In de details: Uit welk hout is het gesneden?

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 3 (2016) / #3 (Augustus 2016) / In de details: Uit welk hout is het gesneden?
In de details: Uit welk hout is het gesneden?

Southern Yellow Pine

Dit is de verzamelnaam voor enkele specifieke botanische densoorten uit de Verenigde Staten. Vooral in Louisiana en Mississippi zijn heuse productiebossen waar ze de aangeplante bomen gebruiken voor allerlei bewerkingen. Het grote voordeel aan deze soort is dat het makkelijk bewerkbaar is en daardoor gebruikt wordt voor onder andere binnendeuren, buitenschrijnwerk, gevelbekleding, interieurinrichting, maar dus ook voor houten achtbanen. Great Coasters International gebruikt deze houtsoort, wat ook te zien is aan de typische gele kleur van hun achtbanen.

Douglas Fir

De Douglasspar is een andere houtsoort die vaak wordt gebruikt. Eens gedroogd is het een heel stevige houtsoort, wat voor een goeie ondersteuning zorgt. Je kan het herkennen door een eerder roodbruine kleur. Ook deze soort wordt gebruikt voor allerlei zaken zoals kaderwerk, houten vloeren, houten bruggen en zelfs dokken. Een andere manier om deze bomen te gebruiken is als kerstboom! Custom Coasters International gebruikte deze in verschillende van zijn woodies.

Sustainable Forest Initiative

Hoewel het aandeel van houten coasters in het totale houtverbruik maar een klein aandeel zal zijn, besteedt men uiteraard aandacht dat er niet te veel ontbossing ontstaat. Vandaar is er in Noord-Amerika, waar de meeste van deze soorten vandaan komen, een non-profit organisatie die toekijkt op het behoud van bosgebied. Het SFI, Sustainable Forest Initiative, draagt mee zorg voor meer dan 110 miljoen hectare bos. Zo kan op een duurzame manier hout gebruikt worden. Onder andere GCI koopt hout van hernieuwbare bossen.