De Pretparktoerist – Boergas

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #4 (Augustus 2020) / De Pretparktoerist – Boergas
De Pretparktoerist – Boergas

Bulgarije, naar verluidt het oudste land van Europa (zonder dat de naam in de tussentijd veranderd werd; de naam Bulgarije is namelijk in gebruik sinds 681 n.C.), is net zoals de meeste Oost-Europese landen niet meteen bekend om haar rijkelijk aanbod aan achtbanen en thrill rides. Het eerste pretpark van het land dat die titel waardig was, werd bijvoorbeeld pas geopend in 2002: Sofia Land, gelegen in de hoofdstad van Bulgarije. Dit park had een eerder beperkt aanbod van 23 attracties waarvan twee achtbanen. Op 16 oktober 2006 werden de boeken echter weer neergelegd. Het park hield reeds na vier jaar op te bestaan. In Slantsjev Brjag, een badplaats aan de Zwarte Zee en toepasselijk Zonnig Strand geheten in het Nederlands, moesten recent zelfs twee kleine parken de deuren sluiten: Fun Park in 2012 en Sunny Beach Park in 2015. Er kan met andere woorden niet echt gesteld worden dat in Bulgarije een ware pretparkcultuur heerst. Dat wil echter niet zeggen dat een doorgewinterde coaster enthousiast zich niet kan amuseren in dit land. Laten we jullie verwelkomen in Boergas, ook wel de Stad der Dromen genoemd in Bulgarije, de vierde grootste stad van het land, gelegen aan de Zwarte Zee en tevens belangrijk voor zowel de olie-industrie van dit land als voor de (zee)handel. Zo is de haven van deze stad de grootste in heel Bulgarije en ligt hier bovendien de grootste olieraffinaderij van heel Zuidoost-Europa.

Een kleine geschiedenisles
Boergas is naast de naam van de stad ook de naam van een oblast, een Slavische versie van een bestuurlijke eenheid te vergelijken met een provincie in België of Nederland. De oblast Boergas is overigens de grootste oblast van Bulgarije. De focus ligt in dit artikel echter voornamelijk op de stad. Zo behoort het eiland St. Anastasia in de Zwarte Zee ook administratief tot de stad Boergas. Waar de naam zelf vandaan komt is geen volledig uitgemaakte zaak. Officieel wordt aangenomen dat dit van het Latijnse woord voor toren komt (burgos). Andere bronnen menen echter dat het een verwijzing is naar voormalig heerser khan Burtaz of naar een Thracisch woord dat zoveel betekent als houten palissade (pyurg). Naast Stad der Dromen heeft Boergas overigens nog een tweede bijnaam: Stad van de Zee en Meren. Niet geheel onlogisch. Er zijn immers een aantal indrukwekkende meren in de buurt van deze stad gelegen. Het Boergasmeer is bijvoorbeeld het grootste meer van heel Bulgarije. Het Meer van Atanasovsko, eveneens nabij Boergas gelegen, betreft dan weer een zoutwaterplas bekend om zijn draslandgebieden. Het Mandrensko-meer vervolledigt het drieluik. Wie ten slotte graag in de ongerepte natuur vertoeft, zal zeker zijn of haar gading vinden in Nationaal Park Uzunguren, op minder dan 30 minuten rijden ten westen van het centrum van de stad.

Het overgrote deel van de binnenstad van Boergas is aangelegd in een typisch dambordpatroon (iets waar bijvoorbeeld New York ook voor bekend staat). Veel straten maken een hoek van 90° met elkaar. Voor wie graag aan het strand ligt is Boergas overigens een ideale locatie. Toeristen die…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Augustus 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.