Voletarium, vliegen over Europa(-Park )

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #3 (Augustus 2017) / Voletarium, vliegen over Europa(-Park )
Voletarium, vliegen over Europa(-Park )

“Voletarium is de duurste individuele attractie in de geschiedenis van het grootste themapark van Duitsland en biedt een spectaculaire beleving aan voor de hele familie.” Met deze zin pakt Europa-Park uit met hun nieuwste aanwinst. Voletarium, dat sinds 3 juni open is voor de bezoekers, staat pal aan de ingang van het park. De kans dat je het misloopt is dus vrij klein, zelfs voor hotelbezoekers achteraan het park. De grote parkmonorail loopt namelijk dwars door het eerste stukje wachtrij en de track werd er zelfs speciaal voor verplaatst. Deze nieuwe topper is een samenwerking van heel wat bedrijven, inclusief enkele van Mack zelf. Het begint echter allemaal bij het verhaal van de gebroeders Eulenstein. 

The Adventure Club of Europe

Bij Mack Solutions lagen er eerst verschillende ideeën op tafel voor deze nieuwe attractie. Wat was hierbij het leukste voor ontwerper Chris Lange? “De vrijheid van het project, volledig zelf een verhaal kunnen bedenken van nul zonder dat het gebonden is aan een IP (Intellectual property, red.). Beide manieren van werken zijn leuk, want in het verleden deed ik al dergelijke projecten voor onder andere Universal. Zonder IP kan je je veel meer uitleven doordat je zelf iets mag bedenken. Het vertrouwen van de familie Mack apprecieerde ik hier enorm.” 

Het fictieve verhaal van de unieke uitvindersclub begint in 1716 wanneer Bartholomeus van Robbemond de club opricht. Zijn doel: het onvoorstelbare onderzoeken om de geheimen te delen met de wereld. Dit zowel ter land, ter zee, als in de lucht en daardoor werden in 1817 de twee broers Eckbert en Kasper Eulenstein de nieuwste leden van de club. Met hun droom om te vliegen kwam ze uiteindelijk op de proppen met de Volatus-II, waarmee de mens voor de eerste keer de lucht in ging. Dat proces ging allemaal zijn gang in hun opgerichte Voletarium maar na de ontdekking van de vliegkunst, verdwenen de broers… 

Het verhaal van de gebroeders Eulenstein is slechts het eerste hoofdstuk van de Adventure Club of Europe. Ook voor toekomstige projecten, zoals het waterpark, zal het een belangrijke rol spelen. Wie goed kijkt, kan de club al terugvinden in de huidige attracties zoals Piraten in Batavia, Atlantis Adventure en Alpenexpress Coastiality! Met andere woorden, in de toekomst zullen we nog meer waarheden ontdekken dankzij ACE. 

Negen maanden

De bouw van de attractie was een heuse samenwerking van heel wat bedrijven. Het begint aan de tekentafel van Mack Solutions. Zij voerden heel wat onderzoek uit waarbij al snel duidelijk was dat de fascinatie voor vliegen iets is wat nog altijd leeft. Gezien de attractie in het Duitse themagebied te vinden is, gingen ze in eigen land op zoek naar inspiratie en kwamen ze onder andere uit bij de wetenschappers en broers Alexander en Wilhelm Humboldt uit.

Sinds 2007 werd er al nagedacht over een nieuwe attractie in het Duitse gebied, maar de constructie begon uiteindelijk pas in september 2016. Op amper negen maanden tijd rees een ware kathedraal met een boeiend verhaal uit de grond. Meer dan duizend mensen van verschillende nationaliteiten brachten deze attractie tot een goed einde. De gondels komen van het Taiwanees bedrijf Brogent, iets waar Europa-Park heel zorgvuldig naar op zoek ging. Henk Groenen, persverantwoordelijke voor de Benelux vertelde tijdens een gezamenlijk ritje hoe het systeem flexibel moest zijn en makkelijk te thematiseren. Dit in tegenstelling tot het systeem van Soarin’ wat te modern was voor de gewenste stijl van Europa-Park. In Voletarium gaat het volledig systeem naar voren waardoor de gondels nog meer in de film gaan om zo meegezogen te worden in de ervaring.

Ook vanuit België werd meegewerkt aan deze attractie. Zo is het gebruikte staal van Belgische makelij en de geluidsinstallatie, een hyper modern IOSONO-Sound surround systeem, werd aangeleverd door het Kortrijkse technologiebedrijf Barco. En dan zijn er nog de schermen. Deze 425m² schermen werden ingevoerd uit China om vervolgens door het Oostenrijkse Kraftwerk tot op de millimeter op maat gemaakt te worden.

