Wie zit achter Looopings.nl?

Wie zit achter Looopings.nl?

Looopings begon ooit als een site die elke kans aangreep om pretparken, personeelsleden en fans belachelijk te maken, maar groeide langzaam maar zeker uit tot één van de belangrijkste nieuwssites voor iedereen die in pretparken geïnteresseerd is. Zowat elke primeur die de afgelopen jaren bekend gemaakt werd, kon Looopings op zijn naam schrijven.

Eddie de Clown heeft het al jaren over de “ettertjes van Looopings.nl” en wij vonden dat het eindelijk eens tijd werd om te weten wie die ettertjes nu juist waren en wat hen bezielt. We zullen jullie de details besparen van wat we allemaal hebben moeten doorstaan om een interview te pakken te krijgen, maar uiteindelijk is het ons gelukt. Eind september trokken we richting Nederland, waar we ’s avonds op een boogscheut van een niet nader te noemen sprookjespark een afspraak hadden met iemand van de beruchte website. Op de afgesproken plek was echter niemand te zien. Even dachten we dat ze bij Looopings ons goed te pakken hadden gehad en we de dag erop een artikel mochten verwachten over hoe ze ons voor de gek hebben gehouden. Gelukkig verscheen niet veel later iemand die beweerde aan de site mee te werken, en dat sinds het prille begin. Aanvankelijk waren we wat achterdochtig, de persoon in kwestie was joviaal en vriendelijk, terwijl we een norse puber hadden verwacht. Al snel bleek dat de mensen achter Looopings stiekem gewoon toffe, normale mensen zijn… met een uit de hand gelopen passie voor pretparken weliswaar. Kom dat tegen!

Ben je reeds van bij het begin betrokken bij Looopings? Ook in die periode toen de website nog Loopings.nl heette, met twee o’s?

Looopings.nl: Ik ben daar inderdaad bij betrokken geweest, maar toen was dat wel met andere mensen dan nu het geval is. Loopings met twee o’s was in die tijd een behoorlijk onbekende website en het verbaast me een beetje dat mensen die nog kennen. Loopings, dat was een stelletje kwajongens op hun zolderkamer die wat grappig bedoelde dingen op het internet zetten. Dat had binnenskamers wel wat effect, maar verder was dat absoluut geen grote naam. We hadden toen, in vergelijking met nu, ook heel weinig bezoekers. Na een tijdje is die website verdwenen omdat er wat problemen waren. De mensen die er voor werkten, die werkten overdag in een pretpark en we hielden ons niet echt bezig met geheimhouding. Pretparken begonnen zich al snel af te vragen wie achter Loopings zat en de medewerkers die in pretparken werkten kregen van hun bazen te horen dat de parken in kwestie hun hobby niet echt kon waarderen… Toen, rond 2007, was er de opkomst van de sociale media, waardoor een nieuw fenomeen verscheen binnen de pretparkwereld: personeelsleden gingen informatie op het internet zetten en vele parken wisten in het begin niet goed hoe ze daarmee om moesten gaan, waar wij natuurlijk handig gebruik van maakten.

Waarom zijn jullie ooit met Loopings begonnen?

Looopings.nl: We hadden er behoefte aan om een beetje herrie te schoppen binnen het pretparkmilieu. Het groepje waarmee Loopings van start ging was een groepje van mensen die allemaal in een pretpark werkten of gewerkt hadden. In die tijd was de online pretparkcommunity een wereld die aan elkaar hing van fans die negativiteit, toch zeker online, niet konden verdragen. En wij, die voor pretparken als de Efteling, Walibi, Toverland, Bobbejaanland, enzovoort werkten, waren dat echt beu. We dachten dat het wel grappig was om op het internet wat opschudding te veroorzaken. En terwijl wij ons op onze zolderkamertjes aan het amuseren waren, bleek daar vanuit de fans en vanuit de medewerkers van pretparken toch een soort van behoefte aan te zijn. Binnen een paar weken hadden we al enkele artikels met meer dan honderd reacties. Boze reacties weliswaar, maar het maakte wat los bij mensen. Je merkte aan de reacties dat daar iets in zat. Het was echter maar een hobbyprojectje en dat is uiteindelijk doodgebloed en zijn we een klein anderhalf jaar offline geweest.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2014. Klik hier om dit nummer te bestellen.