Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

In het archief: De bewogen geschiedenis van Walygator Parc

#5 (December 2017)

In het archief: De bewogen geschiedenis van Walygator Parc

Foto: Walygator Parc

In het archief: De bewogen geschiedenis van Walygator Parc

Walygator Parc heeft in juli 2017 een nieuw, bescheiden museum geopend over haar turbulente geschiedenis, waar Brakesection onlangs een bezoekje aan bracht. We doen in deze editie het verhaal van een pretpark met meer gedaanteverwisselingen op haar palmares dan een doorsnee kameleon, maar vooral met een enorm doorzettingsvermogen!

Het begon allemaal in 1983, toen Didier Brennemann en Gérard Kleinberg het toen nog jonge Europa-Park in Duitsland bezochten en op het idee kwamen om in de Franse Elzas een gelijkaardig pretpark op te starten. Op 8 februari 1985 worden de plannen voor een ‘smurfenpretpark’ op het Franse televisiejournaal uit te doeken gedaan. Het park zou oorspronkelijk ‘Le Nouveau Monde des Schtroumpfs’ gaan heten. De werken gingen van start in 1987. Twintig maanden bouwen en een budget van 720 miljoen Franse frank (of ongeveer 110 miljoen euro) later, was het park op 9 mei 1989 klaar voor haar officiële opening onder de naam ‘Big Bang Schtroumpf’!

De twee achtbanen van het park waren voor die tijd niet min: ‘Comet Space’, een tot op heden zeer soepele Vekoma looping/corkscrew, en de houten achtbaan ‘Anaconda’ (oorspronkelijke naam: Diplodocus), destijds de hoogste (36m), langste (1.200m) en snelste (90km/u) houten achtbaan van Europa!

Op dat moment was er nog niet veel concurrentie voor wat Europese houten achtbanen betreft, met voornamelijk heel oude banen die nog in gebruik waren in klassieke stadsparken als bijvoorbeeld Blackpool Pleasure Beach, Wiener Prater en Tivoli Gardens. De Anaconda is ondanks haar best indrukwekkende statistieken en prachtig uitzicht echter geen toonbeeld van soepelheid en heeft de twijfelachtige eer van verschillende keren de laatste plaats te bezetten in Mitch Hawkers’ Wooden Rollercoaster Poll, in het dubieuze gezelschap van bijvoorbeeld Coaster-Express (Warner Bros Madrid), The Bandit (Movie Park) en de Magnus Colossus (Terra Mítica).

In het park vond je bij opening ook de wereldwijd unieke ‘Sismic Panic’, een aardbevingssimulator in openlucht in het thema van het labyrint van Knossos op Kreta. Deze attractie werd gebouwd door een bedrijf gespecialiseerd in hydraulische opkriksystemen voor offshore boorplatformen.

Verder vond je de nog steeds bestaande draaimolen met vliegende pteranodons ‘Walynosaure’, die je toen nog in alle richtingen zelf kon besturen, en ook de enterprise ‘Reaktor’, die ondertussen in Walibi Holland te vinden is. Een topper was zeker ook de knappe rapid river van Soquet en treinbouwer Alsthom getiteld ‘Odissea’, die het klassieke mythische verhaal vertelde van de Odysseus van Homerus.

Big Bang Schtroumpf was op dat moment ook het enige park ter wereld met…

Je las een klein deel van het volledige artikel uit Brakesection Magazine December 2017Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #5 (December 2017)

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top