Getest: Helix in Liseberg

Getest: Helix in Liseberg

Helix bevindt zich in het Zweedse pretpark Liseberg in de stad Göthenborg, waar onder andere ook de geweldige airtime achtbaan Balder en de 120 meter hoge drop tower AtmosFear te vinden zijn.

De inplanting van Helix vonden we werkelijk fenomenaal. Wie het park een beetje kent weet dat de volledige rechterkant van het park gelegen is op een heuvel waarop verschillende attracties te vinden zijn. Tot voor kort was het vooral de Lisebergbanan die hier de aandacht trok, maar daar heeft Helix voor goed verandering in gemaakt. Een ritje Helix begint met een dubbele roltrap richting station op de heuvel. De wachtrij is een wirwar van paden en trappen in een futuristhish sfeertje met de juiste belichting en bijhorende muziek van IMAscore. IMAscore heeft zichzelf ondertussen al bewezen door fantastische muziek te schrijven voor o.a Toverland, Alton Towers, Europa-Park en bezorgde nu ook Helix een heerlijk deuntje met de nodige beats.

Mocht de wachttijd te lang oplopen, dan kan je je nog altijd amuseren met de Helix-app. Deze app kan je downloaden met de gratis voorziene wifi verbinding, maar om de app daadwerkelijk te kunnen gebruiken, moet je een wachtwoord ingeven dat op de televisieschermen in de wachtrij terug te vinden is. Daarna kan je jezelf virtueel in de wachtrij plaatsen voor de mini games, die daarna beginnen en waarin je kan proberen om een plaatsje in het klassement te bemachtigen.

Nadat we de wachtrij getrotseerd hadden, konden we niet aan de verleiding weerstaan om ons allereerste ritje Helix helemaal vooraan te doen en na een tijdje namen we dus frontseat plaats in de mooie treinen die van LED-verlichting voorzien zijn. Ook hier heb je zoals bij Blue Fire in Europa-Park  de zeer comfortabele beugels die je een speciaal gevoel van vrijheid geven, wat ook zeker bij deze baan tot zijn recht komt. Nog voor de rit van start gaat kan je al genieten van het geweldige uitzicht. Bij deze achtbaan geen rustige klim op een lifthill maar meteen een drop uit het stations gebouw, gevolgd door een corkscrew. Veel tijd om te bekomen van de geweldige start krijg je niet want de eerste lancering is meteen na dit element te vinden. Wat volgt zijn een hele resem inversies en airtime heuvels om u tegen te zeggen. Wie dacht dat het daarna al voorbij was komt bedrogen uit want net op het moment dat je begint te denken dat de trein vaart mindert om te stoppen, volgt een tweede launch die je tot op een hoogte van maar liefst 56 meter katapulteert. En ook het onverwachte tweede deel van dit monster is niet mals te noemen. Ook hier de nodige airtime en last-but-not-least de beruchte inline-twist waarbij je het gevoel krijgt uit je zetel geslingerd te worden. Voor mij (Bart) persoonlijk de beste inversie ter wereld.

Toen we de remmen invlogen na onze eerste rit, viel onze mond gewoon open van verbazing. Zelden hadden we zo’n fantastish achtbaan bereden als Helix, een topper eerste klasse! Mack Rides bewijst met Helix opnieuw dat ze heel wat in hun mars hebben en hopelijk volgen vele parken het voorbeeld van Liseberg.

Het is bij Helix duidelijk te voelen dat er achtbaanfans betrokken waren bij het ontwerp van de attractie, want dit is gewoon het neusje van de zalm, zo hoort een achtbaan te zijn! We hebben Helix verschillende keren bereden, zowel front- als backseat, en hoewel je vooraan het beste uitzicht hebt is hij achteraan dubbel zo intens. Je voelt er de power en de airtime die deze baan in huis heeft namelijk des te beter. Ons zien ze er zeker terug!