Over de plas – Jinan

Over de plas – Jinan

De gemiddelde lezer van Brakesection Magazine kan waarschijnlijk moeiteloos de grootste parken van Europa opnoemen en aanduiden op een kaart. De grootste fans zullen hetzelfde kunstje kunnen klaren met de Noord-Amerikaanse parken. Maar als het over ‘s werelds grootste pretparkland gaat, tasten veel fans in het duister. We hebben het natuurlijk over China, nu al het thuis van meer gedocumenteerde pretparken dan alle Europese landen gecombineerd. Welke parken zijn de moeite? Welke ketens hebben waar een vestiging geopend? Iedereen kent wel minstens één van de grootse projecten die onlangs in China geopend is of nog in opbouw is, maar slechts weinigen kunnen echt het kaf van de koren scheiden in dit land met de grootte en bevolking van een heel continent. 

Niet dat wij pretenderen wél de grote China-experts te zijn: we trokken erheen en bezochten enkele parken, ondanks de vele negatieve stereotypen over onveilige attracties, slechte kopieën van Europese attracties en operations om van te huilen. Omdat de hele reis, of zelfs enkel de pretparken die we bezochten beschrijven een te lang artikel zouden opleveren, besloten we te focussen op de twee grote parken in Jinan. Deze stad – goed voor zo’n 7 miljoen inwoners, en daarmee net één van de twintig grootste steden van China – ligt op iets minder dan twee uur van Beijing met de hogesnelheidstrein, die beide steden met de rest van het land verbindt. Vanuit deze trein passeer je ook beide grote parken rond Jinan, die je dan ook kan spotten als je de stad inrijdt of verlaat. Deze parken zijn niet de minste: Quancheng Euro Park heeft maar liefst negen achtbanen in zijn aanbod, een gedeelde tweede plaats in het lijstje met China’s achtbaanrijkste parken. Het andere park, Oriental Heritage van de Fantawild-groep, focust dan weer meer op totaalervaring.  

Quancheng Euro Park 

Dit pretpark is slechts één onderdeel van een groter resort dat ook één van China’s grootste aquaria huisvest. Je kan het park vanuit Jinan bereiken per bus, maar info – of beter gezegd, Engelstalige info – hierover terugvinden is een hele opdracht. Makkelijker is om vanuit Jinan één van de vele taxi’s te nemen naar het park, wat niet meer dan tien euro kost, een luttele prijs voor een rit van een dik halfuur. De entree van het park is een opvallende lookalike van …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Juni 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.