In de rand – Pretparkbordspellen

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #4 (December 2019) / In de rand – Pretparkbordspellen
In de rand – Pretparkbordspellen

December is bij uitstek een maand vol feestgedruis en sociale verplichtingen.Verder is december natuurlijk veruit de drukste maand voor Sinterklaas en de Kerstman. In een wereld vol digitale prikkels winnen de laatste tijd bordspellen steeds meer opnieuw aan populariteit. Het sociale aspect is hierbij van groot belang. Nadat het spel Kolonisten van Catan in 1995 werd uitgebracht, zijn bordspellen alleen maar kwaliteitsvoller en grafisch aantrekkelijker geworden. De meest uiteenlopende thema’s zijn ondertussen al de revue gepasseerd, en pretparken is er daar ééntje van. Voor de pretparkfanaten onder ons die nog niet weten wat ze voor de eindejaarsperiode zouden willen krijgen of als cadeau zouden willen geven, maakten we hieronder een handig overzicht met de leukste spellen over rollercoasters en andere attracties. Deze spellen zijn vandaag de dag nog steeds beschikbaar bij de betere spellenhandel.

Steam Park

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ca. 60 minuten
Uitgegeven door: IELLO (en andere)
Leeftijd: 8+ jaar

Wat is er nog leuker dan een pretpark? Een pretpark in een steampunk-setting! Dit spel wordt gespeeld in 6 rondes, voorgesteld als 6 dagen in een week. Aan het begin van een ronde rollen alle spelers tegelijkertijd met 6 speciale dobbelstenen. Als het resultaat van één of meer dobbelstenen een speler bevalt, dan legt hij deze dobbelstenen op zijn persoonlijk bordje. De rest gooit hij vervolgens opnieuw. De eerste speler die al zijn dobbelstenen op zijn persoonlijk bordje heeft gelegd, wordt de startspeler van die ronde. De laatste speler wordt daarentegen gestraft. Vooraleer een speler immers effectief aan de beurt is, moet hij uitrekenen hoeveel afval in zijn park zal verschijnen in zijn beurt. Dit hangt af van het aantal bezoekers in zijn park, maar ook van de resultaten van zijn dobbelstenen. De laatste speler krijgt daarnaast extra afval te verwerken. Vooral bij mensen die ooit Rollercoaster Tycoon hebben gespeeld, zal het concept van afval in pretparken een belletje doen rinkelen. Er heeft overigens ooit een bordspel bestaan gebaseerd op het computerspel van Rollercoaster Tycoon, namelijk Rollercoaster Tycoon: The Boardgame, maar dit spel is al een lange tijd uit productie en was om eerlijk te zijn ook geen hoogvlieger.

Na het verdelen van alle afval mag elke speler, te beginnen met de startspeler, al zijn dobbelstenen gebruiken om acties uit te voeren. Het resultaat van een dobbelsteen bepaalt hierbij welke actie ondernomen kan of mag worden. Keuzemogelijkheden zijn onder andere het bouwen van attracties (grootte afhankelijk van het aantal dobbelstenen je eraan kan of wil spenderen), het aantrekken van bezoekers die inkomsten zullen genereren (heb ik trouwens vermeld dat de bezoekers robotten zijn?), het opkuisen van afval en het oprichten van verkoopstandjes die elk hun eigen voordeel hebben. Uiteraard zijn er plaatsingsregels, maar de ruimte in je pretpark – je begint overigens slechts met een bord van 4 op 4 vakjes groot – wordt heel vlug heel schaars. Je kan gelukkig ook dobbelstenen opofferen om extra loten toe te voegen aan jouw park. Na het inzetten van je dobbelstenen zullen alle bezoekers in je park inkomsten genereren. Op het einde van het spel wint de speler die het meeste

geld heeft weten te verwerven. En het afval waarvan zonet nog sprake was? Hiervoor krijg je strafpunten. Mensen houden nu eenmaal jammer genoeg niet van onverzorgde parken. Steam Park dateert uit 2013 en is daarmee het oudste spel uit de lijst. Het is echter zeker niet het minste en is het een mooie toevoeging aan de spellenkast van eender welke pretparkfanaat.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.