Een beleving vanaf de parkingang

Zoals je eerder kon lezen, kom je de attractie meteen tegen tijdens het binnenwandelen van het park via de hoofdingang. Op de linkerkant werd namelijk een stukje toegevoegd aan de Deutsche Allee en de grote winkel werd aangepast als uitgang van de attractie. Wanneer je onder het Helmut Kohl-paleis wandelt, kom je op een kleine pleintje in 19de-eeuwse stijl. Naast de ingang van de attractie vind je hier ‘Walter’s worstenkraampje’ dat worsten serveert naar een authentiek recept van een oude slager in Rust. Eens je die aanrader op hebt, kan je de wachtrij in. Maar wacht eens, als het aan de ingang ligt, dan gaat iedereen toch meteen naar daar? Klopt, maar de familie Mack heeft daar rekening mee gehouden. Zo kan je een terugkeer ticket (lees: gelijkaardig aan de Fastpass van Disney) krijgen op drukke dagen zonder kosten. Op die manier kan je later op de dag binnen een bepaald half uur terug te keren. Slim! Plus, operationeel gezien zou dit systeem al geactiveerd worden vanaf een wachtrij van 40 à 60 minuten. Uiteraard met een testfase om zo nodig die strategie aan te passen. Voletarium zou ook zeker vijf minuten wachttijd moeten afsnoepen van de andere grote attracties. Alleen maar voordelen dus!

In het eerste deel van de wachtrij staat de nieuwe partner van het park centraal: Eurowings. een vliegmaatschappij waarbij sinds kort op één van de vliegtuigen mascotte Ed schittert. In het gebouw van Voletarium zit er dan ook een Eurowings VIP lounge. Behalve die lounge omvat het gebouw nog veel meer unieke kamers, want na de vele schitterend gethematiseerde delen van de wachtrij, kom je uiteindelijk bij één van de twee cinema zalen, waar je reis over Europa begint.

Kijken en luisteren

De film geproduceerd door MackMedia duurt ongeveer 4,5 minuten en werd in vrij beperkte tijd opgenomen dankzij een goeie planning. Van de 17 oorspronkelijk gekozen locaties werden er uiteindelijk 15 geselecteerd. Van die 15, zijn er 10 echt opgenomen en de andere werden aan de hand van CGI gemaakt, met daarnaast de nodige aanpassingen in de echte beelden. Regisseur Holger Tappe stond zeker voor een uitdaging. Met zijn hoogtevrees mocht hij de helikopter in om over taferelen te vliegen zoals Straatsburg, de Matterhorn in Zwitserland en Europa-Park zelf. Ook over Venetië mochten ze voor het eerst weer vliegen sinds het opnemen van de James Bond film Casino Royale in 2006. Het eindresultaat mag er zijn, maar de deur staat al open voor vervanging in de toekomst. Het is namelijk zo dat er verschillende films kunnen draaien zodat je op voorhand niet weet wat er komt. Flexibiliteit was duidelijk een must voor de familie Mack.

Wat uiteraard niet mag ontbreken is een schitterende soundtrack. MackMusic ging aan de slag met dirigent Kolja Erdmann en het 60-koppig film orkest ‘F.A.M.E.’s Macedonian Symfonisch Orkest’. De muziek is perfect getimed met het beeld om zo de ultieme ervaring te beleven. Naast beeld en geluid, worden er nog meer zintuigen geprikkeld. Wind- en geureffecten zorgen voor nog meer immersie in de wereld van Voletarium.

Wanneer vlieg jij mee?

Drie keer het budget van het originele Europa-Park. Dat is het prijskaartje van deze fantastische attractie. Geen enkele euro werd echter verspild, want hier krijg je echt een beleving voor het hele gezin die je niet snel zal vergeten. Het volgens vele beste pretpark ter wereld heeft weer een nieuwe reden om langs te gaan en daar stopt het niet! Naast het waterpark en een nieuw hotel zal in zowel 2018 als 2019 een nieuwe attractie openen. Chris Lange hield de lippen stijf op elkaar over of het echt om een nieuwe attractie gaat of eerder een vernieuwing van een bestaande attractie, zoals de plannen voor Eurosat, meetelt. Zullen die dan Voletarium overstijgen? Daar had Michael Mack een antwoord voor: “Dat is niet het doel, het hoeft niet altijd zo te zijn. Met Ierland hebben we ook mooie resultaten behaald. We willen iets waar families van genieten en iets met ‘Liebe gemacht’.”