In de rand – Doloris Meta Maze

In de rand – Doloris Meta Maze

Misschien ken je Tilburg als de thuishaven van een enorme zomerkermis. En de kans is reëel dat je al eens via Tilburg naar de Efteling gereden bent. Maar of deze Brabantse stad daarnaast een grote toeristische waarde heeft is nog maar de vraag. Je kan er weliswaar goed shoppen en je vindt in Tilburg een heleboel gezellige terrasjes, maar de status van pakweg Amsterdam of Rotterdam ontbreekt. Toch trekken we op een zonnige weekdag in oktober met gezonde goesting richting Tilburg om een vernieuwend entertainmentconcept te ontdekken dat zichzelf in het hart van de stad vestigde: Doloris’ Meta Maze. 

Doloris bevindt zich in een voormalig postgebouw met een eerder grijze uitstraling. Er is uiteraard een naambord dat de ingang aanduidt, maar een echt opvallende verschijning is Doloris’ Meta Maze niet. De anonimiteit van dit gebouw werkt wel mee aan de mysterieuze sfeer die men creëert. Van buitenaf heb je immers geen idee wat er zich achter de muren van Spoorlaan 21 afspeelt. Zelfs tijdens de check-in, die je doet via een automaat in de inkomhal, krijgen bezoekers nauwelijks info over wat hen precies te wachten staat. Nog meer spanningsopbouw volgt in een oude, industriële lift van enorme proporties, die je naar verdieping twee of drie transporteert. Wanneer we de zware deur achter ons dichttrekken en het knopje voor etage twee aantikken, zijn we oprecht benieuwd wat er ons te wachten staat. Wat volgt is geen Tower Of Terror-ervaring, maar een hippe designbar, die het startpunt vormt van de ervaring en met enorme raampartijen een blik op het centrum van Tilburg gunt.

De sfeer is er gemoedelijk en je zou hier in alle rust aan een cocktail kunnen slurpen. Toch hangt er een voelbare soort spanning onder de aanwezigen. Deze ruimte fungeert namelijk als een wachtzone voor doolhofbezoekers. En aangezien bijna niemand weet wat er komen gaat, merken we een gezond stressniveau op, ook bij onszelf. Het feit dat Meta Maze in deze gloed van raadselachtigheid baadt, is trouwens niet toevallig. Je vindt op het internet nauwelijks concrete belevingsverslagen en duidelijke foto’s zijn er niet. Dat is een bewuste keuze: een onderdeel van Doloris’ Meta Maze is het deconnecteren. Telefoons en andere multimedia moeten vooraf in een locker gedeponeerd worden, horloges zijn verboden en je betreedt het doolhof… helemaal alleen. Ben jij een Instagram Queen die hoopt een aantal ultieme foto’s te schieten? Dan ben je in het Meta Maze duidelijk aan het verkeerde adres…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.