Zadra, beste achtbaan ooit?

Zadra, beste achtbaan ooit?

Zadra opende op 22 augustus 2019 en dus zijn we rijkelijk laat met een artikel over deze parel. Ons geplande artikel over het nieuwe themagebied viel in het water, maar ons bezoek aan het park lag vast. En omdat we Zadra nog niet eerder konden testen, vonden we dat deze baan niet onbesproken mocht blijven. Zadra katapulteert z’n passagiers namelijk niet enkel vanop 62,8 meter hoogte in een ongelofelijk avontuur, maar de baan rushte ook meteen door op zoek naar de absolute topplek in op het achtbanenlijstje van onze reporter!

RMC-God
Rocky Mountain Construction-God Alan Schilke creëerde voor Energylandia zijn eerste stalen I-box track-achtbaan die vanop de grond opgebouwd werd. Dat RMC hier nog niet veel ervaring in had, mocht blijken toen de in opbouw zijnde achtbaan op 14 maart 2019 voor een groot deel instortte tijdens stormweer. De schrijnwerkers van Schilke lieten zich echter niet doen en begonnen nog sneller aan de heropbouw van de baan, die daardoor iets meer dan vijf maand na dit ongeluk al operationeel was.

RMC stond namelijk aanvankelijk vooral bekend als een bedrijf dat bestaande, veelal ruwe of ruw geworden oude houten achtbanen ombouwde tot spectaculaire state-of-the-art snelheids- en airtime-monsters, met daarin spectaculaire en nooit eerder geziene inversies, die worden genomen aan hoge snelheid en met een soepelheid die ongezien was bij (houten/hybride) achtbanen. Dat Schilke en zijn bedrijf hiermee een absolute trendsetter zou blijken, beginnen we stilaan terug te zien bij andere achtbaanbouwers, die soortgelijke elementen beginnen toe te passen op hun veelal stalen achtbanen.

Zadra is Pools voor …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Augustus 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.