In het archief – Anton Schwarzkopf Jr.

In het archief – Anton Schwarzkopf Jr.

Harry Guy Traver, Charles Wood, Frederick Ingersoll… zijn maar enkele van de iconische personages uit de pretparkwereld die al de revue gepasseerd zijn in deze rubriek van Brakesection Magazine. Dit keer hebben we het over een beroemde Duitser die geboren werd op 8 juli 1924 te Behlingen in de regio Schwaben – beroemd/berucht van het gelijknamige park wat in deze regio gelegen is. De man waarover we het hebben, was het creatief brein achter klassiekers zoals Olympia Looping, Looping Star, Sirocco of Mindbender. We hebben het uiteraard over Anton Schwarzkopf, één van de grootste pioniers in de wereld van achtbanen en voor velen de vader van de moderne achtbaan! 

Jonge jaren 

Anton Schwarzkopf Jr. werd geboren in Behlingen maar verhuisde al op éénjarige leeftijd met zijn ouders Anton en Maria Schwarzkopf naar Münsterhausen – vandaar verwijzen we naar Anton Jr. In de rest van dit artikel. Maria Schwarzkopf was afkomstig van Münsterhausen en het is ook de plek waar vader Anton Sr. in een bedrijf werkzaam was, gespecialiseerd in het ontwerpen van voertuigen specifiek voor het transport van circusmateriaal. Anton Jr. had maar liefst vier zussen en zeven broers.

De ene bron stelt dat Anton Jr. het bedrijf van zijn vader overnam in 1954, een andere bron heeft het dan weer over 1955. In een documentaire uit 1978 over het leven van Anton Schwarzkopf Jr. wist hij zelf te vertellen dat hij pas vanaf 1960 het bedrijf heeft overgenomen, nadat hij er drie jaar lang voor “vocht”. In 1957 leverde Anton Jr. al wel zijn eerste attractie op, Düsenspirale genaamd, voor het kermisbedrijf van zijn goede vriend Gottlieb Löffelhardt. Gottlieb Löffelhardt is overigens de mede-oprichter van Phantasialand in 1967, samen met Richard Schmidt. Düsenspirale was overigens een prachtig gethematiseerde kermisachtbaan in art-decostijl waarin zes wagens in de vorm van stijlvolle retro-auto’s tijdens een parcours van 320m na een spiraalvormige lift een parcours gevolgd met een aantal drops in, bij een maximumsnelheid van 40 km/u.  

Wildcat en Jetstar 

De eerste volwaardige stalen achtbaan van de hand van Schwarzkopf liet niet zo heel lang op zich wachten: in 1964 zag de beroemde Wildcat het levenslicht. Deze compacte rollercoaster, waarbij de vierpersoonswagentjes als miniatuurauto’s aangekleed waren, was meteen een groot succes: wereldwijd werden er ongeveer 30 exemplaren van verkocht. De Wildcat was beschikbaar in drie verschillende formaten. De kleinste versie had een lengte van 420 meter, de middelgrote 460 meter en de grootste 560 meter. Ondanks het feit dat de Wildcat een succesverhaal was, begon Anton Schwarskopf Jr. daarnaast ook met de productie van onderdelen voor cementmixers om een meer betrouwbare bron van inkomsten te kunnen creëren…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.