Over de plas: Lunapark Sydney

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #4 (Oktober 2018) / Over de plas: Lunapark Sydney
Over de plas: Lunapark Sydney

Luna Park in Sydney is voor het eerst geopend in 1935 en is daarmee één van de oudste pretparken ter wereld die tot op heden nog bestaan. Het is een stadspretparkje gemodelleerd naar het grote voorbeeld van het Luna Park op Coney Island in New York.  

Een Reis Naar De Maan in Luna Park 

Dit New Yorkse park uit 1903 ontleende haar naam Luna van het Latijnse woord voor maan, een verwijzing naar de hoofdattractie van dat park: ‘A Trip To The Moon’, de allereerste elektrisch aangedreven mechanische darkride ter wereld, waarbij 30 passagiers voor 50 dollarcent een trip naar de maan konden maken, gezeten in een luchtschip genaamd ‘Luna’, een kruising tussen een vliegtuig en een vogel met flapperende vleugels. Het was ’s werelds eerste simulator die mensen een reis naar de maan kon laten maken, compleet met geluid-, licht- en windeffecten, en voorbijdrijvende wolken en vergezichten over New Yorkse landschappen, die geschilderd waren op bewegende doeken die langs het luchtschip passeerden. Wanneer de passagiers na hun vlucht uitstapten, kwamen ze echt ‘op de maan’ terecht, een kraterachtig landschap uit papier-maché compleet met verklede acteurs waar ze onder andere het paleis van ‘The Man On The Moon’ konden bezoeken. In 1944 brandde het geheel jammer genoeg af.  

Luna Park is overigens de meest populaire pretparknaam ter wereld, zo zijn er niet minder dan 65 Luna Parken over de hele wereld (waarvan 29 in werking!). 

New York, New York 

Genoeg over de New Yorkse versie van Luna Park nu, terug naar die van Sydney. Eén van de mooiste en meest iconische plekken van dit park is de ingang, die bestaat uit twee art deco-torens die duidelijk gebaseerd zijn op de iconische torenspits van het Chrysler Building in New York, met daartussen een reusachtig breed grijnzend gezicht, waarvan de mond fungeert als ingang van het park. Het gezicht heeft ook een kroon die lijkt op die van het vrijheidsbeeld in New York. Een zeer nostalgische inkom dus voor dit parkje, waar je trouwens gratis binnen mag. Enkel als je de attracties wil doen moet je een armband kopen. 

De unieke en nostalgische topattractie die je hier zeker niet mag overslaan is de…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Oktober 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.