Onbekend? Onbemind! Potts Park

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 4 (2017) / #4 (Oktober 2017) / Onbekend? Onbemind! Potts Park
Onbekend? Onbemind! Potts Park

Potts Park opende in 1969 zijn poorten op de plek van een voormalige ijzerertsmijn. Oorspronkelijk draaide alles in dit park, geleid door de familie Pott, rond het thema ‘verkeer en transport’. Ook nu is daarvan nog veel in het park terug te vinden: zo kun je bijvoorbeeld een éénpersoonsduikboot uit de Tweede Wereldoorlog en een oud Frans vliegtuig bewonderen. In de loop der tijd zijn er meer klassieke pretparkattracties bijgekomen, maar nog steeds blijft het park erg eigenzinnig. De filosofie van het park bestaat uit drie pijlers: bijzondere momenten beleven samen met de hele familie, een focus op originaliteit in het park en een dagje uit waarbij iedereen, ook de volwassenen, iets kunnen leren. Dat laatste gebeurt vooral in Terra Phänomenalis, een hal vol met interactieve wetenschappelijke experimenten, waar het park graag mee uitpakt. 

Zelf aan de slag

Wie binnenkomt in het park, wordt meteen opgewacht door parkmascotte Potzi, een das met speelse kleren aan. Niet alle attracties zijn vanaf de parkopening al in werking. Wel zijn de zelfbedieningsattracties dan al toegankelijk. Het park heeft een uitgebreide collectie van dit operatorvrij vertier. De hele collectie van Inno Heege en een groot deel van die van Sunkid Heege is hier terug te vinden. Met de Nautic Jets (zowel de grote versie als een versie voor jongere kinderen) plons je het water in. Met Rondo, de Luna Loop van het park, ga je over de kop zo vaak je maar wilt. In de Potzi-Mobile, een schommel van het type Komet, kun je steeds hoger gaan door aan een touw te trekken.

De Tower, het succesnummer van Sunkid Heege, dat ook zijn weg heeft gevonden naar grotere parken als Europa-Park, Legoland en Phantasialand, is ook aanwezig in het park. In deze toren kun je jezelf naar boven trekken en dan weer laten zakken. De versie van Potts Park is bijzonder, want de Nederlandse firma Lagotronics heeft de toren voorzien van een extra interactief element. Met een soort toverstaf is het bedoeling om zoveel mogelijk doelen te raken, die verstopt zitten in de omliggende bomen. Door een goede samenwerking met je buur – de ene brengt je met het touw op precies de goede hoogte, de andere raakt de doelen – dien je zoveel mogelijk punten te scoren.

Nog een bijzondere zelfbedieningsattractie is de Schienen-Schwebebahn. Deze unieke Heege-attractie is een omgekeerde monorail. Met twee personen kun je plaatsnemen in een wagon en leg je het parcours al trappend af. Ook Swinsgalopp is een attractie waarbij je je op een speciale manier moet voortbewegen. Je neemt plaats op de rug van een varken en moet een parcours van enkele meters afleggen door hendels naar voor en naar achter te bewegen. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt en staat garant voor een spannende en plezierige race met je vrienden of familie!

Waterpret

Uiteraard zijn er in Potts Park ook verschillende meer klassieke pretparkattracties te vinden. Voor waterplezier kun je terecht in de log flume Pottwal. Deze naam is natuurlijk een leuke knipoog naar de naam van het park, maar betekent ook gewoon potvis in het Duits. In plaats van de klassieke boomstammen, heeft de fabrikant BEAR Rides dan ook boten in de vorm van deze zeezoogdieren geleverd.

Een Hara Kiri-waterglijbaan met rubberen bootjes ontbreekt ook niet in Potts Park. In tegenstelling tot sommige andere parken, moet je de bootjes wél zelf naar boven dragen, maar er is gelukkig een handig systeem voor voorzien. Je kunt de boot namelijk voortduwen op twee evenwijdige rails waarop rollers voorzien zijn. Véél comfortabeler dan hem op allerlei manieren zelf proberen naar boven te sleuren.

Als je na al dat watergeweld nog steeds nood hebt aan verfrissing, kun je ook terecht in de leuke waterspeeltuin van het park.

‘Vliegen’ in de achtbanen

Achtbaanfans zullen misschien teleurgesteld zijn als ze horen dat er maar drie achtbanen in Potts Park te vinden zijn. Zeker als blijkt dat één van die drie een Kiddy Racer van Gerstlauer is. Deze mini-achtbaan is nieuw dit jaar en is enkel toegankelijk voor kinderen, vanaf 5 jaar en tussen 90 en 130 cm. Ook met meer dan 40 kg kom je er niet in. Ideaal dus voor de eerste achtbaankriebels, maar de grotere achtbaanfans moeten het dus met maar twee overblijvende coasters doen. Eén daarvan, Potts Blitz, is een Zierer-achtbaan met een standaardparcours. Je kunt het misschien herkennen van de Wickie-achtbanen in de Plopsa Indoors of van de Donderstenen in Avonturenpark Hellendoorn. Aan de trein kun je het verkeers- en transportthema van het park goed herkennen. Je neemt namelijk plaats in een soort vliegtuig, met vooraan een stevig besnorde piloot. Dat de propellers op de trein echt draaien is een leuke toevoeging.

