Donjon de l’Extrême & Tour des Petits Fantômes in Nigloland

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #2 (Juni 2016) / Donjon de l’Extrême & Tour des Petits Fantômes in Nigloland
Donjon de l’Extrême & Tour des Petits Fantômes in Nigloland

Nigloland is qua grootte een bescheiden park dat zich bevindt in de Champagnestreek van noordoost-centraal Frankrijk in het dorpje Dolancourt. Het ligt een aantal kilometer verwijderd van de snelweg in een vallei. Tot vorig jaar kon je quasi geen glimp van het park opvangen totdat je effectief de parking opreed. Met de komst van de vrijevaltoren is hier echter verandering in gekomen.

De toren steekt met zijn 100 meter dan ook ver boven het dorp én de ganse vallei uit! Reeds van op vijf kilometer afstand, doorheen een licht bergachtig landschap, sprong de top van de toren voor het eerst in het oog en wisten we dus exact waar het park zich bevond. Het is ongetwijfeld de nieuwe eyecatcher van het park.

Le Donjon de l’Extrême

In pretparkland kennen we voornamelijk torens van de in onze contreien meer gekende fabrikanten Intamin, S&S en Huss. Nigloland heeft echter gekozen om een toren van de Oostenrijkse fabrikant Funtime Industries te plaatsen. Het bijzondere aan deze toren is de combinatie van de grote hoogte met een draaiende gondel. De torens met een draaiende gondels zijn immers doorgaans wat minder hoog. Ook de valsnelheid die gehaald wordt, ligt met zo’n 115 km/uur bijzonder hoog. Wij waren dan ook erg benieuwd naar het ritgevoel van deze variant.

De toren heeft een gondel met plaats voor 24 personen, wat de theoretische capaciteit op 700 personen per uur brengt. Dat is voor dit soort attractie zeker niet slecht, maar we waren toch benieuwd hoe lang we zouden moeten aanschuiven. Immers, de nieuwe attractie heeft dan wel een hoge thrillfactor en dus ongetwijfeld een afschrikkend effect voor vele bezoekers, toch trok de nieuwste sensatie tal van bezoekers aan op deze drukke dag. Tot onze opluchting schoof de wachtrij goed op. Zonder het echt getimed te hebben, schatten we dat we ergens tussen de vijftien en dertig minuten hebben aangeschoven voor onze eerste keer. Tegen parksluiting was de wachttijd zelfs al wat gezakt.

De rit zelf dan… We namen plaats in de gondel, de zitjes werden door de Duitse fabrikant Gerstlauer aangeleverd en zaten erg ruim en comfortabel. Na de controle stegen we eerst langzaam op, om vervolgens aan een iets hogere snelheid naar de top te stijgen. Tijdens de rit naar boven draaide de gondel de hele tijd rond en kregen we de kans om het park te bewonderen vanuit de lucht. Op dit ogenblik waren we nog maar halfweg… Wat volgde, was een adembenemend, spectaculair zicht over de wijde omgeving rondom het park! We overstegen de vallei en zagen dus zelfs alle velden achter de heuvel van de vallei liggen, echt kilometers ver was ons bereik op deze klare dag. Persoonlijk kan ik me niet meteen herinneren dat ik al in die mate een uitzicht heb kunnen ervaren van op een vrijevaltoren, dus voor mij maakt dit alleen al de attractie meer dan de moeite waard! Eens boven aangekomen, stopte de gondel met draaien en gaf deze ons nog enkele seconden tijd om de spanning op te bouwen. En dan volgde natuurlijk de val… De val was naar ons aanvoelen vooral erg krachtig. Wat bedoelen we hiermee? Wel, de eerste meters val voelden we de kriebels in de buik, de volgende meters val voelden we de snelheid, maar dan intensifieerde vooral de kracht van de val nog gedurende de laatste meters, net voordat we afgeremd werden. Dit komt volgens ons omdat je een combinatie hebt van een hoge hoogte en het late afremmen van de gondel met behulp van magnetische remmen. Wij waren dus erg positief over deze variant en besloten later op de dag nog een tweede keer te gaan. Ons gevoel en onze mening werden hierbij bevestigd!

La Tour des Petits Fantômes

De kleine vrijevaltoren voor kinderen is het meer verspreide en gekende type van de Duitse fabrikant Zierer. Deze is elf meter hoog, biedt plaats aan tien personen en heeft een theoretische capaciteit van 400 personen per uur. Aangezien het erg druk was in het park en de wachttijd voor deze attractie ook eerder aan de hoge kant was, hebben we besloten deze attractie niet uit te testen. Maar het spreekt voor zich dat het een slimme keuze van het management was om meteen ook een variant voor de jongere bezoekers te voorzien.

De aankleding

Het Franse pretpark heeft redelijk wat attracties van MACK Rides en kijkt ook goed naar wat Europa-Park doet. Zo vind je ook in Nigloland aan alle attracties operatoren in een outfit die past bij de attractie en/of zone waarin de attractie zich bevindt. Ook de nieuwe attracties moesten dus een thema meekrijgen en het management heeft besloten om een burcht te bouwen op een stukje grond naast het spookhuis en de vijver waarop de King of Mississippiboot rondvaart. De bedoeling is dat vanuit de vijver een gracht wordt gegraven rondom de burcht zodat deze omgeven is door water, zoals het hoort bij een echte burcht natuurlijk. Tevens sluit de burcht dan goed aan bij het spookhuis dat eruitziet als een kasteel. De gracht was echter nog niet klaar en zoals op de foto’s zichtbaar is, was ook het kasteel nog niet volledig afgewerkt. Zo moeten bepaalde stukken van de stenen muren nog ingekleurd worden en moeten ook de daken en gootstenen nog verder afgewerkt worden. Toch krijg je al een duidelijk en mooi beeld van wat het eindresultaat moet worden. Er is ook themamuziek voorzien – die je overigens kan horen in het filmpje op het Pretparken.be YouTube kanaal – maar minpuntje hierbij is wel dat de grote luidsprekers niet ingebouwd werden in het decor. Maar goed, als het dat maar is, kunnen we toch stellen dat deze zone een mooie aanvulling is in wat sowieso al een erg charmant park was voor de komst van de nieuwe zone.