Het concept: Mr. Magorium’s Wonder Emporium

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #1 (Juli 2014) / Het concept: Mr. Magorium’s Wonder Emporium
Het concept: Mr. Magorium’s Wonder Emporium

“Your life is an occasion, rise to it!”

Bij velen zal er meteen een belletje beginnen rinkelen. Het verhaal komt uit de gelijknamige film van Mandate Pictures en Walden Media. Deze familiefilm uit 2007 is een verhaal voor het wat jongere publiek en werd gebracht door een topcast: Dustin Hoffman, Natalie Portman en Jason Bateman. Hier een korte samenvatting.

Mr. Magorium’s Wonder Emporium gaat over een heel bijzondere speelgoedwinkel die wordt gerund door de 243 jarige Mr. Magorium (Dustin Hoffman). Al het speelgoed dat je er kan vinden, komt tot leven dankzij het levende emporium. Meneer Magorium vindt dat hij het laatste hoofdstuk van zijn leven heeft geschreven. Daarom wil hij afscheid nemen en de winkel overlaten aan Molly Mahoney (Natalie Portman). Zij is de store manager en een jonge pianiste met de ambitie om muzikaal door te breken. Helaas heeft ze geen succes en zit ze vast met haar leven. Mr. Magorium geeft haar een houten blok, de Congreve Kubus, waardoor ze de weg weer zal vinden. Om de waarde van zijn eigendom te schatten,  huurt hij een boekhouder, Henry Weston (Jason Bateman). Deze serieuze zakenman komt vrijwel meteen in conflict met Molly doordat hij niet in de magie van de winkel gelooft. Zij probeert het tegendeel te bewijzen maar tevergeefs. Wanneer Mr. Magorium daadwerkelijk afscheid neemt, wordt het huis levenloos en grijs. Molly moet kiezen tussen de winkel te verkopen of te houden, en dan staat ze tegenover Henry. Hij is nog steeds vol ongeloof en gelooft haar niet, maar zij gelooft zelfs in een houten blok zoals de Congreve Kubus. Wanneer deze door die woorden tot leven komt en Henry haar doet inzien dat ze gewoon moet geloven in haarzelf, komt de hele winkel weer vol energie. Molly wordt zo de trotste nieuwe eigenaar van het prachtige en magische Emporium.

De attractie

Foto: Sven Popelier

Dit verhaal brengen we aan de hand van een madhouse. In tegenstelling tot de bestaande attracties van dit type, zou het een vrij vrolijk thema hebben. Naast de attractie zou het ook een echte speelgoedwinkel zijn, wat zorgt voor een unieke combinatie.

De voorgevel zou een replica zijn van het huis uit de film. Binnenin is het de bedoeling om zoveel mogelijk thematisatie uit de film te realiseren, waar alles beweegt en leeft. Je komt binnen en kan kiezen tussen twee ingangen: de wachtrij of de winkel. In de wachtrij kom je overal knopjes tegen om nog meer speelgoed tot leven te brengen. Springballen die beginnen te bewegen in een koker, een knuffelmuur die tot leven komt… De eerste ruimte waar je mag binnengaan is een kleine pre show. Mr. Magorium verwelkomt iedereen op een groot scherm en vertelt over “The Doors of Rooms”. In de film is er slechts één deur, maar door de grootte van de attractie en de capaciteit zouden er twee komen. Hier draait de attractiebediener de knop van de deuren naar: “The Room of Screens”. Dit is de grote pre show van de attractie. De bezoekers komen in een bijna volledig witte ruimte waar aan alle kanten het verhaal van de film wordt verteld. Dit aan de hand van een montage van filmfragmenten. Daarna stappen de bezoekers uit aan de andere kant van de kamer. Ze komen weer in een ruimte die er precies uitziet als de eerste kleine pre show, namelijk met “The Doors of Rooms”. Op het scherm vertelt Mr. Magorium over “The Room of Seats”. In deze ruimte stelt hij telkens zijn nieuwste speelgoed voor aan de kinderen die op bezoek komen. Ondertussen is de gehele ruimte langzaam aan het bewegen zodat wanneer de bediener opnieuw aan de knop draait, ze effectief “The Room of Seats” kunnen binnen gaan.

De hoofdshow ziet er uit als de ruimte die we kennen namelijk vier rijen met zitjes. De decoratie aan de muren gelijkt sterk op wat je in de winkel kan zien: dezelfde rode kleur met een groot logo van Meneer Magorium. In het midden staan vijf tonnen versiert met allerlei speelgoed. Op de middelste ton ligt de Congreve Kubus. Aan de zijkanten zijn er twee schermen in de vorm van een spiegel. Hierop zullen de personages van de film verschijnen.

Er zouden 4 programma’s zijn waardoor hij verschillende soorten nieuw speelgoed kan voorstellen. Deze komen telkens uit één van de vier overige tonnen. Daarna vertelt hij dat het tijd is om afscheid te nemen en de winkel in handen te geven aan Molly. Plots beginnen de muren te veranderen, dankzij de videomapping en/of licht effecten. Zo worden ze, net zoals in de film, grijs van kleur met kreuken. Het speelgoed op de tafel stopt met leven en de muren beginnen te draaien.

Nadat het programma even de bezoekers bedot heeft, komt de ruimte weer tot stilstand. Het wordt volledig donker en er verschijnt een sterrenhemel, net zoals bij het afscheid van Mr. Magorium in de film. Molly en Mr. Magorium komen op het scherm en hij zegt vaarwel tegen haar. Molly weent en zegt hoe ze hem nooit zal kunnen vervangen. Daardoor gaan de lichten weer aan en het grijze huis begint weer door te draaien.  Er is geen stoppen aan, tot plots Henry op het scherm verschijnt. Hij zegt dat hij niet gelooft dat de winkel magisch is, terwijl Molly terug komt en haar geloof in de winkel en zelfs De Congreve Kubus uitspreekt. Hierdoor begint de kubus in het dolle te draaien en komt alles weer tot leven.

De bezoekers komen nu via een geheime boekenkast in de winkel en kunnen allerlei souvenirs kopen uit de film en uiteraard van het pretpark waar de attractie staat.

Een belangrijk element in de gehele attractie is de muziek. De score van de film kan perfect gebruikt worden en aangepast zodat de verschillende scenes in het verhaal versterkt worden.

Mr. Magorium’s Wonder Emporium

Het zou een uitdaging zijn om deze attractie echt te bouwen. Eerst en vooral omdat er een contract zou moeten afgesloten worden met de eigenaars van de rechten. Ook de thematisatie en de technologie kunnen de kosten vrij groot maken. Toch geloven we erin dat het een echte familie attractie is en één van de meer toegankelijkere madhouses in het pretpark landschap zou zijn.