Dossier – Puy du Fou España

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 8 (2021) / 2021 #1 / Dossier – Puy du Fou España
Dossier – Puy du Fou España

Puy du Fou, ter hoogte van Les Epesses in de Franse Vendée-streek. De ene pretparkliefhebber is er wild van, de andere net iets minder. De meest gehoorde kritiek van coaster enthousiasts is het gebrek aan enige vorm van mechanische attracties. Het park in Frankrijk omvat immers geen achtbanen of wildwaterbanen, geen bootrondvaarten of dark rides. Al mag dit het park eigenlijk ook niet verweten worden. Puy du Fou is in de eerste plaats een themapark, gewijd aan de rijke geschiedenis van de Vendée en bij uitbreiding heel Frankrijk. Er zijn shows uitgewerkt over de invallen van de Noormannen, over de musketiers en over de Romeinen. De laatste grote toevoeging aan het Franse park die als immersieve attractie gecatalogeerd kan worden, met name ‘Le Premier Royaume’ in 2019 (in 2020 werd ‘Les Orgues de Feu’ tevens aangepast naar ‘Les Noces de Feu’, maar dit is een avondvoorstelling), werd dankzij haar adembenemende decors, de verrassende watereffecten, de 3D-mappingtechnologie en de toevoeging van geuren bekroond met maar liefst drie prijzen op de IAAPA Attractions Expo van Orlando in de Verenigde Staten (Beste Creatie ter Wereld 2019, Beste Europese Creatie 2019 en Beste Voorstelling 2019). Men zou nog bijna vergeten dat op 27 maart 2021 het tweede park geopend werd. Maak kennis met Puy du Fou España.

L’histoire n’attend que vous
Technisch gezien was Puy du Fou España al geopend in 2019, maar dan wel enkel de avondshow ‘El Sueño de Toledo’. Voor wie het nog niet mocht doorhebben: Puy du Fou España is nabij Toledo gesitueerd, op ongeveer een uurtje rijden ten zuidzuidwesten van de hoofdstad Madrid. Toledo als locatie is bovendien een zeer strategische keuze gezien het belang van de stad doorheen de eeuwen heen, zowel voor moslims als voor christenen en zelfs joden. El Sueño de Toledo is in veel opzichten te vergelijken met de Franse tegenhanger ‘La Cinéscénie’. Beide zijn grootste spektakelstukken, een ware streling voor het oog, die een breed beeld geven van de geschiedenis van de respectievelijke landen. De Spaanse versie focust – onder andere – op de ontdekking van Amerika, de Slag bij Las Navas de Tolosa, een belangrijke veldslag in de Spaanse Reconquista waarbij de christelijke legers een nederlaag toebrachten aan de Moorse Almohaden, en op het Spanje van de Visigoten – daar gesetteld nadat de Visigoten onder leiding van Alarik Rome hadden geplunderd – nog voor de Moren kwamen binnenvallen. In de twee jaren na opening wisten meer dan 120.000 mensen van deze avondshow te genieten. Meer dan genoeg reden om, ondanks de coronaperikelen, de rest van het park open te gooien op 27 maart 2021.

Net zoals het Franse park een aantal nederzettingen uit verschillende periodes in haar parkopzet heeft opgenomen (we denken dan bijvoorbeeld aan La Cité Médiévale, Le Bourg 1900, Le Fort de l’An Mil en Le Village XVIIIème Siècle), kunnen ook bezoekers van het Spaanse park een tijdreis maken dankzij vier verschillende enclaves. Kuier langs El Askar Andalusí, een kamp van kalief Abderramán III, leider der Omajjaden, ontdek La Puebla Real, een dorp opgericht in de tijd van de befaamde El Cid, verpoos even in El Arrabal (letterlijk: De Buitenwijk) nabij La Puebla Real en geniet ten slotte van de omgeving van La Venta de Isidro. Dit laatste is een zogenaamd grensdorp, verwijzend naar de grens tussen christelijk en islamitisch Spanje tussen de 13e en 15e eeuw, zoals Vejer, Jerez, Morón en Chiclana in het huidige Spanje indertijd ook grensdorpen of grenssteden waren.

Voorstellingen
Naast de avondshow El Sueño de Toledo heeft het park ook andere voorstellingen in petto.

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.