In de rand – LEGO HOUSE: Home of the Brick!

In de rand – LEGO HOUSE: Home of the Brick!

Wanneer je met iemand een gesprek aanknoopt over een vakantie naar Denemarken, zal die hoogstwaarschijnlijk al heel snel de naam LEGOLAND laten vallen. Het klopt dat de combinatie van LEGO-steentjes en een pretpark sinds jaar en dag miljoenen toeristen van over de hele wereld naar het onooglijke plattelandsdorp Billund doet trekken. Maar sinds 2017 is er een tweede trekpleister in datzelfde Billund aanwezig: LEGO House – Home of the Brick! Hoewel deze kleinere speler slechts 10% van het bezoekersaantal van LEGOLAND trekt, zagen we heel veel meer blije gezichten – inclusief die van ons – tijdens ons bezoek dan tijdens het bezoek aan het naastgelegen overvolle park. We hadden de eer om persoonlijk rondgeleid te worden voor openingstijd door Mike Ganderton, Hoofd Ervaringsontwikkeling bij LEGO House. 

Mike, waarom was er nood aan een extra LEGO-attractie in Billund naast het grote LEGOLAND-park? 

Het idee kwam eigenlijk van onze mede-eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen, die de wens had om een plek te creëren waar je de meest authentieke of betekenisvolle LEGO-ervaring kon hebben. LEGO had uiteraard zijn eigen pretpark(keten) LEGOLAND. Die parken werden tijdens de LEGO-crisis in 2005 aan Merlin verkocht, dat de parken tot op heden uitbaat en er een beetje zijn eigen – meer commerciële – gang mee uit ging. Er zijn ook de LEGO Discovery Centres een beetje overal in de wereld, maar ook die zijn toch eerder gefocust op entertainment. En dan was er nog het LEGO Museum, het oude huis van de uitvinder van LEGO, maar dat focust meer op de familie en de ontwikkeling van het merk. Met LEGO House wilden we de speelervaring weer centraal stellen. Ons motto hier is dan ook ‘Learn Through Play’, we praten daar erg vaak over.

We geloven in het feit dat wanneer kinderen spelen, ze op natuurlijke wijze dingen bijleren. Als ze op de juiste manier spelen, zullen de basisvaardigheden die ze op school leren vergroot worden door de spelervaring en zullen ze op continue wijze kunnen bijleren doorheen hun leven. De focus ligt dan ook op het feit dat iedereen jong en oud hier samen met LEGO speelt en dingen ontdekt over zichzelf, zijn familie- of vriendengroep of over LEGO. Je kan daarnaast ook iets bijleren over de geschiedenis van LEGO en het wordt soms een beetje museumachtig, maar we onderzoeken ook alle hoeken van het LEGO-universum waarvan je misschien niet wist dat ze bestonden. We hebben hier robots, we hebben digitale spelletjes, je kan hier je eigen stop-motionvideo maken in LEGO… We proberen te tonen dat LEGO veel meer is dan een bouwinstructie van een set volgen. Dat is maar een klein deel. Uiteraard tonen we niet alles, maar we proberen je een goed inzicht te brengen in wat je met LEGO allemaal kan doen en wat LEGO voor jou kan doen. We hopen dan ook dat mensen met dat idee buitengaan en daardoor nog meer geïnspireerd geraken over de oneindige en fantastische mogelijkheden van dit materiaal, waarmee je de meest complexe dingen kan bouwen maar dat tegelijk ook door een tweejarig kind kan worden gebruikt! 

Een bezoek aan LEGO House is dan ook een vrij persoonlijke ervaring waarvan je zelf in het centrum staat. Elke bezoeker krijgt een armband waarop je de ervaringen die je meemaakt gedurende de dag kan opslaan, en die je achteraf gedurende 28 dagen gratis kan downloaden of herbekijken. Als je niet goed bent met LEGO zal je hier geen probleem hebben om je te amuseren, en als je er erg goed in bent zal je toch ook een leuke tijd hebben hier…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.