Corpus – Een reis door de mens

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #2 (Augustus 2014) / Corpus – Een reis door de mens
Corpus – Een reis door de mens

Maar sinds 2008 blijkt het niet enkele een idee uit een tekenfilm te zijn. In het Nederlandse Oegstgeest, bij Leiden, is Corpus te vinden: een gigantisch gebouw dat er uit ziet als een mens, waarin je met een audiogids een rondleiding krijgt door het lichaam van de mens. Op naar Nederland dus om de educatieve tentoonstelling te gaan bekijken.

Onze tickets hadden we vooraf online aangekocht om zeker te zijn dat we op het tijdstip dat ons paste met de tour zouden kunnen aanvangen. Om de 7 minuten vertrekt er namelijk een groepje van een twintigtal personen doorheen de attractie. Wanneer je online bestelt kan je je tijdstip dan kiezen, wanneer je ter plekken kaartjes koopt sluit je aan wanneer het kan. Achteraf gezien was dat niet echt nodig geweest, want druk was het er niet.

Wanneer je Corpus wil bezoeken zijn er twee dingen die je in je achterhoofd moet houden. Het is vooral gericht op kinderen, zo bleek, en dus eerder ludiek dan echt wetenschappelijk. Daarnaast is het ook geen wandeling door een menselijk lichaam van begin tot einde, maar eerder een wandeling door kamers die aangekleed zijn als delen van het lichaam. De decors zijn best wel knap gemaakt, maar zijn vooral aankleding. De meeste informatie krijg je via 3D-films en andere schermen, maar ook via grote organen waarin verschillende elementen oplichten of bewegen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen audiogids, dus kan je terwijl men iets aan het uitleggen is rustig zelf de ruimtes wat te gaan verkennen.

De rondleiding duurt ongeveer een uur tot een anderhalf uur, waarna je in een doecentrum terechtkomt. Helaas, en dat lijkt me een ziekte te zijn die heel wat van die educatieve doecentrums hebben, zijn niet alle toestellen even goed onderhouden waardoor een aantal dingen niet meer werken. Maargoed, dat was voor ons niet het belangrijkste, de tentoonstelling was dat des te meer.

We hebben een fijne namiddag gehad in Corpus, maar daar zat de nostalgie naar die Simpsons aflevering of de geniale tekenfilmreeks “Er was eens… het lichaam” ook wel voor iets tussen. Corpus is heel tof gemaakt, maar nu ook niet superindrukwekkend. Zeker eens doen als je in de buurt bent, maar je hoeft er vanuit België niet speciaal voor naar Leiden te rijden.