Niet te missen… – Unieke launched coasters

Niet te missen… – Unieke launched coasters

Al sinds het ontstaan van achtbanen werden aan het begin van het traject ketting- of kabelliften verwerkt. Om de overige heuvels van het achtbaanparcours over te geraken moet immers vertrokken worden vanaf een nog wat hogere heuvel. Dit zorgt voor de opbouw van potentiële energie die tijdens de afdaling wordt omgezet in kinetische energie, met wat verlies door wrijving onderweg. In de jaren ’70 begon men op zoek te gaan naar alternatieve manieren om de benodigde potentiële energie te bereiken.

Zo opende op 16 april 1977 de Demon in Kings Island (Ohio, Verenigde Staten), een looping coaster van Arrow Dynamics waarbij de trein vanuit een hooggelegen station horizontaal werd gelanceerd met behulp van een elektrische lier. In 1988 zou deze achtbaan heropend worden in Camden Park (West Virginia, Verenigde Staten). In 1977 werden overigens nog twee andere loopingachtbanen met een elektrischeliersysteem van Arrow Dynamics geopend: de Black Widow in Six Flags New England (Massachusetts, Verenigde Staten) en de Zoomerang in Boardwalk and Baseball (Florida, Verenigde Staten). De iconische Duitse achtbaanontwerper Anton Schwarzkopf deed ook een flinke duit in het zakje als het aankomt op innovatieve lanceringssystemen in die tijd en lanceerde in 1978 letterlijk en figuurlijk de Montezooma’s Revenge in Knott’s Berry Farm (Californië, Verenigde Staten). Het was de eerste shuttle loop coaster van de intussen ter ziele gegane Duitse fabrikant. Sindsdien zijn gelanceerde achtbanen steeds meer ingeburgerd geraakt bij zowel pretparken als pretparkfans en zijn verschillende fabrikanten steeds verder gaan experimenteren met verschillende technologieën. Hoewel snelheidsmonsters als Kingda Ka (Six Flags Great Adventure), Stealth (Thorpe Park) en Formula Rossa (Ferrari World Abu Dhabi) of prachtig gethematiseerde coasters zoals Taron zeker de moeite waard zijn, is onderstaande lijst eerder gefocust op speciale gelanceerde achtbanen die zich onderscheiden in de wereld van de LIM boosts, LIM launches, LSM boosts, LSM launches, hydraulic launches en/of flywheel (vliegwiel) launch-systemen. Wie heeft zin in wapperende haren? 

Volcano, The Blast Coaster – Kings Dominion (Verenigde Staten) 

We beginnen met een in memoriam. Volcano, The Blast Coaster was de eerste en enige suspended catapult coaster van Intamin AG. Ontsproten uit de verbeelding van achtbaanontwerper Werner Stengel werd deze klepper geopend op 3 augustus 1998 in Kings Dominion in de Amerikaanse staat Virginia. In 1979 was er in Kings Dominion een nieuw themagedeelte geopend met de naam ‘The Lost World’ – weliswaar lang voor de Jurassic Park-franchise het levenslicht zag. Het geheel had een prijskaartje van 17 miljoen dollar – een enorm bedrag voor die tijd. Centraal gesitueerd in het gebied was een enorme berg waarin een aantal attracties verwerkt waren. De meest indrukwekkende thrill ride moest op dat moment evenwel nog toegevoegd worden, al bleek dat geen sinecure. De oprichting van Volcano, The Blast Coaster in 1998 voor een bedrag van 20 miljoen dollar, vereiste onder andere het doorboren van de bergstructuur op een aantal locaties zodat de steunpalen voor de achtbaan geplaatst konden worden…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.