In de rand – Pretparkbordspellen, deel 3  

In de rand – Pretparkbordspellen, deel 3  

SPIEL in Essen, de grootste bordspellenbeurs ter wereld, wordt normaliter jaarlijks georganiseerd in Duitsland. Ook op de laatste twee edities waren de pretparkbordspellen weer talrijk aanwezig! Maar liefst drie van de vijf spellen in onderstaande lijst werden uitgebracht in 2021. Pretparken en kermissen winnen dus terrein als het gaat om de thema’s gebruikt voor dergelijke spellen. Ook aan kwaliteit wordt niet ingeboet. Het is met andere woorden steeds moeilijker voor een doorgewinterde achtbaanfanaat met een voorliefde voor gezelschapspellen om een goede keuze te kunnen maken. Hieronder alvast een kort overzicht van een aantal opties uit het almaar groeiende assortiment.  

Dice Theme Park (2021)  

Aantal spelers: 1-4 spelers 
Spelduur: ca. 75-90 minuten 
Uitgegeven door: Alley Cat Games 
Leeftijd: 14+ jaar
Onze score: 4/5 sterren

Voortbouwend op het succes van Dice Hospital, uitgebracht in 2018, kwam bij Alley Cat Games het idee naar boven om een nieuwe variant te creëren met een ander thema, maar nog steeds met dezelfde basismechanismes als die van Dice Hospital. In essentie gaat het om een dice manipulation game (een spel waarbij de waardes van de gebruikte dobbelstenen in je voordeel gemanipuleerd of gehanteerd kunnen worden). Bij Dice Theme Park stellen de dobbelstenen pretparkbezoekers voor. Spelers proberen hun eigen park te exploiteren en uit te breiden op zo’n manier dat zo veel mogelijk bezoekers hun attracties willen of kunnen uitproberen. Elke attractie, weergegeven in de vorm van een zeshoekige tegel, toont een bouwkost, alsook een aantal symbolen die tonen welk type bezoekers (bepaald op basis van het aantal ogen op de dobbelsteen in kwestie) de attractie zouden willen uitproberen of symbolen die weergeven welk type bezoekers vereist zijn op die ene attractie om een bepaalde actie te kunnen verrichten. Elke beurt kan een speler zijn of haar park naar believen uitbreiden en zo verder ontplooien. 

Zodra een bepaalde bezoeker een attractie heeft bezocht, wordt zijn of haar dobbelsteenwaarde met één oog verminderd. Deze ene bezoeker (dobbelsteen) kan nog steeds andere attracties in je themapark bezoeken en dit totdat de waarde tot 0 zou dalen. In dat geval verlaat de bezoeker je park. Concreet houdt dit in dat hoe efficiënter je jouw dobbelstenen (dus jouw bezoekers) kunt verplaatsen om zo de meest interessante attracties te kunnen activeren, hoe meer punten je uiteindelijk kunt behalen. 

Dice Theme Park is iets interactiever en iets complexer dan Dice Hospital en is daarom uitermate geschikt voor de net iets meer ervaren spelers. Voor zeer jong gezelschap is deze versie vermoedelijk nog iets te moeilijk. Laat dit evenwel niet afschrikken. Dit spel is hoe dan ook een aanrader! …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2023. Klik hier om dit nummer te bestellen.