Exit Earth Explorer, welkom Explorado

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 1 (2014) / #1 (Juli 2014) / Exit Earth Explorer, welkom Explorado
Exit Earth Explorer, welkom Explorado

Explorado lijkt in vele opzichten op het vroegere Earth Explorer. Nog steeds draait het er om de vier natuurelementen, maar het concept en de manier waarop die gebracht worden is veranderd. Niet langer staan de vijf grote attracties van het park centraal, de nadruk komt nu meer te liggen op de educatieve doe-tentoonstellingen en CleverLabs.

Explorado vertrekt van de “Hand-on, Minds-on, Hearts-on”-pedagogie: de kinderen worden aangemoedigd om zelf antwoorden te zoeken met de hulp van de edutainers in het park. Daarnaast werden twee van de grote attracties verwijderd om plaats te maken voor expositieruimte: van Vulcano The Ride en The Abyss is geen spoor meer te bekennen. Vulcano The Ride was “opgebruikt”, de mini-splash had teveel last van storingen, en de film die in The Abyss speelde was na 8 jaar meer dan gedateerd.

De ingang van The Abyss werd echter wel behouden: de ruimte wordt binnenkort in gebruik genomen als tweede CleverLab waarin kinderen onder begeleiding allerlei experimenten kunnen doen die thuis of op school iets te moeilijk zijn om uit te voeren. Earthquake (de aardbevingssimulator), Apollo 3000 (de vrijeval toren met film) en Tornado Shelter (de tornado-schuilkelder simulator) werden opgefrist en zijn wel nog in Explorado te vinden.

Foto: Tom Vandenbroucke

Explorado is een stuk sterieler geworden dan Earth Explorer. Het park ziet er minder speels maar professioneler uit. Zo werden de vier hoofdkleuren in de zones van het park grotendeels verwijderd, alsook heel wat decoratie. De witte en grijze kleuren van Explorado kwamen in de plaats, met kleuraccenten in de nieuwe signalisatie en informatieve borden. Het nieuwe kleurenschema is gebaseerd op de huisstijl van Explorado, die ook terug te vinden is in de vestigingen in Duisburg en Keulen.

Daar waar Earth Explorer tijdens zijn acht jarig bestaan er steeds hetzelfde heeft uitgezien, wil Explorado vooral inzetten op wisselende exposities. Momenteel loopt er een doe-tentoonstelling over het wereldkampioenschap voetbal, maar eenmaal dat er op zit wordt de expositie vervangen door een ander thema met andere activiteiten. De exposities zullen tussen de verschillende vestigingen rondreizen, zodat er in elke Explorado op geregelde tijdstippen telkens weer iets nieuws te beleven zal zijn.

Foto: Tom Vandenbroucke

Explorado is duidelijk een afgeslankte versie van Earth Explorer wanneer het op attracties aankomt, maar tracht dat goed te maken door de kinderen meer echte doe-activiteiten aan te bieden onder begeleiding van hun edutainers met kennis van zaken. Het park wil zich vooral richten op kinderen tussen vijf en veertien jaar. Wie zijn kinderen graag kort enkele beginselen van de wetenschap wil bijbrengen op vakantie in Oostende kan zich hier een twee tot drietal uur vermaken.

Tickets voor kinderen kosten 11,95 euro, volwassenen betalen 14,95 euro. Een kleine tip: koop je tickets zeker vooraf op de website van Explorado, want daar kan je tickets met korting of een voordeliger familieticket bestellen.