Onbekend? Onbemind! – Fantasiana

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #4 (December 2019) / Onbekend? Onbemind! – Fantasiana
Onbekend? Onbemind! – Fantasiana

Attracties bouwen die meer zijn dan gewoon een leuk ritsysteem, die je volledig meenemen in een bepaald verhaal of een beleving… Het lijkt iets waar alleen de allergrootste namen binnen de pretparkbranche zich aan durven te wagen. Niemand zou vermoeden dat een kleinschalig parkje, in Oostenrijk bij Salzburg, zich van die vooroordelen niets lijkt aan te trekken en toch probeert om binnen zijn mogelijkheden echte totaalervaringen aan te bieden aan de bezoekers. Fantasiana bewijst dat je ook met beperkte budgetten veel kunt bereiken!

In de pretparkwereld is Oostenrijk vooral bekend dankzij het Prater, de gigantische permanente kermis in de hoofdstad Wenen. Daarnaast zijn vooral drie kleinere regionale parken de moeite waard: Freizeitpark Familienland in Tirol, Familypark in Burgenland vlakbij de Hongaarse grens en Fantasiana in Strasswalchen, niet ver van het Duitse Beieren. Toeval of niet, maar ze beginnen allemaal met een ‘F’. Dat is nog niet zo lang het geval voor Fantasiana, het park dat we hier bespreken. Voor 2011 heette het namelijk nog gewoon Erlebnispark Strasswalchen. Op deze plek werd het park in 1996 opgericht door Erich Wagner en Karl Heinz Grabler, die nog steeds de leiding hebben. Strasswalchen was niet de eerste locatie van het park: in 1991 probeerde het duo het al met een kleinschalig sprookjespark in Seekirchen, maar daar bleken de uitbreidingsmogelijkheden al snel te beperkt.

Tegenwoordig is het sprookjesbos er nog steeds, maar kunnen de bezoekers daarbovenop genieten van nog zes andere themagebieden. Een knotsgekke Russische Pax-achtbaan, een knappe boomstambaan, een spectaculaire overdekte vrijevaltoren en een verbluffende walkthrough met animatronics maken een bezoekje aan Fantasiana meer dan de moeite waard. We gaan op ontdekking doorheen de zeven werelden van Fantasiana!

Schlosshof

Het eerste themagebied, het Schlosshof, ligt meteen aan de ingang. Nog voor je de kassa’s bereikt, merk je al dat Fantasiana steeds een stapje verder wil gaan om zich te onderscheiden van de vele andere Duitstalige sprookjesparken. Het is erg onverwacht om in een setting als deze opeens overspoeld te worden door de klanken van het Fantasiana Theme, een meeslepend stuk van IMAscore van maar liefst tien minuten lang. Maar dankzij deze muziek zijn de verwachtingen meteen hoog.

Na het betalen van je ticket kom je binnen in een souvenirwinkel, van waaruit je de route doorheen het park kunt beginnen. Die route begint in een aangrenzende ruimte, waarin je wordt opgewacht door een tovenaar. Deze animatronic heet je welkom in ‘Familien- und Erlebnispark Strasswalchen’ en vertelt over de (iets oudere) attracties die je er allemaal kunt beleven. Een update van deze verwelkoming, om ook de nieuwere attracties in de kijker te zetten, zou geen overbodige luxe zijn. Meteen na de tovenaar kom je in een donkere ruimte waarin verschillende miniatuurscènes het sprookje van Sneeuwwitje uitbeelden. Dit eerste overdekte gedeelte vormt al bij al een goede kennismaking met het vreemde en niet bijzonder stijlvaste karakter van het park.

Eenmaal buiten aangekomen, krijg je een mooi zicht op het kenmerkende slot van het park, waarin je het Zauberwaldtheater vindt. Hier speelt een lichtjes langdradige animatronicshow waarin een aantal dieren, een boom en een bosgeest de hoofdrol spelen. Boeiender is de reis rond de wereld die je kunt maken in de Oldtimerfahrt. Je reist er langs gedetailleerde taferelen van onder meer Rusland, de Noordpool, Mexico en Marokko.

Dé topattractie van het inkomgebied is echter onmiskenbaar Schloss Dracula. Deze walkthrough-attractie uit 2008 vertelt in verschillende scènes het verhaal van vampierenjager dokter Hofmann. Die slaagt erin om, met de hulp van zijn illustere voorganger dokter Van Helsing, graaf Dracula uit te schakelen. Schloss Dracula is grotendeels door het park zelf ontwikkeld en is een zinnenprikkelende belevenis geworden met meerdere grote scènes vol met levensgrote (en zelfs wandelende!) animatronics, tal van verrassende effecten en een aardig snuifje horror. Vooral in het spiegeldoolhof, dat je verplicht in je eentje moet afleggen, lijkt het gevaar achter elke hoek te schuilen. Dracula laat maar een aantal keer per dag gasten toe in zijn slot, dus zorg dat je deze momenten zeker niet mist!

Pilzhausen

Het kleinste themagebied van het park is Pilzhausen. Hier bevindt zich – zoals de naam (die zoveel betekent als ‘Paddenstoelenhuisjes’) reeds doet vermoeden – een kabouterstad. Hier kom je te weten dat …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.