PULSAR, een wereldprimeur in Walibi Belgium

PULSAR, een wereldprimeur in Walibi Belgium

Wereldprimeur

In PULSAR stap je in een grote boot voor 20 personen die driemaal gelanceerd wordt. Je start achterwaarts aan 50km/u, wordt daarna voorwaarts verder gelanceerd tot 80km/u om uiteindelijk een laatste keer achterwaarts gekatapulteerd te worden tegen een snelheid van 100km/u en vervolgens een gigantische splash te maken.

De PowerSplash is een gloednieuw attractietype van de Duitse bouwer Mack Rides en daardoor een wereldprimeur voor Walibi. Nooit eerder werden een achtbaan, water en lanceringen op deze manier gecombineerd in één attractie. Maar hoe is dat allemaal ontstaan?

De eerste schets

Het verhaal van PULSAR begon zo’n drie jaar terug. Walibi Belgium kreeg een budget toegewezen voor een nieuwe attractie en ging op zoek naar een meerwaarde voor het park. Tijdens dat proces, zo vertelt marketingdirecteur Marc Guffens, werd een lijst opgesteld van een twintigtal criteria waaraan de nieuwe attractie moest voldoen. Zo moest de attractie bijvoorbeeld erg origineel zijn en moest er op een beperkte oppervlakte een lange ervaring aangeboden kunnen worden. Die lijst werd gepresenteerd aan verschillende, gereputeerde attractiebouwers die daarna met voorstellen mochten komen die voldeden aan de criteria en het vooropgestelde budget. Mack Rides kwam uiteindelijk met het beste ontwerp.

Tijdens een brainstorm met een ingenieur van Mack ontstond het idee van een boot die heen en weer gelanceerd zou worden. Ter plekke werd een heel simpele, eerste schets gemaakt, toen zelfs nog zonder de heuvel, van wat later tot PULSAR zou uitgroeien. Philippe Daene, quality en development director van Walibi Belgium, herinnert zich nog dat het park eigenlijk een idee kocht: “Elk element van de attractie moest toen nog onderzocht en ontwikkeld worden, van het stijgende water, de lanceringen tot het draaiplatform en de lengte van de baan tussen de twee torens, echt alles.”

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2016. Klik hier om dit nummer te bestellen.