Over de plas – Nagashima Spa Land

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #4 (December 2019) / Over de plas – Nagashima Spa Land
Over de plas – Nagashima Spa Land

Nagashima Spa Land wordt vaak het Cedar Point van Japan genoemd. Met een flinke collectie aan achtbanen en klinkende namen als Steel Dragon 2000 en Hakugei is het park een must-do voor elke pretparkfan die naar Japan gaat. Wij verbleven twee nachten in het Nagashima Spa Land Hotel en besloten niet enkel het pretpark, maar het volledige resort te testen.

Daar waar Nagashima Spa Land vooral bekend is voor zijn pretpark, heeft het resort in de praktijk nog wel meer te bieden. Er zijn namelijk drie hotels, een Onsen (Japanse collectie spa-baden), het beroemde pretpark, een waterpark, een outlet-shopping center en een bloemenpark.

De Hotels

Wij kozen voor het Nagashima Spa Land hotel. Via een verbindende gang op de onderste verdieping, kun je echter ook het Olive Garden Hotel en Hotel Hanamigi bereiken. Elk hotel is weer ietsje chiquer en duurder dan het andere, al leken de verschillen op het eerste gezicht niet zo groot te zijn.

Het hotel is lastig te boeken voor westerlingen. Het staat wel opgelijst op de gekende hotel-websites, maar steeds als onbeschikbaar. De website van het hotel zelf is enkel in het Japans en accepteert geen invoer in Europese tekens. Uiteindelijk lukte het om een kamer te boeken via de website Japanican. De prijs van een hotelkamer is niet erg goedkoop (wij betaalden ongeveer 155€ per persoon per nacht in half pension), echter waren we het er achteraf unaniem over eens dat het zijn yens ruim waard is, al was het al vanwege de vele extra’s, zie verder.

Japan heeft geen al te beste reputatie als het aan komt op het spreken van Engels. Aangezien de website van Nagashima Spa Land in zijn geheel niet geschikt is gemaakt voor westerlingen of automatische vertalingen, vreesden we het ergste en hielden we Google Translate al bij de hand op onze mobiel. Niet geheel onterecht want het gemiddelde personeel spreekt inderdaad amper Engels. Toch werd er snel iemand opgetrommeld die ons kon ontvangen en uitleg kon geven in ietwat gebrekkig, doch ruim begrijpelijk Engels.

De kamers zijn groot. Enorm zelfs voor Japanse begrippen. Naast een ruime badkamer met Japans bad (dat eerder te omschrijven is als een diep mini-zwembad in de grond, in plaats van een kuip) en een ruim slaap gedeelte is er ook nog een grote zithoek en veel bergruimte voor koffers en kleding. Dit was met voorsprong de grootste kamer die we mochten betrekken tijdens onze vier weken durende trip in Japan. De deur naar het balkon kon helaas niet open, vreemd maar anderzijds enigszins begrijpelijk, want het balkon is doorlopend over de gehele verdieping.De kamers zijn voor het overgrote deel in typisch Japanse stijl afgewerkt met veel hout. De bedden zijn echter wel bedmeubels zoals in Europa. De matrassen waren wel wat aan de harde kant, maar niet zo hard als een typisch Japanse Tatami of Futon, eerder te vergelijken met een donsdekentje op de grond gebruikt als matras waar vaak op geslapen wordt. Uiteindelijk hebben we prima geslapen en leken de bedden juist heel ergonomisch te zijn. Uiteraard is er een koelkast en staan 浴衣 of Yukata (japanse badmantels) ter beschikking.

Gezien we relatief laat ter plaatse waren, mochten we direct aanschuiven bij het diner, wat overigens inbegrepen is in de kamerprijs. Op zich kan ik hier al een artikel apart over schrijven. Het buffet dat wordt geboden is geweldig en veel wordt vers gemaakt. Verse sushi wordt zelfs op bestelling voor je neus gesneden en gerold. Er zijn 2 tijdsblokken waaruit je kunt kiezen. In het laatste blok komen veel mensen in hun 浴衣 eten. Het personeel loopt in dat geval niet alleen mee naar je tafel, maar ze stropen ook je mouwen voor je op, en bevestigen ze met een elastiekje. De buitengewone vriendelijkheid van het personeel en de bereidwilligheid om te helpen of om dingen uit te leggen is fantastisch en lijkt hier zelfs nog wat verder te gaan dan in de rest van Japan.

Het ontbijt (ook inbegrepen) is overigens even uitgebreid als het diner. Zelfs de kenners van Japans eten in onze groep stonden – zowel bij ontbijt als diner – soms verbaasd te kijken bij de lokale lekkernijen, waarvan we eigenlijk niet goed wisten wat het was.

Het moge duidelijk zijn dat Westerlingen zich niet altijd even netjes gedragen in een Japans Hotel. Wij hebben er echter steeds moeite in gestoken om de Japanse gebruiken en fatsoensnormen zo veel mogelijk te volgen. Dit werd duidelijk gewaardeerd, want het personeel kende ons al snel en bij het uitchecken werden we door maar liefst 12 personen uitgezwaaid die het oprecht jammer leken te vinden dat we weer vertrokken.

alve het Diner en de Onsen om heeft het Nagashima Hotel relatief weinig te bieden. In de verbindingsgang met de andere hotels is wel een bar, die bij ons bezoek gesloten was. In de andere hotels vinden we diverse andere bars, restaurants en arcades terug. Je kunt er diverse spellen spelen waaronder poolbiljart of tafeltennis (tegen betaling). Alles ziet er uit alsof het van hoog niveau is en de restaurants zijn zelfs gethematiseerd, compleet met stromend water en bruggetjes. Er zijn ook twee karaoke-zalen die je privé kunt afhuren.

De Onsen

Het Nagashima Hotel is het hotel met de Onsen. Hier komt het woord “Spa” vandaan in de naam van het park en resort en ligt de oorsprong van het geheel. De Spa is tot laat in de avond geopend en is voor hotelgasten inbegrepen in de prijs. Ook hier werd ons aan de ingang netjes uitgelegd wat de bedoeling is en welke etiquette we dienen na te leven. In de Spa zelf hangen ook hier en daar bordjes met wat wel en niet mag. Kluisjes, handdoeken en yukata worden gratis beschikbaar gesteld. De etiquette is ietwat complex. Je gaat binnen, haalt een sleutel voor een kluisje en kleedt je om van gewone kleren naar yukata. Vervolgens ga je naar een andere ruimte waar yukata en eventueel ondergoed het kluisje in gaat en je enkel nog een handdoek hebt. Deze mag echter nooit in het water terecht komen.

De volgende ruimte is een doucheruimte. Hier maak je jezelf eerst – al zittend – schoon alvorens de baden in te gaan. Gedurende het gehele verblijf in de Onsen is het van belang dat je geen water op andere bezoekers spat en dat je stilletjes bent. Vervolgens wachten vele verschillende baden je op. Er is ook een stoombad en een sauna. De baden hebben diverse temperaturen en komen met of zonder bubbels. Het bijzondere is nog wel de gehele setting. Alles ligt in de natuur tussen de rotsen en de watervallen in. Het geheel is gewoon adembenemend. Wat het wellicht nog indrukwekkender maakt is de gedachte dat ze alles …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.