De meest bijzondere achtbaan van het park, is meteen ook een wereldprimeur. Turbo-Drachen is de enige Dynamic Swing Glider van het Zwitserse ABC rides. Ook deze attractie heeft een luchtvaartthema. Als bezoeker neem je plaats in één van de vliegtuigjes, die onder de achtbaanrail bevestigd zijn. In deze aangedreven achtbaan kun je met een hendel zelf je snelheid bepalen. Het leuke is dat de voertuigen kunnen uitzwaaien in de bochten tot onder een hoek van 65°. Zeker op volle snelheid kun je er hierdoor een erg verrassende rit van maken. Jammer genoeg duurt het allemaal niet lang en beginnen de vliegtuigjes al een eindje voor het station af te remmen. Toch is het zeker de moeite om een aantal ritjes op deze unieke coaster te maken als je naar Potts Park komt.

Nog meer vertier

Naast de Kiddy Racer is er dit jaar nog een nieuwe attractie geopend in het park. Het gaat om Hobelflug, een molen van Technical Park van het type Apollo Sidecar. Je neemt plaats in een prehistorisch voertuig dat aan de Flintstones doet denken. Door aan de gashendel te draaien (die was er blijkbaar al in die tijd), kun je je voertuig met behulp van perslucht naar buiten doen zwaaien.

Een echte darkride vind je niet in Potts Park, maar wel een mooie gethematiseerde rondrit in varkensthema – een darkride in openlucht, zeg maar. Faule Sau (vrij vertaald als ‘luie zeug’) vertelt het verhaal van een varken dat een plaatselijke schoonheidswedstrijd wint.

Verder vind je in het park onder meer nog een kleine monorail, een vrijevaltoren voor kinderen, een jetskimolen en matjesglijbanen.

Spelenderwijs leren

Als het regent in het park, kun je altijd binnen terecht in één van de vele interactieve tentoonstellingsruimten die het park rijk is. In de Velodrom kun je bijvoorbeeld stroom genereren door te fietsen of kun je het al trappend tegen elkaar opnemen om miniatuurfietsjes zo snel mogelijk een circuit te laten afleggen.

De Riesenwohnung is een opmerkelijk huis waarin je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van een tweejarig kind. Al de meubels in de woonkamer, keuken en slaapkamer zijn namelijk dubbel zo groot als normaal. Zo kun je ervaren hoe het als peuter voelt om te leven in een woning die volledig op maat van de volwassenen is gemaakt. Dit huis leverde het park ook een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Ook een bezoekje aan de wc is geen gewone ervaring in Potts Park. Het toiletgebouw Up’n Pott heeft de vorm van een gigantische wc-pot, zodat meteen duidelijk is wat de voornaamste functie ervan is. Vanzelfsprekend kun je er terecht voor een grote en kleine boodschap, maar daarnaast kun je in de inkomhal ook genieten van een mooie collectie van gedecoreerde rollen toiletpapier of wc-brillen. Bij de mannen-wc’s kun je op enkele posters nagaan welk type plasser je bent. Het praktische type plast bijvoorbeeld zonder handen en knoop tegelijkertijd zijn das; de opschepper opent vijf knopen van zijn broek, terwijl twee genoeg zouden zijn.

Het trotst is Potts Park op zijn ‘Science Center’ Terra Phänomenalis, dat in 2005 werd geopend. Op een oppervlakte van 1700 vierkante meter kun je zelf verschillende populairwetenschappelijke experimenten uitvoeren. Je vindt er bijvoorbeeld een Ames-kamer, een kamer waarin de optische illusie wordt gecreëerd dat personen veel groter of kleiner zijn dan in werkelijkheid. Samen met de vele andere testopstellingen rond onder meer optica en mechanica, kun je je hier een hele poos vermaken.

Praktisch

Potts Park ligt op een goede vierhonderd kilometer van Brussel en is dus niet meteen bij de deur voor Belgische pretparkfans. Een combinatie met andere parken klinkt dus aanlokkelijk. Zowel Zoo Safaripark Stukenbrock als Rasti-Land liggen op ongeveer een uurtje rijden van het park in Minden. Het seizoen loopt van april tot begin november, maar enkel van juni tot augustus is het park dagelijks geopend. Dagelijks om 15u30 vindt er een lasershow plaats in het park. Zelf barbecueën kun je in de Grillhütten (tegen betaling), waarvoor je ook online kunt boeken.