Het concept: Valkenstein

Het concept: Valkenstein

‘Back to the Middle Ages’

Voor deze achtbaan keren we even terug in de tijd. Een tijd waarin de prinsen en prinsessen nog lang en gelukkig leefden.

De wondermooie prinses Amelia en dappere prins Rudolph waren tot over hun oren verliefd op elkaar. Ze leefden samen op het feeërieke kasteel Valkenstein. Hier was iedereen altijd gelukkig en opgewekt, enkel Stelliana niet. Rudolph en Amelia besloten dan ook om Stelliana uit hun kasteel te verbannen. Dus moest ze op zoek naar een plek waar ze kon leven, maar vond helaas niets. Stelliana had echter wel één geweldige troef in handen: ze had magische krachten! Met deze krachten wou ze wraak nemen op Rudolph en Amelia. Ze glipte ‘s nachts het kasteel binnen en vervloekte het. Sinds die nacht heeft niemand ooit nog iets gehoord van Amelia, Rudolph en hun dienaren. Niemand durfde het kasteel meer binnengaan. Enkel Stelliana kwam af en toe nog eens langs…

De attractie

Ik zocht naar een soort achtbaan die min of meer uniek is in Europa en kwam op het idee om een combinatie te maken van een achtbaan en een trillride. Hiervoor koos ik een Flying Coaster en een Drop Tower. Als je buiten voor de loopbrug klaar staat om aan te sluiten in de wachtrij, zie je als bezoeker een enorm kasteel voor je, waar een achtbaan door loopt. Het kasteel heeft 2 grote torens en rondom stroomt een brede rivier. Je kan het kasteel dus enkel binnenlopen via de ophaalbrug waar de achtbaan onderdoor racet. Eens je binnen bent, stap je via een steile trap naar de kelder waarvan de aankleding je doet gruwelen. Terwijl je aanschuift, wordt het verhaal verteld door middel van projecties en beelden, wat het aanschuiven aangenamer maakt. Allerlei enge gangen brengen je bij een trap die je op moet om het station binnen te komen. Als je naar het station toe loopt, mag je van de ‘wacht’ enkel door de poort als het effectief aan jou is om in te stappen. Eens plaats genomen, krijg je voor vertrek een filmpje te zien waarin de prins en prinses je om hulp vragen om de vloek van het kasteel te verbreken.

Het station heeft een ronde vorm en een karretje bestaat uit 4 rijen. In elke rij zitten 4 mensen naast elkaar. Je vertrekt en gaat meteen loodrecht de eerste toren in. Doordat je zowat tegen de rails plakt, heeft dit het effect alsof je eigenlijk gewoon zit. Eens je boven bent, klappen de karretjes weer open (zoals bij instap in het station), waardoor je het gevoel krijgt dat het een gewone Inverted Coaster is. Je gaat naar beneden, maakt een grote Inline-Twist en komt dan in de tweede toren terecht. Hier word je weer heel traag naar boven getrokken en klappen de stoeltjes terug in, zodat je weer hetzelfde effect krijgt als in de eerste toren.

Intussen wisselen de sporen beneden en dan volgt een drop. Hier wil ik het gevoel creëren van een Drop Tower. Vervolgens volgt de rest van de baan: je wordt overdonderd met vele inversies, banked en overbanked turns, waardoor je zelfs niet meer weet of je nu wel of niet ondersteboven hangt/ligt. Ten slotte kom je aan in de grote hal van het kasteel waar Amelia en Rudolph je via projecties bedanken omdat je de vloek van het kasteel hebt verbroken. Na het uitstappen kan je tot slot hopelijk nog eens gaan lachen met jouw foto die tijdens de rit werd genomen!

Het moet een spectaculaire baan worden, iets uniek in de wereld, waarvoor iedereen wil afzakken naar het park. Ze zou eventueel in Alton Towers of Heide Park kunnen komen of in een park waar ze een themagebied ‘ horror’ of ‘middeleeuwen’ hebben.  Mijn grootste droom is deze attractie ooit écht te kunnen maken!