieel verhaal is uitgebracht. De verhalen zijn veelal verwaterd door diverse her-vertellingen. De details verschillen, maar uiteindelijk gaan alle versies over Melanie, de dochter van Henry Ravenwood die zou gaan trouwen. Haar bruidegom werd echter het doelwit van een geest (phantom) waardoor het huwelijk niet is doorgegaan. Hierdoor verloor Melanie haar verstand: ze bleef haar bruidskleed altijd aanhouden en voortdurend hetzelfde lied zingen in afwachting op de terugkomst van haar bruidegom.