Onbekend? Onbemind! – Familypark Oostenrijk

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #5 (Oktober 2020) / Onbekend? Onbemind! – Familypark Oostenrijk
Onbekend? Onbemind! – Familypark Oostenrijk

Familypark: een heel onderscheidende naam is het niet, maar toch vat hij goed samen waar hij voor staat. Dit Oostenrijkse park, gelegen in het uiterste oosten van het land, heeft zich namelijk als motto aangemeten voor “plezier voor de hele familie” te zorgen. Met vier verrukkelijke themawerelden, liefdevol vormgegeven attracties en een heerlijk ontspannen sfeertje staat Familypark garant voor een dagje puur genieten in familieverband.

Om Familypark een bezoekje te brengen, moet je reizen naar Sankt Margarethen, in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland. In 1965 verhuisde steenhouwer Erwin Müller vanuit de westelijke deelstaat Voralberg helemaal naar dit oostelijke landsdeel. Hij begon er te werken in de plaatselijke steengroeve, waar hij in opdracht verschillende sculpturen maakte. Zelf besteedde hij zijn tijd graag aan het creëren van zandstenen sprookjesfiguren, die hij vanaf 1966 tentoonstelde in een sprookjesbos in Schützen am Gebirge, dat in het begin negen sprookjes tentoonstelde. Toen twee jaar later de huur van deze grond niet verlengd werd, verhuisde het geheel naar de huidige locatie in Sankt Margarethen.

Doorheen de jaren ontwikkelde het park zich verder, waarbij er ook een aantal boerderijdieren werden ondergebracht. In 1984 liet Erwin Müller het park aan zijn zoon Mario over, die door bezoeken aan pretparken over de hele wereld geïnspireerd werd voor de verdere uitbouw van het sprookjesbos tot themapark. Onder zijn leiding verschenen de eerste mechanische attracties in het park. Exotischere diersoorten zoals apen en wallaby’s kwamen en gingen, er verschenen souvenirshops en nieuwe themagebieden. Vanaf 2010 ging het voormalige ‘Märchenpark & Zoo’ als ‘Familypark Neusiedlersee’ door het leven, genoemd naar het nabijgelegen meer op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Later werd dit gewoon kortweg ‘Familypark’. Aan het familiebedrijf kwam in 2019 een einde, toen het park verkocht werd aan Compagnie des Alpes, het Franse moederbedrijf van onder meer de Walibi-parken en Parc Astérix.

Mascotte Filippo is al sinds de jaren negentig een vertrouwde aanwezigheid in het park. Oorspronkelijk was hij gekleed als een gelaarsde kat, inclusief gevederde hoed: een outfit die hij momenteel enkel in het Märchenwald nog draagt. In 2015 kreeg Filippo een complete make-over, met een modern oranje T-shirt en hippe sneakers. Voor de drie andere themagebieden kreeg hij ook een speciale outfit. In het Abenteueurinsel is hij gekleed als piraat en in het Bauernhof als boer. Maar de eerste indruk krijg je als bezoeker in de Erlebnisburg, waar Filippo je in zijn middeleeuwse kostuum welkom heet.

Met trucks door de middeleeuwen
De entreezone Erlebnisburg ontstond in 1996 als derde themagebied van het park, maar geeft van de vier gebieden de meest verouderde indruk. Het is in dit gebied dat de oudste mechanische attracties te vinden zijn. De nestor van dienst is de Ballonkarrussell, een molen van Zamperla die al sinds 1992 families een voorsmaakje van …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #5 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.