Valkyria, de Noorse furie in Zweden

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #5 (December 2018) / Valkyria, de Noorse furie in Zweden
Valkyria, de Noorse furie in Zweden

Lengte speelt een rol

Liseberg heeft altijd iets gehad met achtbanen met een lange ritervaring. 1987 was het jaar van ‘Lisebergbanan’, een stalen achtbaan zonder inversies van constructeur Zierer met een totale lengte van meer dan 1,5 kilometer. In 2003 maakte het publiek dan weer kennis met een houten achtbaan van Intamin, ‘Balder’ gedoopt. Met een topsnelheid van circa 90 km/u, tien airtime heuvels en een lengte van meer dan 1 kilometer spraken de statistieken alvast in het voordeel van deze rollercoaster. Het publiek ging ook overstag; Balder won zelfs tweemaal (in 2003 en 2005) de prijs voor ‘Best Wooden Tracked Roller Coaster in the World’. Helix, een LSM-coaster van de stal van Mack AG, werd ten slotte in 2014 aan het parkaanbod toegevoegd. Met een lengte van meer dan 1,3 km, zeven inversies en een topsnelheid van 100 km/u mag het duidelijk zijn dat Liseberg hier ook een topper mee in handen heeft.

Mythes en legendes

Eind 2016 werd het nieuws naar buiten gebracht dat Liseberg fors zou investeren in de zone van 8.000 m2 rondom Balder. Er zouden 250 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend ongeveer 24 miljoen euro) gespendeerd worden om twee nieuwe attracties toe te voegen aan het gebied en om de hele zone in een nieuw jasje te steken. Het themagebied zou de titel ‘Myths & Legends’ meekrijgen en zou baden in de Noorse mythologie. Nieuwe eetkraampjes en winkels zouden dit gevoel nog verder moeten versterken. De naam van de houten achtbaan kon behouden blijven, Balder is immers de Noorse god van de wijsheid en welsprekendheid. Naar aanleiding van de herthematisering werd in 2017 de thrill ride Spinrock verwijderd om vervangen te worden door een gyro swing van Intamin AG, ‘Loke’ genaamd (of Loki in het Nederlands). Een interessante keuze als titel, vermits Balder volgens de legendes door een list van Loki om het leven kwam.

Het jaar 2018 bracht een tweede figuur uit de Noorse mythologie met zich mee: ‘Valkyria’ (oftewel Walkure voor de Nederlandstaligen onder ons). In Liseberg neemt zij de vorm aan van een dive coaster van Bolliger & Mabillard. Met een lengte van om en bij 750 meter is dit meteen de langste dive coaster van Europa. Ook wat snelheid betreft, moet deze rollercoaster niet onderdoen. Met een maximale snelheid van 105 km/u laat deze andere toppers achter zich zoals Krake in Heide Park (103 km/u) of Oblivion: The Black Hole in Gardaland (100 km/u). De verticale drop van 50 meter diep krijgen we er gratis bij. Fans van Kanonen zullen misschien minder enthousiast zijn. Op 30 december 2016 werd die Intamin launched coaster immers ontmanteld om plaats te maken voor deze attractie.

De legende gaat verder

Met Valkyria loopt het verhaal rond de Noorse mythologie verder. De dood van…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.